Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kvalifikacije za EURO 2024.

HRVATSKA - ARMENIJA 1:0 Vatreni zahvaljujući Budimiru idu na EURO!!

Autor: Alen Plahinek

21.11.2023. 19:37
HRVATSKA - ARMENIJA 1:0 Vatreni zahvaljujući Budimiru idu na EURO!!

Foto: Goran Stanzl/Pixsell



DA DA DA i još jednom DA! Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je 13. veliko natjecanje, a to će biti u Njemačkoj na Europskom prvenstvu. Ante Budimir veliki je heroj s Maksimira koji je donio pobjedonosni gol kada je to bilo najpotrebnije, u posljednjoj utakmici kvalifikacija protiv Armenije. Bila je to vrlo kontrolirana predstava Vatrenih, iako nije bila najuvjerljivija predstava, naročito u prvom dijelu. Prva velika prigoda pripala je Armeniji u 30. minuti, ali Livaković je rekao “neće moći ove noći”. Samo 12 minuta nakon toga Budimiru je bila treća sreća, jer je iz trećeg udarca glavom zabio pogodak. Krenulo je sve na naš mlin nakon toga i prilike su počele sijevati jedna za drugom. Velike kredite treba dati vrataru Armenije Čančareviću koji je vadio i vadio svoju reprezentaciju i držao “glavu iznad vode”.


Fantastična atmosfera na Maksimiru svakako je bila dodatan vjetar u leđa Vatrenima. Konačno bez imalo sarkazma može se pričati o hrvatskim navijačima, vrhunskoj navijačkoj atmosferi i gromoglasnoj podršci.


U konačnici apsolutno zaslužena pobjeda i odlazak na Europsko prvenstvo. Kakvo će to prvenstvo tek biti, naročito kada praktički da ne postoji Hrvat koji nema strica, tetu ili “nekog svojeg” u toj “obećanoj” zemlji Europe. Sjetimo se samo Svjetskog prvenstva 2006. i himne na Olimpijskom stadionu u Berlinu na prvoj utakmici protiv Brazila. Sve u svemu, lipanj je blizu, ali opet ima dovoljno vremena da se krene štedjeti jer, budimo realni, nije ti ta Njemačka toliko daleko.




GOTOVO JEEEE! HRVATSKA JE I SLUŽBENO NA EUROPSKOM PRVENSTVU U NJEMAČKOJ!


88′ – Marco Pašalić je u nekoliko poteza uništio obranu Armenaca i u for podvalio za Maria Pašalića, ali na kraju se ovaj spetljao, no izborio je korner.


84′ – Posljednje dvije zamjene napravio je Dalić. Izašli su Majer i Budimir, a ušli Luka Sučić i Martin Baturina.


83′ – Pašalić je prošao po lijevoj strani, prebacio stranu uz pomoć Čančarevića, a na drugu stranu naletio drugi Pašalić (Marco), ali ništa od gola.


76′ – Brozović je naletio na odbijanac i istporedirao Čančarevića koji je po tko zna koji puta zaustavio prijetnju.


75′ – Čančarević ponovno spasio Armeniju nakon što je Modrić poput japanskog brzog vlaka protutnjao pokraj svojeg braniča.



69′ – Treća izmjena je Andrej Kramarića za Marca Pašalića. Jedan Pašalić je donio mnogo svježina, što će tek biti sad kada su dva…


64′ – Steže se obruč oko armesnkog gola, a svoj udarac posljednji je probao Joško Gvardiol. Snažno je tukao, ali točno po sredini gola. Svi igrači Armenije su u svojoj polovici terena.


59′ – Izbili su Vatreni 4 na 2, ali u posljednji trenutak branič gostiju skinuo je loptu s Budimirove glave. Pokazala je Hrvatska zube od samog starta drugog dijela, što je odlično za vidjeti.


57′ – Sjajno je svoj posao odradio Čančarević. Prvo je obranio udarac Kramarića, a onda i odbijanac na kojeg je naletio Pašalić.


54′ – Prvo uzbudljivije događanje u drugom dijelu. Spertsjan je ubacio, no Livaković hladnokrvno primio loptu u ruke i ponovno, ovog puta indirektno, pokazao dominaciju i sigurnost.


50′ – Izašao Josip za Josipa. Stanišić odlazi na odmor, a na umaranje ulazi Juranović.


POČINJE DRUGO POLUVRIJEME! Izašao je Ivanušec, a ušao Pašalić, Mario Pašalić.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Imamo vodstvo nakon prvih 45 minuta i to je jedino što je bitno. Od prve minute Hrvatska pritišće i plete mrežu, ali koliko sjajan blok Armenaca, toliko i dodir “previše”, komplicirao je situaciju u finišu napada. Koliko god smo kontrolirali igru, izgledali smo mlako u samoj završnici.  Prvu veliku priliku imali su Armenci u 30. minuti, ali je Livaković vrhunski obranio i spasio Vatrene. U 42. minuti Armenci su konačno pokleknuli nakon tko zna kojeg Sosinog ubačaja. Ante Budimir postavio je glavu na pravo mjesto i izazvao erupciju oduševljenja za preko 20 tisuća navijača na Maksimiru. Sijevnule su dvije lopte još do kraja prvog dijela i izgleda je to konačno to, da je obrambeni zid Armenije konačno omekšan.


45+1′ – Praktički iz ispod mjesta raspalio je Brozović, ali otišlo je nekoliko centimetara od vratnice.


45′ – S više od 20 metara odlično je iz polu-voleja tukao Modrić, a Čančarević je uz male poteškoće primirio loptu. Izgleda da su se konačno kockice posložile za Vatrene.


42′ GOOOOOOL! ANTE BUDIMIIIIIIIIR! Treća sreća hrvatsku devetku! Sosa je ponovno ubacio, a Budimir trećim udarcem glavom poentirao za ekstremno važno vodstvo.


38′ – Probudilo se preko 20 tisuća navijača na Maksimiru željnih vidjeti pogodak svojih ljubimaca, no oni im, barem za sada, ne ispunjavaju želju. Ore se pjesme i navijačku pokliči jedan za drugom, trese se Maksimir od gromoglasnog navijanja, što je konačnih tako lijepo za vidjeti, naročito nakon nemilih scena iz Rige.



35′ – Prva sporna situacija. Kramarić je dvama lažnjacima izbacio svojeg braniča iz kolosijeka, na ubačaj i kopačku gostujućeg braniča naletio je Sosa, no ponovno penalu ni traga ni glasa.


32′ – Konačno smo odigrali brži napad. Polukontra je završila tako da je Sosa prizemno ubacio, a Ivanušec iz gužve pucao blizu vratiju.


30′ – Najveća prilika na utakmici. Hovhannisjan je pobjegao Sosi, ali je Livaković pokazao svoju klasu i riješio situaciju 1 na 1 u svoju korist.


22′ – Druga šansa Budimira i drugi puta Čančarević “kupi” loptu bez problema, ali ajde, barem smo počeli probijati čvrst i gust blok gostiju.



18′ – Ante Budimir uputio je udarac glavom nakon Kramarićevog ubačaja. Prvi je to udarac na utakmici, ali vratar Armenije Čančarević je mirno uhvatio loptu.


15′ – Vatreni u potpunosti kontroliraju igru na cijelom terenu, ali za sada još nema prilika ni ugroze za armenska vrata. Pad Marcela Brozovića u kaznenom prostoru dodatno je razbudio Maksimir, ali o penalu se nije ni pomišljalo.


7′ – Još uvijek  traje početno ispitivanje snaga, međutiim Armenci gotovo da i nisu okusili loptu, dok je Hrvatska već imala dva kornera.


POČEO JE SUSRET! Ugodno popunjeni Maksimir sigurno će biti 12. igrač Hrvatskoj u traženju novih bodova, ključnih za direktan odlazak u Njemačku.


Stigli su službeni sastavi. Samo se za jednu promjenu u odnosu na prvih 11 u Rigi odlučio izbornik Zlatko Dalić. Umjesto Tinjanina Martina Erlića od prve minute će krenuti Borna Sosa. Ostatak sastava je isti, dakle: Dominik Livaković između vratnica, ispred njega Sosa-Joško Gvardiol-Josip Šutalo i Josip Stanišić. U veznom redu su genijalni Luka Modrić te čovjek s gigantskim plućima Marcelom Brozović. Na jednom krilu je Lovro Majer, drugom Luka Ivanušec, lažna “devetka” je standardno Andrej Kramarić, a glavni napadač Ante Budimir.



Hrvatski nogometaši večeras od 20.45 sati na Maksimiru igraju posljednju i ključnu utakmicu kvalifikacija za EURO 2024., što će se održati u Njemačkoj. Vatrenima će se suprotstaviti Armeniji, reprezentaciji koja je izgubila sve šanse za plasman na europsku smotru.


S druge strane, Vatreni još uvijek nisu izborili EURO, a danas će to uspjeti ukoliko pobijede Armeniju, ali čak im igraju i remi i poraz u slučaju da Wales ne pobijedi Tursku. Turci na prvom mjestu imaju tri boda više od Hrvatske te su već izborili direktan plasman na EURO.