Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SuperSport 1. HNL

Hajduk poražen u Jadranskom derbiju

Autor: Denis Frančisković

16.04.2023. 20:30
Hajduk poražen u Jadranskom derbiju

Foto: Marko Gracin



Nogometaši Rijeke uzvratili su Hajduku za dva ovosezonska poraza u Jadranskim derbijima i vratili se pobjedma na Rujevici. Riječani su bili bolji u svim segmentima igre, dozirali taktiku i pragmatiku te odigrali posebno diciplinirano što je stvaralo puno problema Splićanima u čijoj je igri bilo puno nereda i neorganiziranosti. Frigan je rano zabio i usmjerio susret, a u nastavku pobjedu je potvrdio Marin, iako su Splićani u završnici mogli i teže stradati.


– Čestitam dečkima na sjajno odigranoj utakmici. Manje-više sve što smo pripremali smo i prezentirali. Mogli smo i ranije riješiti utakmicu u smislu neizvjesnosti. Možda smo zadnjih 15 minuta prvog dijela ušli u neforsirane greške i ušli nekako u nervozu, ali to je cijena odrastanja. Početkom drugog dijela imali smo tri sjajne prilike. Mislim da smo apsolutno zaslužili pobijediti. – kazao je strateg Rijeke, Sergej Jakirović.


Slab uvod


Prvo poluvrijeme svelo se na veliki obostrani oprez, igru pod ručnom i puno taktičke discipline. Generalno, nije to bio nogomet za sladokusce, sve je nekako bilo u službi rezultata. Rijeka je u takvoj igri ostavila dosta bolji dojam iako nije briljirala, Hajduk izgledao blijedo i nedorečeno. Vukčević je u 9. minuti ubacio s lijevog krila, a od uže obrane zaboravljeni Frigan lakoćom sa šest metara glavom pogodio mrežu – 1:0. Taj gol usmjerio je nekako i događanja na travnjaku. Praktički ništa zanimljivo nije se događalo do 20. minute kada je Marin izveo korner, a Dilaver atraktivno pucao »škaricama« s 14 metara, lopta je prošla nekoliko metara od vratiju. Puno više uzbuđenja donijele su dvadesete minute u kojima se praktički i dogodilo nešto vrijedno spomena do odmora. Prvo je u 22. minuti Ampem oduzeo jednu loptu i sjurio se po desnom krilu, uslijedio je prizeman ubačaj na peterac, ali Frigan je zakasnio na loptu s uklizavanjem. S druge strane gosti su najbolju šansu skrojili u 25. minuti, Lovrencsics je dobro ubacio s desne strane u šesnaesterac, Pukštas odmah iz prve pucao, ali dosta mlako i pravo u dobro postavljenog Labrovića.


Vuškovićeve greške




Drugo poluvrijeme donijelo je puno više sadržaja i energije na travnjaku. Nešto bolje zaigrao je i Hajduk, a Rijeka propustila rano riješiti utakmicu. U 53. minuti sijevnula je riječka kontra, Hodža je dugo vukao loptu i na ulazu u šesnaesterac dodao do Marina koji je prizemno loše pucao iz matne pozicije, Lučić je lakoćom ukrotio njegov udarac. U 56. minuti utakmica je praktički mogla biti riješena. Vušković je pogriješio, izgubio loptu, a Frigan se sjurio sam prema vratima i loše reagirao u bliskom susretu s Lučićem, splitski vratar obranio mu je »zicer«. U 76. minuti sve je riješeno, Banda je proslijedio loptu do Grgića, on je dobro proslijedio do Marina na drugoj stativi kojem nije bilo teško je zakucati u mrežu – 2:0. Do kraja veliku prigodu imao je i Grgić nakon dobrog dodavanja Jankovića, izbacio je lažnjakom gostujućeg braniča i pucao, a Lučić spriječio treći gol koji je do kraja visio u zraku.


– Zaslužena pobjeda Rijeke, stvorila je više šansi i dominirala. Imali smo i mi nekih svojih dobrih trenutaka, zadnjih 20 minuta prvog dijela kad smo preuzeli igru i više dolazili u napad. I početak drugog poluvremena bio je korektan, stisli smo malo, ali utakmicu je prelomio drugi gol. Pričali smo da za dobiti jednu ovakvu utakmicu treba naći grintu i pobjednički mentalitet. I tu je razlika između pobjednika i gubitnika. Nažalost, s naše strane u tome nismo bili dovoljno dobri. Idemo dalje, pokušat trenirati bolje i biti bolji. – kazao je trener Hajduka, Ivan Leko, nakon utakmice.