Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kup Hrvatske

Jadran i Jug favoriti za podizanje trofeja na Višnjiku

Autor: Šime Ćurko

01.12.2023. 13:03
Jadran i Jug favoriti za podizanje trofeja na Višnjiku

Foto: HVS.HR



Jug ili Solaris, Jadran ili Primorje. Dva su pitanja na koja ćemo večeras doznati odgovor. Riječ je o polufinalnim dvobojima Hrvatskog vaterpolskog kupa, koji se igra na bazenu ŠC Višnjik. Dubrovčani i Splićani, inače lanjski finalisti (Jug je tada pobijedio 10:5), veliki su favoriti, no Šibenčani i Riječani ne dolaze u Zadar na jednodnevni izlet. Za one koji (površno) prate vaterpolo može biti iznenađenje što u polufinalu nema zagrebačke Mladosti, no taj je sastav posljednjih sezona u rezultatskom padu.


Splitski Jadran je dugo bio uspavana ljepotica domaćeg vaterpola. Europski prvaci iz 1992. i 1993. godine nakon života u prosječnosti zadnjih sezona su znatno ojačali i postali glavna »smetnja« Jugu u borbi za trofeje.


Praznik vaterpola


– Ove sezone idemo na sve domaće trofeje. Kup je prilika za prvu titulu, i sve radimo u tom smjeru. Respektiramo Primorje i nikako ne smije biti opuštanja. Svakako, nadamo se proći u finale. Bit će to u Zadru j praznik vaterpola, a pozivam sve ljubitelje ovog sporta da dođu, jer treba nam puni bazen – kaže Jure Marelja, trener Jadrana.




Splićanima će prepreka za finale biti mladi sastav riječkog Primorja, kojeg vodi proslavljeni reprezentativac Igor Hinić.


– Jadran ove sezone cilja na sve trofeje, a nama je ovo novi izazov i još jedna nagrada te možemo odigrati smireno, s guštom. Osvajanje trofeja? Razmišljamo kako je u sportu sve moguće. To što nismo favoriti nam pritom možda i ide u korist, jer je favoritima najteže igrati s ekipama koje ne mogu ništa izgubiti. U velikom dijelu sezone mi smo ta momčad i zato je teško s nama igrati – kaže Mauro Ivan Čubranić, vratar Primorja.


Uvod u EP


Jedina konstanta hrvatskog klupskog vaterpola je Jug. Dubrovčanima su finala kao »dobar dan«, a osvojenih trofeja je toliko da pod njima »popuštaju police« u Gružu. No, bit će mjesta za još jedan pehar, kojeg su ovaj sastav nada sutra podignuti.


– Čeka nas težak turnir, u kojem mi i Jadran malo odskačemo kao favoriti, pri čemu smatram da su Splićani u maloj prednosti. Ipak, Solaris i Primorje ove godine igraju jako dobar vaterpolo i neće biti lako doći do finala. Pripremamo za utakmicu sa Solarisom i ne razmišljamo o potencijalnom finalu. Očekujem dobre utakmice i jak otpor Primorja i Solarisa. Nadam se, kao i uvijek, punim tribinama u Zadru i velikom spektaklu kao uvodu u Europsko prvenstvo – naglasio je Vjekoslav Kobešćak, trener Dubrovčana, koji su prije godinu dana u finalu Superkupa na Višnjiku s 14:11 svladali Jadran.


Najmanje vremena na putovanje do Zadra potrošit će igrači šibenskog Solarisa, koji bi mogli imati i podršku s tribina. Naime, iz Šibenika se na Višnjik stiže za najviše sat vremena.


– Jug je favorit,a nastup na završnom turniru za nas je bonus i nagrada za uloženi trud ove sezone. Želimo pružiti što bolji otpor i nadam se utakmici u kojoj će publika uživati – rekao je Antonio Petković, kapetan »sunčanih«.


Finale je na rasporedu sutra, a izgledno je kako će treću godinu za redom biti u režiji istih momčad. Nije da podcjenjujemo Solaris i Primorje, ali svakako ulogu favorita u polufinalima imaju Jug i Jadran. No, bez obzira na tu titulu boljih, dva trenutačno najbolja hrvatska kluba znaju da put do finala neće biti lagan. Sutra na Višnjik stižu i vaterpolistice, budući da će se u finalu za ženski Kup boriti Mladost i Jadran.