Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Zadrani u Europi

Hat-trick Katuše za kraj, Livakoviću nova nada u titulu

Autor: Alen Plahinek

22.05.2024. 10:43
Hat-trick Katuše za kraj, Livakoviću nova nada u titulu

Foto: NK BELTINCI/FACEBOOK



Jedan dio Zadrana koji igraju na zapadnom dijelu polutke proteklog vikenda zaključili su svoju ligašku sezonu, dok je onom drugom dijelu ostalo, u pravilu, još jedno kolo. Oni na Istoku, još su u uvodnim fazama sezona.


Prvo ime bio je Jakov Katuša koji je postigao hat-trick u ogromnoj 6:2 pobjedi Beltinaca protiv Fuzinara. Već u šestoj minuti susreta Katuša je prvi puta poentirao, što je ujedno i otvorilo golijadu. Kasnije je, u 43. minuti, zabio svoj drugi gol, za ukupnih 3:1, odnosno u 55. minuti za 4:1 i kompletiranje trogotka. Beltinci su na kraju završili treći u Drugoj slovenskoj ligi, a kvalifikacije za prvoligaško društvo su im izmakle za dva boda. Sjajan posao odradio je i Dominik Livaković između vratnica Fenerbahčea. Njegov klub u gostovao je u europskom dijelu Istanbula kod Galatasaraya u najvećem derbiju Turske. Završilo je 1:0 za Fener zahvaljujući pogotku Soyuncua u 71. minuti, no velike zasluge pripadaju i Zadraninu koji je došao do 14. »clean sheeta« u ligi ove sezone. Susret su ipak, standardno turski, obilježile velike tenzije prije, za vrijeme i nakon susreta. Livakovića i društvo ponovno je policija morala čuvati nakon utakmice, jer to tako valjda mora biti.


Važno je sanjati


Ovom pobjedom Livaković i Fenerbahče vratili su se u borbu za ligašku titulu. Do kraja Turske lige ostalo je još jedno kolo i u slučaju Fenerove pobjede na domaćem terenu protiv Istanbulspora te eventualnog poraza Galatasaraya u gostima kod Konyaspora, titula odlazi u Fener. Sve što igrači Fenerbahčea sada mogu je sanjati. A da se sanjati isplati, najbolje dokazuju Ivan Prtajin i Renato Pantalon.





Prtajinov Wehen imao je katastrofalni finiš sezone, no svejedno uspjeli su izbjeći ispadanje iz 2. Bundeslige, barem na kratko. U posljednjem kolu Wehen je izgubio 2:1 na svojem terenu od St. Paulija, novog prvaka »Cvajte«, a Prtajin je odigrao svih 90 minuta. Srećom po Wehen, poraz je doživjela i Hansa Rostock čime momčadi iz Wehena sada slijedi dvomeč protiv Regensburga, treće momčadi Treće lige. Puno bolje snove imao je Pantalon čiji je Rio Ave sezonu završio remijem. Tko o čemu, Rio Ave o podjeli bodova – najlakše se može sumirati proljetni dio sezone momčadi iz Villa de Condea. S 1:1 protiv Benfice i 90 Pantalonovih minuta, Rio Ave je zaključio sezonu. Završili su 13. s čak 19 remija u sezone, odnosno 13 ako se gleda samo 2024. godina. Upravo tako Rio je iz relegacijske zone, stigao do sredine tablice.


Porazom od Cagliarija, Sassuolo i Martin Erlić kolo prije kraja Serie A oprostili su se od elitnog ranga talijanskog nogometa. Završilo je 2:0, a veće probleme od »čistog« ispadanja iz lige stigli su kad je Erlić prisilno zamijenjen u 20. minuti. Ipak, radi se o lakšoj ozljedi koja ne bi trebala ugroziti nastup 26-godišnjeg braniča iz Tinja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.


Istočni problemi


Od Zadrana sa Zapada jedino su još nastupili Luka Modrić i Roko Mišlov. Odigrao je Modrić 82 minute u remiju Real Madrida kod Villareala 4:4. Vodili su do kraja prvog poluvremena »Kraljevi« 4:1, no hat-trickom Soriotha u razmaku od osam minuta u drugom dijelu »Žuta podmornica« se vratila u susret i upisala bod. Također bod, izvukao je Mišlov u susretu Welsa i Gleisdorfa (0:0). Mišlov je s kapetanskom trakom oko ruke odigrao cijeli susret.


Na Istoku pobjeda, remi i poraz. Do tri boda stigao je Frane Ikić koji je odigrao svih 90 minuta u 3:0 pobjedi Buxoroa, čime su se sada probili na prvo mjesto u poretku drugog ranga Uzbekistanske lige. U elitnom pak je rangu Frane Čirjak s Bunydkorom upisao bod. Završilo je 0:0 u gostima kod Nasaf Qarshija, a Čirjak je odigrao 76 minuta. Poraz je doživio Marin Tomasov u dresu Astane u Kazahstankoj ligi. Njih je s 1:0 nadigrao Atyrau u susretu u kojem je Tomasov upisao 86 minuta.


Svi ostali Zadrani ostali su bez nastupa. Ivan Santini, Lovre Rogić, Stipe Perica, Jakov Gurlica i Vice Baždarić sjedili su na klupama svojih klubova, dok Lovre Knežević i Karlo Butić nisu bili ni u sastavima.