Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DANI PONOSA I SLAVE

Prošlo je 37 godina od velikog uspjeha košarkaša Zadra

Autor: Šime Ćurko

26.04.2023. 16:54
Prošlo je 37 godina od velikog uspjeha košarkaša Zadra

Foto: MUZEJ ZADARSKE KOŠARKE



Krajem travnja svake godine svaki istinski ljubitelj košarkaške igre u Zadru, a da ima dovoljno godina, ima mali problem – kako u sebi još jednom proživjeti rijeku sjećanja i bujicu emocija na 26. dan travnja kad je u Zagrebu, u tzv. majstorici, Zadar pobijedio Cibonu 111:110 (85:85, 42:37) i postao prvak tadašnje države. Velikog uspjeha zadarske košarke prisjetio se i dugogodišnji sportski novinar Bernard Paleka u tekstu objavljenom na internetskoj stranici visnjik.hr.


Cibona bijaše aktualni pobjednik Kupa košarkaških prvaka, s maestralnim Draženom Petrovićem, i nitko je u prethodne tri godine nije pobijedio u Zagrebu. Nitko…


– Dok nismo došli mi i u toj trećoj utakmici napravili posao! – kaže Petar Popović, jedan od zadarskih junaka u toj ludoj večeri.




Sve je Zadar tada uspio nadvladati – jakoga suparnika, brojne okolnosti koje mu nisu išle na ruku, loš tretman brojnih zadarskih ljubitelja košarke koji su potegli do Zagreba, na koncu i svoju nedovoljno dobru igru u prvom poluvremenu.


Dvije prastare poslovice kažu: Ili pukovnik ili pokojnik!, odnosno Sa štitom ili na njemu! Iz svoje nutrine Zadar je u Domu sportova u jednom trenutku počeo rigati živu vatru. Cibona se našla u čudu nemajući odgovarajući odgovor na suparničku igru koja jest sadržavala sve košarkaške elemente, ali koja je izišla iz onakvoga okvira za kakav se prethodni državni i aktualni europski prvak bio pripremio. U tomu i jest draž, baš u tomu što je David u odgovarajućem trenutku isukao tajno oružje pri tomu veoma dobro znajući kako će ga uporabiti protiv Golijata. Poslije, kad je sve završilo, Cibona i najveći dio košarkaškoga miljea nisu sebi mogli doći dugo vremena.


A Zadar? Zadar je to proslavio velebno. Što u Zagrebu, što na putu, što doma, na Narodnom trgu na kojemu se nađoše tada svi – a tko bi ih bio izbrojio!? – u fantastičnoj manifestaciji odanosti klubu koji je, kako je to kazao Giuseppe Giergia, bio košarkaški bastion, zaključio je Paleka u svom osvrtu.