Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kvalifikacije za EURO 2024.

HRVATSKA – LATVIJA 5:0 Petarda rasplesanih Vatrenih protiv slabašne Latvije

Autor: Alen Plahinek

08.09.2023. 18:37
HRVATSKA – LATVIJA 5:0 Petarda rasplesanih Vatrenih protiv slabašne Latvije

Foto: Igor Soban/Pixsell



Hrvatska nogometna reprezentacija i u 19. utakmici u Rijeci ostala je neporažena. Upisali su Vatreni 16. riječku pobjedu i to protiv Latvije s velikih 5:0. Mrežu je načeo Petković u 3. minuti, Ivanušec je u 13. povećao vodstvo, a Petković je svoj drugi gol postigao do kraja prvog poluvremena i s mirnih 3:0 otišlo se na predah. Tamo gdje su počeli u prvom dijelu, Vatreni su nastavili i u drugom. Apsolutnu dominaciju terenom, Hrvatska je kapitalizirala u 68. minuti pogotkom Kramarića, a priču je završio Pašalić u 78.  Sve u svemu bila je to rutinska pobjeda bronačne reprezentacije s posljednjeg Svjetskog prvenstva protiv 134. reprezentacije svijeta. Iako Latvija nije protivnik iz ranga Hrvatske, ovako visoka pobjeda ima posebno veliki utjecaj na samopouzdanje reprezentativaca. Nažalost, svi se jako dobro sjećamo ne samo jednog puta, kada su Vatreni upravo protiv slabijih protivnika muku mučili do samog kraja, no ovoga puta konačno je to bila jedna mirna luka i jednomsjerna ulica.


Hrvatska je u trećoj utakmici ovih kvalifikacija upisala drugu pobjedu i ostala na drugoj poziciji na tablici. Prva je Turska, no ona iza sebe ima već pet susreta. Turci su večeras kod kuće remizirali s Armenijom, koja je ujedno i sljedeći protivnik Hrvatske. Vatreni u ponedjeljak od 18 sati gostuju u Yerevanu.


GOTOVA JE UTAKMICA!




87′ – Nakon što su loše očistili Latvijci, Juranović je sjajno opalio vanjskom, no udarac je fijuknuo nekoliko centimetara pokraj vratnice.


78′ – GOOOOOOL!DOOOOK SVIIIRA RADIOOOO PAŠALIĆ MAARIOOOOO !!  Istrčao je Pašalić kontru i po ulasku u kazneni prostor snažno pucao pokraj nemoćnog Purinsa!



74′ – Drugi puta ozbiljnije je pokušao Perišić, međutim nije bio najprecizniji.


68′ – GOOOOOOOOL! Andrej Kramarić iz svoje četvrte velike prilike konačno je zabio pogodak. Barišić tek što je ušao u igru izveo je slobodni udarac, a Kramraić je majstorski i napadački pokrio drugu stativu i smireno zakucao kroz noge Purinsa!



67′ – Bruno Petković i Borna Sosa sjeli na klupu, a njihove pozicije zauzeli su Petar Musa i Borna Barišić.


64′ – Ponovno je Livaković morao reagirati. Ikaunieks se sam kao duh našao na lijevoj strani, ali Livi je odradio sjajan izlazak sa svojih vrata i zatvorio latvijskgo napadača te otklonio eventualnu veću opasnost.


60′ – Marcelo Brozović i Luka Modrić odlaze na zasluženi odmor, a umjesto njih ušli su Mario Pašalić i Nikola Vlašić.


58′ – Gotovo iz ničega Latvijci su došli do hrvatskog gola. Ciganikis je ubacio i pronašao natrčanog Krollisa koji je lijepo pucao, no Livaković se nije dao smesti i smireno obranio šut glavom.


53′ – Nova sjajna kombinacija hrvatskih reprezentativaca. Nekoliko dodavanja “iz prve” i ispala je obrana Latvije poput ratkape na kotaču, a Ivanušec se našao u jako dobroj šansi, međutim slab je bio udarac i Purins je upisao novu lijepu obranu.


48′ – Veliku priliku imao je Luka Modrić. Riješio se svojeg čuvara i sjajno pucao, ali Purins je ponovno bio na visini zadatka i udarac odbio u gredu. Na odbijancu se ponovno našao Kramarić, no gostujući branič otklonio je s gol-linije, a nakon toga treći odbijanac Modrić je pucao visoko iznda gola!


POČELO DRUGO POLUVRIJEME! U svlačionici je ostao Joško Gvardiol, a njega će zamijeniti Domagoj Vida. Njemu će to biti 102. nastup za hrvatski dres.


KRAJ PRVOG POLUVREMENA!  Rasplesani Hrvati resetirali Latviju na tvorničke postavke u prvih 45 minuta utakmice na Rujevici.


45′ – Najbliže od svih od dalekometnih udaraca bio je Ivan Perišić koji je nakon fantastičnog proigravanja Petkovića i sam odlučio postići pogodak, no nekoliko centimetara dijelilo ga je od provg pogotka nakon onog Japanu na Svjetskom prvenstu u Katru.


44′ – GOOOOL! Bruno Petković savršeno se napadački postavio, zatvorio drugu stativu i poentirao za svoj drugi gol večeras. Sav posao napravio je Perišić koji se riješio jednog čuvara, a kroz noge drugoga prizemnom loptu pronašao Petkovića.


42′ – Odlučio je i Gvardiol probati svoj udarac, ali ni on kao ni većina hrvatski igrača nije bio precizan i lopta je otišla iznad grede.


40′ – Barem na kratko Latvijci su izašli iz svoje polovice i “zaprijetili” hrvatskim vratima, međutim bio je to napad bez prave ideje i Livaković je mirno uspio pokupiti nakon ubačaja.



33′ – Novu priliku imao je Kramarić koji još uvijek nije namjestio nišanske sprave. Lijepo se oslobodio svojeg čuvara, no ni iz trećeg pokušaja nije se uspio upisati na listu strijelaca.


29′ – Prvi kiks Vatrenih. Uldrikis je nekako uspio pobjeći obrani Hrvatske i naći se praktički sam pred Livakovićem, no Livi se nije dao smesti i sjajno pročitao namjeru latvijskog napadača. Obrana je to od velikog značaja za samopouzdanje Livakovića, koji večeras najvjerojatnije neće imati posla.


27′ – Modrić je fenomenalno progirao Kramarića koji je u punom trku sjajno pucao, no Purins je još sjajnije otklonio opasnost i zadržao svoju reprezentaciju na samo dva pogotka zaostatka.


26′ – Blizu trećem pogotku bili su Hrvati, ali Ivanušec je promašio loptu u izglednoj prilici.


22′ – Svoj udarac okušao je i Juranović, no u njemu nije bilo dovoljno jačine da se ozbiljne zaprijeti latvijskoj “jedinici”. Ubrzo poslije njega to isto je isprobao i Kramarić, ali ponovno bez opasnosti. Unatoč dvama pogocima Hrvatska apsolutno kontorlira igru i dominira terenom Rujevice.


18′ – Nakon par minuta “mira” Hrvatska ponovno prijeti. Sosa je ubacio, ali vratar Latvije Purins pravovremeno je izašao s gol-linije i otklonio opasnost.


13′ – GOOOOOOOOOOL!! Luka Ivanušec nakon gužve pred vratim i odbijanca novi igrač Feynoorda uspio je postići drugi pogodak u reprezentativnom dresu. Perišić je ubacio, a Ivanušec je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme


10′ – Plešu Vatreni terenom i diktiraju tempo, dok obrambena linija Latvija nema priliku niti za mali predah. Vrši se konstantan pritisak, a najveći dio vremena lopta je na 30-ak metara od gostujućeg gola. Unatoč svemu, bez veće prilike.


4′ – GOOOOOOOOOOOOOOOL! Bruno Petković u prvom udarcu na gol postigao je majstorski pogodak i , vjerujem, načeo mrežu gostiju. Gvardiol je iznudio prekršaj na 20-ak metara, a Petković je perfektno zabio iz slobodnog udarca.


LOPTA JE KRENULA S CENTRA!


Prepuna Rujevica došlo je podržati Vatrene na putu prema novoj pobjedi. Zanimljivo je kako Hrvatska nikada u Rijeci nije izgubila, u 18 utakmica upisala je 15 pobjeda. Preko 8000 ljudi došlo je vidjeti kako će se taj niz nastaviti. Vjerujemo kako će atmosfera biti fenomenalna.


Hrvatska i Latvija do sada su igrali četiri puta u svojoj povijesti, a sva četiri puta pobijedili su Hrvati. Posljednji puta igrali smo 11. listopada upravo u Rijeci i završilo je 2:0. Tada su za Vatrene zabijali Eduardo da Silva i Mario Mandžukić. Nema razloga da se ovakav trend ne nastavi!


Izbornik Zlatko Dalić napravio je neke promjene u odnosu na očekivani sastav. Tako će na klupi ostati Mateo Kovačić, a na lijevom beku naći će se Borna Sosa. Na vratima očekivano stoji Dominik Livaković, ispred njega u obrambeni zid čine Šutalo i Gvardiol, dok će bekovi biti Juranović i već spomenuti Sosa. U veznom redu su već standarni Brozović i Modrić.  Luka Ivanušec bit će polušpica, na lijevom krilu Perišić, a na desnom Kramarić, dok će jedini istureni napadač biti Bruno Petković koji igra u životnoj formi.



HRVATSKA: Livaković – Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa – Brozović, Modrić – Kramarić, Ivanušec, Perišić – Petković


LATVIJA: Purinš – Savalniks, Černomordijs, Dubra, Sorokins – Jaunzems, Emsis, Tobers, Ciganiks – Uldrikis, Ikaunieks


Hrvatska nogometna reprezentacija od 20.45 sati na Rujevici dočekuje Latviju u trećem susretu skupine D kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Prvi kvalifikacijski ispit nakon ljetne stanke, odnosno nakon nastupa na završnici u Ligi naciji donosi svojevrsni imperativ pobjede pred izabranike Zlatka Dalića. Vatreni su na startu kvalifikacija remizirali s Walesom na domaćem terenu, pa svladali u gostima Tursku. Latvija objektivno nije protivnik ranga Turske, riječ je o 134. reprezentacije svijeta i sve osim pobjede Hrvatske  predstavljalo bi veliko iznenađenje.


– Protivnik je na papiru najlošiji u našoj skupini, ali imamo respekt prema svima, pa tako i prema Latviji. Upozoravam na to igrače i samog sebe, jer ne smijemo ih olako shvatiti. U ovoj utakmici moramo biti jako ozbiljni i odgovorni i zato ćemo krenuti s najjačim mogućim snagama – rekao je Dalić.


Hrvatska – Latvija 20.45 sati (Nova TV)