ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

BICIKLIZAM

Giro: Prva profesionalna pobjeda za Baisa, bez promjena na vrhu

Autor: Hina

12.05.2023. 18:29
Giro: Prva profesionalna pobjeda za Baisa, bez promjena na vrhu

Foto: Reuters



Talijan Davide Bais (EOLO-Kometa) pobjednik je prve planinske etape na ovogodišnjem Giru d’Italia, koja je nakon 218 km imala cilj na snijegom prekrivenom vrhu Gran Sasso d’Italia, na 2130 m nadmorske visine.


Bais je bio u skupini trojice bjegunaca koji su više od 200 km proveli u bijegu i izdržali do završnog obračuna na vrhu dugog (oko 45 km) i pri vrhu strmog uspona. U njemu je Bias bio brži od Čeha Karela Vačeka (Corratec-Selle Italia) i sunarodnjaka Simonea Petillija (Intermarche-Circus-Wanty) te tako došao do svoje prve profesionalne pobjede u karijeri, kojoj su nadomak bila i preostala dvojica bjegunaca, ali će svoju priliku morati tražiti negdje drugdje.


Glavna skupina, u kojoj su bili nositelj ružičaste majice Norvežanin Andreas Leknessund (DSM) te glavni favoriti za ukupnu pobjedu, Belgijac Remco Evenepoel (Soudal – QuickStep) i Slovenac Primož Roglič (Jumbo-Visma), nije pokazala ambicije boriti se za pobjedu u ovoj etapi pa su na cilj došli s tri minute i 10 sekundi zaostatka. Evenepoel je osvojio četvrto, a Roglič peto mjesto.


U subotu brdovita utrka




Tako u ukupnom redoslijedu nije došlo do promjena pa je Leknessund zadržao ružičastu majicu sa 28 sekundi prednosti pred Evenepoelom. Treći je Francuz Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen) sa 30 sekundi zaostatka, a četvrti Portugalac Joao Almeida (UAE Team Emirates) koji za vodećim zaostaje točno jednu minutu. Roglič je na petom mjestu sa minutom i 12 sekundi zaostatka.


U subotu je na rasporedu brdovita, ali manje zahtjevna etapa od Ternija do Fossombronea u dužini od 207 km, s tri kategorizirana uspona u završnici utrke.