Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nova nogometna drama

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 4:5 Nakon raspucavanja s bijele točke, Španjolci osvojili Ligu nacija

Autor: Alen Plahinek

18.06.2023. 19:52
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 4:5 Nakon raspucavanja s bijele točke, Španjolci osvojili Ligu nacija

Foto: Reuters



U velikom finalu Lige nacija u Rotterdamu, pred gotovo 30 tisuća hrvatskih navijača Hrvatska nije uspjela doći do titule. Nakon 120 minuta nije bilo pogodaka te se prionulo raspucavanju s 11 metara. Završilo je 5:4 za Španjolsku, a odlučujući 11-erac zabio je Dani Carvajal.  Nakon što smo mnogo puta bilo uspješni u izvođenju kaznenih udaraca, večeras nismo bili te sreće. Unai Simom obranio je dva kaznena udarca čime nas je i dalje ostavio bez trofeja u svojim vitrinama. Odličan dojam ostavili su Vatreni na Final Fouru. Nakon što smo razbili Nizozemce, večeras je nedostajalo sportske sreće.


CARVAJAL ZABIO POBJEDNIČKI JEDANAESTERAC!


PETKOVIĆEV UDARAC BRANI SIMON!




LAPORTE POGODIO GREDU I ISPUSTIO PRVU MEČ-LOPTU!


Perišić smireno zabio.


Asensio zakucao pod gredu za prvo vodstvo Španjolaca.


SIMON OBRANIO MAJEROV UDARAC!


Modrić i Merino nastavljaju sa sigurnim izvođenjem udaraca s bijele točke.


Brozović i Rodrygo smireno zabijaju u drugoj rundi.


Vlašić i Joselu zabili u prvoj rundi raspucvanja.


ZAVRŠILO JE 120 MINUTA ROVOVSKOG RATA. Nadamo se nastavljanju tradicije.



108′ – Žestoko su stisnuli Španjolci. Pravi nam Ansu Fati velike probleme na lijevoj strani. Pod velikim smo pritiskom.


105′ – Uspjeli su Vatreni izrežirati udarac po golu. Petković je nekako pronašao trojicu naših igrača, a na kraju Brozovićev udarac brani Simon.


104′ – Asensio je uspio pobjeći svojem čuvaru te pucao, ali njegov šut blokirao je Erlić. Međutim nalijeće Olmo koji na sreću po nas puca neprecizno iznad grede.


99′ – Niotkuda je Mateo Kovačić pobjegao Carvajalu, pronašao Majera kojeg je Nacho uspio zaustaviti prije nego je udario po golu.


KRENULI SU PRODUŽECI – Nadamo se da će se nastaviti naša tradicija.


GOTOVA JE UTAKMICA. Zašto bi moglo biti rješeno u normalno vrijeme, ako možemo strepiti još minimalno 30 minuta. Pripremite tablet za smirenje.


90′ – Ostao je Marco Asensio sam samcat, dobio loptu, ali je pucao pokraj vratnice.


84′ – Zakuhao je problem Erlić u našem 16-ercu i hitri Španjolci brzo su se stvorili pred našim golom. Merino je uspio pronaći Fatija koji je lijepo pucao, ali Perišić je očistio s gol-linije.


75′ – Odjurio je Ansu Fati po lijevoj strani, no Livaković je pravovremeno izletio iz gola i ispucao loptu, no samo do Fabiana Ruiza koji na sreću puca preko gola.


62′ – Petković je ušao umjesto Pašalića. Nadamo se kako Bruno može ponoviti utakmicu protiv Nizozemske, kada nas je praktički sam odveo u finale.



61 ‘-  Pašalić glavom puca, ali lopta trese vanjski dio mreže.


50′ – Stisnula je Hrvatska žestoko od prve minute. Prvo je Simon morao boksati iz svojeg peterca, a zatim je u sljedećoj akciji Perišić slomio Jesusa Navasa, lopta je prebacila sve, a Juranović nažalost nije pucao precizno.


Počinje drugo poluvrijeme. AJMO VATRENI!


Završilo je prvo poluvrijeme. Nakon početnog ispitivanja snaga, rasplamsala se igra na obje strane i obje reprezentacije otišle su na predah s nekoliko lijepih šansi na svojem kontu.


45′ – Neoprezno je startao kapetan Luka Modrić i sudac Zweyer dosudio je prekršaj u opasnoj zoni. Srećom Španjolci apsolutno ništa konkretno nisu napravili.


42′ – Složili su Španjolci novu prilku. Svaka završava na isti način – traži se glava Alvara Morate. Ovoga puta bio je neprecizan.


38′ – Pobjegao je Marcelo Brozović, slomio braniča, no nitko nije stigao pokriti drugu stativu da zabije najlakši gol svoje karijere.  Ubrzo nakon toga ponovno dvojac Modrić – Perišić kreirali su veliku priliku te je Simon opet morao reagirati.


31′ – Modrić je sjajno centrirao gotovo sa centra,a Perišić glavom s gotovo 16 metara pucao jako neugodno po Simonov gol. Uspio se Simon snaći i otkloniti opasnost, no pišemo prvu veliku prijetnju Vaternih u večerašnjem finalu.


23′ – Pobjegao je Andrej Kramarić prvi puta, no Laporte je u posljednjem trenutku uspio skinuti loptu s noge. Korner je za Hrvatsku. Nastavio se pritisak, Kramarić je prizemno ubacio za Pašalića, no ostao je “kratak” za jedan korak da bi ozbiljnije zaprijetio Simonu.


18′ – Nevjerojatnu atmosferu iskemijali su hrvatski navijači. Stadion se trese, počele su paliti baklje. Ori se trenutno “Za dobra stara vremena” na sve četiri strane De Kuipa. Utakmica na terenu je izjednačena u dominiranje posjeda lopte Vatrenih.


12′ –  Prvu veću pogrešku napravila je Hrvatska tijekom izbacivanja lopte, no Gavijev udarac na sreću otišao je izvan okvira gola.


10′ – Počela je dogovorena pjevačka koreografija hrvatski navijača koji su okupirali stadion Feynoorda. Pjesma Miše Kovača “Poljubi zemlju” ori se stadionom.



5′ – Prvu “prijetnju” složili su Hrvati. Juranović je lijepo ubacio, ali Simon je sigurno izašao i pokupio loptu.


4′ – Početno ispitvanje snaga još traje. Niti jedni niti drugi ne preuzimaju rizik, borba se većinom vodi na sredini terena.


KREĆE FINALE! Sretno Vatreni! Idemo po prvo zlato!


Nevjerojatna atmosfera u režiji Hrvata na De Kuipu. Neutralni navijči mogli bi se zapitati igra li se uopće u Nizozemskoj ili negdje u Hrvatskoj. Gotovo 30-ak tisuća ljudi pjevalo je hrvatsku himnu u jedna glas.


U 10. minuti, prema najavama, 25 tisuća Hrvata na stadionu u Rotterdamu trebalo bi zapjevati poznati pjesmu Mate Miše Kovača “Poljubi zemlju”, najviše zbog stihova “Ostani tu, tu je tvoja mati, Ostani tu, još će sunce sjati, Ostani tu, snove čuvaj samo za nju ,Ostani tu” za Luku Modrića. Na taj se način nekako želi potaknuti da nogometni čarobnjak ostane u reprezentaciji još neko vrijeme.



Prije 20-ak minuta stigli su Vatreni na de Kuip.



Posljednji put Hrvatska i Španjolska su igrale u osmini finala EP-a 2021., a Španjolska je tada slavila 5:3 nakon produžetaka. U ludoj utakmici Španjolska je uzvratila s tri gola u nizu, da bi Vatreni golovima u 85. i 92. minuti uspjeli izboriti produžetak. U dodatnih pola sata Španjolska je zabila dva gola.


Sve je spremno za spektakl u Rotterdamu. Hrvati su apsolutno okupirali nizozemski grad, vlada gotovo neviđena euforija. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je malo ispremiješati karte u odnosu na početni sastav protiv Nizozemaca. U obrani, kao “posljednji” neće se na terenu naći Vida, nego će njegovo mjesto zauzeti naše “zadarsko dite” Martin Erlić.