Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija

Jure Perković: Ostvarili smo nevjerojatan uspjeh

Autor: Šime Ćurko

07.12.2023. 13:33
Jure Perković: Ostvarili smo nevjerojatan uspjeh

Foto: HNS



Na ovaj rezultat svi zajedno možemo biti ponosni – rekao je Nenad Gračan, izbornik hrvatskih nogometašica koje su osigurale razigravanje za elitnu Ligu A Lige nacija. U posljednjem susretu skupine 2 Lige B nogometašice Hrvatske su u Bukureštu svladale Rumunjsku 1:0 golom Ivane Rudelić u 81. minuti. S obzirom na to da je Slovačka remizirala protiv Finske 2:2 hrvatske igračice su na ljestvici preskočile Slovačku i zauzele drugo mjesto s devet bodova. Najbolja je bila Finska sa 16 bodova te je izborila direktan proboj u Ligu A, dok je Slovačka treća s osam bodova i razigravat će za ostanak u Ligi B.


– Čestitam svim igračicama koje su bile dijelom ovog zaista sjajnog rezultata. Naravno, hvala i mom stožeru koji je napravio sjajan posao u ovom natjecateljskom ciklusu. Ovo je najbolji pokazatelj našeg napretka, ovaj rezultat je dokaz da možemo, vjerujem da će djevojkama dodatno porasti samopouzdanje uoči novih izazova koji nas očekuju. Osvojiti devet bodova u ovako jakoj konkurenciji je doista fantastično ostvarenje, vjerujem da ćemo nastaviti rasti i u utakmicama i natjecanjima koja nas očekuju – rekao je izbornik Nenad Gračan. U skupini je Hrvatska dva puta pobijedila Rumunjsku (2:1 i 1:0) te na domaćem terenu Slovačku (2:0), a u veljači iduće godine će razigravati za Ligu A protiv jedne od ekipa koje su zauzele treće mjesto u svojim skupinama ovosezonske Lige A. U pitanju su Belgija, Island, Norveška ili Švedska.


U stručnom stožeru reprezentacije je i Jure Perković, voditelj Škole nogometa Abecede ZDC. Perković je prvi angažman u reprezentaciji imao 2016., kada je izbornik bio Zadranin Božidar Miletić. Istu dužnost obavljao i za vrijeme mandata Mate Prskala te sada Nenada Gračana, koji je reprezentaciju preuzeo prije godinu dana.




– Ostvarili smo nevjerojatan uspjeh. Devet bodova je iznad svih očekivanja. Kada je bio ždrijeb B Lige nacija Hrvatska je završila u četvrtom potu, s najlošijim rejtingom, a na kraju smo drugi u skupini. Ispred je samo Finska, koje je odlična reprezentacija i mjesto joj je u skupini A – naglašava Perković za kojeg je ovaj rezultat dokaz »kontinuiranog napretka hrvatskog ženskog nogometa«.


– Bit će teško u kvalifikacijama za Ligu A, ali činjenica da smo uopće došli do dvoboja za najjači rang je sjajan doseg. Velike zasluge za to idu igračicama i izborniku Gračanu, kojoj je odlično položio reprezentaciju – podvukao je Perković, koji je svojevremeno bio i trener nogometašica Donata.