Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Marijan Buljat

Izravan plasman na Euro bio je neupitan

Autor: Alen Plahinek

23.11.2023. 12:24
Izravan plasman na Euro bio je neupitan

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL



Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom nad Armenijom 1:0 na Maksimiru ostvarila je direktan plasman na Europsko prvenstvo sljedeće godine u Njemačkoj. Bit će to čak 13. veliko natjecanje Vatrenih od nastanka Hrvatske države. S obzirom na novi veliki uspjeh odlučili smo »pokucati na vrata« nogometnog asa iz Zadra Marijana Buljata. Popularni Beba nije sumnjao da će se Hrvatska plasirati na Europsko prvenstvo.


– Bilo je to očekivano, koliko god se zakompliciralo. Za mene neupitno je to bilo jer smo vrlo jaka reprezentacija, ali i generalno gledajući hrvatski nogomet se podiže na sve više razine, međutim zašto bi bilo jednostavno, ako može biti komplicirano. Koliko smo uistinu dobri govori i da smo otišli na gotova sva velika natjecanja u svojoj povijesti, a da ne spominjem medalje s posljednja dva Svjetska prvenstva. Kiksali smo u listopadu, ali ove dvije utakmice u studenom smo odradili prilično rutinski i na iskustvo. Pomogao je i kiks Walesa u Armeniji, tako da se sve dobro posložilo – rekao je Buljat.


Zadarska dica


Trojicu je trenutačnih reprezentativaca iznjedrio Zadar, od čega su dva neizostavni izbor za prvih 11 izbornika Zlatka Dalića, dok treći dobiva manje prilika, ali ih odlično koristi.




– Martin Erlić je mlad momak koji igra jako dobro. Volim gledati talijansku ligu, tako da ga praktički redovito pratim u Sassuolu. Otišao je u Italiju i smatram da je odabrao najbolju opciju jer je, po meni, talijanska škola najbolja za izobrazbu igrača, naročito braniča. Njegovo vrijeme tek dolazi i ne sumnjam da će napraviti veliki i dobar posao u karijeri. Dominik Livaković je moj veliki prijatelj, znamo se gotovo oduvijek, jedno vrijeme sam ga i zastupao, tako da prošli smo mnogo toga zajedno. Odličan je, iako je još mlad za golmana. Otišao je u Fenerbahče, meni je možda malo žao što nije izabrao klub iz »Liga petice«, ali opet ne zovu Fenerbahče »Real Madrid s istoka« bez razloga. Ima Dominik još mjesta za napredak svakako, no ne smije se zaboraviti da je dugo vremena kada je bio u Dinamu bio jedan od najboljih golmana Lige prvaka, što je vrlo impresivno. Karijera golmana je nezahvalna jer veći klubovi preferiraju možda ili svoje domaće golmane ili velika svjetska imena iz velikih svjetskih država, no Dominik je na jako dobrom putu da to sve promjeni – objasnio je Buljat te se za kraj osvrnuo na »Maestra«.



– Što više reći o Luki Modriću, brojke govore same za sebe. Znamo se godinama, on je jedan dobar, skroman obiteljski čovjek, njegov otac i sestre i ja pijemo kavu gotovo svakodnevno. Na kraju krajeva on i ja smo bili cimeri na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj. Radi se o jakoj glavi i još jačem karakteru i iskreno mislim da u Hrvatskoj nikada nećemo imati »većeg« od njega.


Pravac Njemačka


Buljat smatra kako u reprezentaciji postoji jedan, recimo, problem, no na Prvenstvu se nemamo koga bojati.


– Generalno tanki smo s ofenzivcima, a imamo i ozlijeđene igrače. Dobili smo Budimira koji malo slabije pozna momčad, isto kao i ona njega, tako da moraju se uigrati svi zajedno. Također dobili smo Marca Pašalića i Martina Baturinu, koji su budućnost. Ne sumnjam da će sve funkcionirati »kao po špagi« u Njemačkoj. Protiv koga bih želio da igramo? Teško pitanje, ali nekako bih želio jače protivnike, za koje se zna kako igraju, gdje nema možda toliko iznenađenja u sustavu igre. Danas svi igraju dobro, pogotovo na EP, tako da bit će teško tko god nam dođe, ali sa svakim možemo igrati – rekao je Buljat te dodao kako vjeruje da će stadioni biti puni hrvatskih navijača.


– I u Rusiji i u Kataru bilo je mnogo naših. Sada nam je blizu. Praktički svi imamo ili neku rodbinu ili neke prijatelje u Njemačkoj. Već zovu ljudi, pitaju za karte. Mislim da će se tražiti karta više – zaključio je Buljat.