Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Velika kazna

HNS: Nećemo kazniti Rijeku i Osijek jer je to već napravila UEFA

Autor: Portal Novilist.hr

23.01.2024. 15:22
HNS: Nećemo kazniti Rijeku i Osijek jer je to već napravila UEFA

Foto: Foto D. KOVAČEVIĆ

Kako su klubovi već kažnjeni od strane Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez - kažu iz HNS-aZAGREB Hrvatski nogometni savez postigao je sporazum s UEFA-om oko disciplinske mjere HNS-u zbog izdavanja Uefine licence Osijeku i Rijeci za europsku sezonu 2022./23, objavljeno je na službenoj stranici HNS-a.


Podsjećamo, UEFA-ino Tijelo za financijsku kontrolu klubova (CFCB) u ljetu 2022. u redovnom financijskom nadzoru klubova utvrdilo je kršenje UEFA-inog zahtjeva solventnosti, odnosno zahtjeva bez dospjelih obveza u slučaju Osijeka i Rijeke, a zbog nepravovremenosti podmirenja obveza prema drugim nogometnim klubovima i zaposlenicima.


Nakon provedenih postupaka, oba kluba zaključila su sporazume o nagodbi s UEFA-inim Tijelom za financijsku kontrolu klubova, a detalji tih sporazuma objavljeni su javno još u ožujku 2023. godine, uključujući mogućnost suspenzije klubova iz europskih natjecanja.


Velika kazna
Prema postignutom sporazumu s UEFA-om, HNS-u je umanjena dotacija UEFA-e za provođenje postupka licenciranja u iznosu od 100.000 eura te je izrečena uvjetna kazna umanjenja dotacije od još 150.000 eura u slučaju neispunjavanja Sporazumom zadanih ciljeva. Slične mjere proteklih su godina izrečene i drugim nogometnim savezima i ligama (Švicarska, Grčka, Srbija, Armenija, Kazahstan, Albanija, Kosovo…)


Važno je naglasiti da se ocjenjivanje financijskih kriterija temelji na revizorskim izvješćima klubova te Odjel i Tijela za licenciranje klubova HNS-a na temelju istih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjenju kriterija. Prema revizorskim izvješćima, što potvrđuje i Uefa, klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je temeljem pozitivnih revizorskih izvješća izdana Uefina licenca. U vrijeme ocjene ispunjenja kriterija, pored prije spomenutih izvješća klubova i njihovih neovisnih revizora, do HNS-ovih nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacija, prijava ili dokaz koji bi ukazivao na potrebu dodatnih ili dubljih propitivanja spomenutih izvješća.


Tomu treba dodati, da je u međuvremenu, odnosno tijekom 2022. godine došlo do izmjena i dopuna UEFA-inih propisa, upravo zbog nedovoljno jasno definirane dospjelosti relevantnih obveza, te su izdanja iz 2022. i 2023. u odnosu na izdanje iz 2018. godine, daleko jasnija u tom pogledu. Prema tim izmjenama je dopunjen i HNS-ov pravilnik koji po svemu slijedi Uefin pravilnik, te je u njemu uveden dodatni financijski nadzor svih klubova tijekom licencirane natjecateljske godine.


HNS neće kazniti Rijeku i Osijek


Dodatnim mjerama i dopunjenim procedurama HNS će ubuduće takve rizike smanjiti na minimum, odnosno učiniti sve kako bi ih u potpunosti izbjegao.


Nastavno na medijske napise, navedeni postupci ni na koji način nisu utjecali na regularnost natjecanja u hrvatskim okvirima jer se radi o licenci za Uefina natjecanja, a pritom valja naglasiti da je i Uefa dopustila klubovima sudjelovanje u Uefinim europskim natjecanjima. Kako su klubovi već kažnjeni od strane Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez.


Savez je u novi Pravilnik o licenciranju uveo odredbu kako će u slučaju budućih disciplinskih postupanja Uefe prema HNS-u iz ovakvog razloga, klubovi snositi financijsku odgovornost ako nisu predali potpunu i točnu financijsku dokumentaciju.