Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

DENIS Karlović

Promocija budućeg bazenskog kompleksa

Autor: Šime Ćurko

30.11.2023. 11:00
Promocija budućeg bazenskog kompleksa

Foto: Luka Jeličić



Na bazenu ŠC Višnjik sutra i u subotu odigrat će se završni turnir Hrvatskoga vaterpolskoga kupa u muškoj konkurenciji, te finale u ženskoj. Ovaj će turnir okupiti u ovom trenutku dvije najbolje ženske ekipe, te četiri najbolja muška sastava, pa će ljubitelji vaterpola u dva dana moći uživati. Bit će to i najava skorašnjeg Europskog prvenstva kojem će Zagreb i Dubrovnik biti domaćini u prvoj polovici siječnja. Zadar je već ugostio završnicu Hrvatskog kupa, i to 2009. i 2015. godine, gostovala je u Zadru i hrvatska vaterpolska reprezentacija, a na Višnjiku se razigravalo i za pobjednika regionalne lige. S te strane, za domaćine iz ŠC Višnjik i Vaterpolskog kluba Zadar 1952, posao će biti znatno olakšan, s obzirom na dragocjeno iskustvo s ranijih vaterpolskih događaja.


– Za nas završnica Hrvatskog kupa u vaterpolu ima višestruki značaj. Prvi je onaj sportski, s obzirom na to da je Hrvatska aktualni europski prvak i jedna je od najboljih reprezentacija svijeta. Naši klubovi su također u europskom vrhu i za promociju vaterpola u Zadru ugostiti turnir na kojem se klubovi bore za nacionalni trofej u našem bazenu je iznimno važno – kaže Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik.





Kad je riječ o vodenim sportovima u Zadru veliki zamah očekuje se nakon završetka projekta izgradnje dvaju vanjskih bazena, predviđenih Urbanističkim planom uređenja ŠC Višnjik iz studenoga 2000. godine. Jedan će bazen biti olimpijskih dimenzija, što znači da će se moći održavati sva plivačka natjecanja, a drugi će biti manji, za koji je bazenska školjka prošlo ljeto već stigla na Višnjik. Riječ je o bazenu korištenom u rujnu 2022. u splitskoj Spaladium Areni za potrebe Europskog vaterpolskog prvenstva. Dimenzije školjke su bile 33×25 m s dubinom od dva metra, ali će ona u Zadru biti prilagođena na dimenzije 20×25 m i šest metara dubine jer je ta školjka namijenjena i skokovima u vodu, pa će tako uz 1, 3 i 5 metara biti izgrađena i skakaonica od 10 m. Cijena školjke sa popratnom opremom je bila pet milijuna kuna.


– Za nastavak realizacije projekta, s kojim bi se zaokružio bazenski kompleks, potrebna nam je suradnja s nacionalnim savezima, u ovom slučaju plivačkim, vaterpolskim i savezom za skokove vodu, potom s ministarstvima, te Hrvatskim olimpijskom odborom. U tom smislu važna je i završnica vaterpolskog Kupa jer takvi događaji su značajni za cijeli naš kompleks. Najbolja potvrda tome je teniski centar koji bismo teško realizirali da nismo bili domaćini dvama velikim događajima, polufinalima Davis Cupa u kojima je Hrvatska igrala protiv Francuske i SAD-a. Zato je Hrvatski kup prilika za promociju ne samo vaterpola, nego i svega ostalog što Višnjik već sad nudi, ili će ponuditi u bližoj budućnosti – podvukao je Karlović. Ulaznice za oba dana mogu se kupiti na platformi ulaznice.hr.