Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatski rukometaši s 40 golova došli do ppobjede na pripremnom turniru u Poreču

Autor: Igor Duvnjak

06.01.2023. 22:09
Hrvatski rukometaši s 40 golova došli do ppobjede na pripremnom turniru u Poreču

Foto: Foto HRS



Najboljim hrvatskim rukometašima 13. siječnja je i tako blizu i tako daleko u sve češćim pomislima na taj dan kada izabranici Hrvoja Horvata otvaraju svjetsku smotru s Egiptom. Do tada međutim postupno odrađuju obveze, u ovom slučaju nastup na Croatia Cupu u porečkoj dvorani Žatika gdje su se hrvatske uzdanice u prvom kolu ogledale sa Sjevernom Makedonijom i kanonadom od čak 40 golova ostvarili uvjerljivu pobjedu – 40:34.


Hrvatska – Sjeverna Makedonija 40:34

Utakmica 1. kola Croatia Cupa 2023 rukometaša: Hrvatska – Sjeverna Makedonija.


Sportska dvorana Žatika. Gledatelja: 2.500. Suci: Ante Mikelić (Solin) i Petar Parađina (Marina). Delegatkinja: Lidija Bojić Ćaćić.




HRVATSKA: Kuzmanović, Mihić 4, Duvnjak 2, Gojun, Kraljević 6, Šarac 1, Karačić 5 (2), Musa 2, Šebetić 2, Cindrić 2, Šunjić, Grahovac, Martinović 8, Šipić, Glavaš 4 (1), Srna 3, Klarica, Severec, Jelinić 1.


SJEVERNA MAKEDONIJA: Manaskov 9, Gjorgiev 1, Tomovski, Markoski, Kuzmanovski 7 (4), Kosteski 1, Kizikj, Georgievski 2, Mladenovikj 3, Peševski 3, Jagurinoski 4, Djonov 1, Stojkovikj, Pe. Atanasijevikj 1, Serafimov, Savrevski, Pa. Atanasijevikj 2, Petrov.


Sedmerci: Hrvatska 3 (3), Sjeverna Makedonija 4 (4). Isključenja: Hrvatska 4, Sjeverna Makedonija 2 minute.

Hrvatska je napadu pokazala često viđeno lice, zonu “5-1” s isturenim iskusnim asom Domagojem Duvnjakom. Makedonci su se pokrivali obrambenim plaštem “6-0”, no on kao niti onaj hrvatski nije djelovao baš nepropusno u tim početnim minutama kada su golovi “frcali” na sve strane, a napadači stalno novim pogocima davali posla zapisničarima. U tom je otvaranju zamjetna bila hrvatska serija 4:0 koja je građena osvojenim loptama u obrani čime su stvoreni nužni preduvjeti za brze i točne kontranapade iz kojih su Kraljević i suigrači vrtoglavo preokretali rezultat te su od zaostatka 1:2 za par minuta već odmicali 5:2. U tom je periodu i vratar Kuzmanović zaustavio makedonski sedmerac. Horvatova je momčad ovim odmakom uhvatila zalet i održavala, čak i povećavala razliku.


Konkretno, Jelinić je u desetoj minuti povećao na 9:5, ali je onda polako počeo posustajati ovaj hrvatski “crescendo”, što su suparnici nastojali čim bolje iskoristiti. Korak po korak su prišli na 11:10 golom Manaskova, a uskoro je sredinom poluvremena hrvatski izbornik pozvao minutu odmora u kojoj je igračima itekako ukazivao i na nedostatake nužne koncentracije prilikom izvršavanja obrambenih zadaća. Apeli im izgleda i nisu baš odjeknuli dovoljno zvučno, slijedom toga u 22. minuti viđeno je makedonsko izjednačenje golom Manaskova na 15:15, prvo poravnanje rezultata nakon ona dva na samom početku.


To je međutim trgnulo hrvatske igrače na veći obrambeni angažman slijedom čega je viđena brza serija 3:0 i vodstvo 18:15. Karačić je uskoro strijelac za 21:17, na odmoru je 22:19, rezultat koji bi nekada glasio nakon svih 60, a ne poslije samo 30 minuta rukometa u ovom međunarodnom loptanju “spuštenih gardova”.


Hrvatska momčad je izašla iz svlačionice kompaktna u obrambenoj formaciji “6-0” koja je skoro pet minuta odolijevala gostujućim prijetnjama što se jasno, odrazilo na rezultatu te su iskusnik Musa i suigrači dosta brzo odmaknuli na – 24:19. U igri u kojoj hrvatski napad nije imao problema s realizacijom, makedonski su gosti bili prisiljeni gledati u leđa domaćinima za kojima su stalno kaskali tri, četiri koraka dok je protjecala i druga trećina ovog revijalnog nadmetanja u kojem je nezaustavljivi Ivan Martinović bez promašaja dao već osam pogodaka za 40 minuta igre. Razbranio se je i mladi hrvatski vratar Kuzmanović i dao nužni vjetar u leđa suigračima.


Oni su ga dobro iskoristili, ljevoruki Riječanin Filip Glavaš je s krila sredinom nastavka povećao razliku na vrlo obećavanjućih 31:25. Bez obzira što je do kraja nadmetanja još bilo ostalo skoro pola poluvremena, pobjednik je već tada bio vrlo izvjestan. Dojam je još pojačan kada je Srna u 50. minuti povećao na 34:27 pa je u preostalih desetak minuta jedina preostala neizvjesnost sve više bila s koliko će golova razlike Hrvatska uzeti prve bodove na Croatia Cupu. U 57. minuti je 37:32, oprezni Horvat je pozvao “time-out” kod 37:34 nešto više od dvije minute do kraja, na koncu je njegova momčad mirno završila priču s konačnih uvjerljivih – 40:34.


Hrvatska se u nedjelju u posljednjem kolu Croatia Cupa sastaje s Izraelom.