Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BICIKLIZAM

Giro: Rubio pobjednik skraćene 13. etape, Thomas ostao na vrhu

Autor: Hina

19.05.2023. 19:19
Giro: Rubio pobjednik skraćene 13. etape, Thomas ostao na vrhu

Foto: Reuters



Kolumbijac Einar Rubio (Movistar) pobijedio je u 13. etapi ovogodišnjeg Gira d’Italia, koja je s originalnih 207 km skraćena prije nekoliko dana na 199 km, a u petak na samo 74,6 km, zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, na zahtjev Udruge profesionalnih biciklista. No, iako je iz itinerera izbačen uspon na Gran San Bernardo i start iz Italije pomaknut preko granice u Švicarsku, u gradić Le Chable, bilo je to vrlo intenzivnih 140 minuta vožnje ispunjenih dvama usponima i tehnički zahtjevnim spustom.


Start etape je bio u podnožju prvog od dva uspona, a već u prvim kilometrima bjegunci su se počeli odvajati od glavne skupine koja nije željela pratiti nametnuti tempo skupine u kojoj su glavnu riječ vodili Francuzi Thibaut Pinot i Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Ekvadorac Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) i Rubio, a pratili su ih Kanađanin Derek Gee (Israel-Premier Tech) i Francuz Valentin Paret-Peintre (AG2R-Citroen).


Vodeća skupina je na spustu uspjela za više od minute povećati prednost koju je stekla na prvom usponu. To im je omogućilo da u podnožje uspona prema cilju u Crans Montani dođu s gotovo tri minute prednosti pred glavnom skupinom. Pinot je prvi napao, ali se u dva pokušaja nije uspio odvojiti od Rubija i Cepede. Na kraju su sva trojica ušli zajedno u zadnji kilometar u kojem je prvi napao Ekvadorac, ali je vrlo brzo ostao bez snage pa su u borbi za pobjedu ostali 32-godišnji Francuz i 25-godišnji Kolumbijac. Rubio je imao više snage i došao do svoje druge pobjede u karijeri, a prve na Grand Tour utrkama.


Thomas zadržao ružičastu majicu




Skupina u kojoj su bili vodeći u ukupnom redoslijedu na cilj je došla s minutom i 35 sekundi zaostatka pa nije došlo do većih promjena među najboljima. Britanac Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) zadržao je ružičastu majicu s dvije sekunde prednosti pred Slovencem Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Na trećem je mjestu Portugalac Joao Almeida (UAE Team Emirates) sa 22 sekunde zaostatka.


U subotu je pred biciklistima 14. etapa koja će započeti u Švicarskoj, a nakon 194 km cilj imati u talijanskom Cassanu Magnagu.


Veći dio etape je ravan, s jednim usponom prve kategorije u prvom dijelu, što će biti još jedna prilika za “bjegunce”.