Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Muzej košarke

Gdje je zapela priča o valorizaciji bogate povijesti Zadranima najdražeg sporta?

Autor: Paulo Sarić

11.02.2023. 09:38
Gdje je zapela priča o valorizaciji bogate povijesti Zadranima najdražeg sporta?

Foto: Muzej košarkeDobre stvari se dogode onima koji čekaju. Ili, strpljen-spašen. Pod jednu od te dvije egide najlakše bi se mogla podvući priča o muzeju zadarske košarke, jednoj od najpoznatijih kulturno-sportskih građanskih inicijativa na prostoru grada Zadra. No, je li uistinu tako? Za početke čitave ideje, čiji je glavni inicijator Krešimir Butić, nekoć samo sportski i košarkaški entuzijast, a danas već priznati i poznati kolekcionar memorabilija i materijalnih, ali i ne samo materijalnih, uspomena iz sretnijih dana među Zadranima najpopularnijeg sporta, valja se vratiti pokoji olimpijski ciklus unatrag, u doba kada su dlake u kosi sjale tamnijom nijansom, a lice krilo puno manje bora.


– Iza muzeja zadarske košarke stoji dugogodišnji rad koji je započeo nekoliko godina nakon preseljenja u Krešin dom. Kada smo uselili u dvoranu svi smo bili impresionirani njenom veličinom, ali primijetio sam jedno sivilo i shvatio da nam nedostaje prikaz povijesti kluba i košarke, kakav postoji u drugim gradovima, primjera radi u Splitu, Zagrebu ili Valenciji. Izuzev dva dresa i nekoliko zastava, nigdje nema naše slavne povijesti, stoga sam dobio ideju o muzeju košarke, za koji sam siguran da bi, uz veliku društvenu i kulturnu vrijednost, bio iskoristiv i u ekonomskom segmentu – kazao je u uvodu Krešimir Butić.


Krešimir Butić i Douglas Richards, prvi stranac u KK Zadru


U međuvremenu je prikupljen ogroman broj eksponata, njih nekoliko stotina, povezanih s brojnim ličnostima iz povijesti zadarske košarke. Ne bi to bio samo »muzej Kreše i Pina«, već muzej svih igrača i djelatnika zadarske košarke, a eksponati su sakupljani sa svih krajeva svijeta i na raznorazne načine.
– Ako ću brojati svaku zastavicu, skupio sam više od 600 eksponata, brojim li i ulaznice i puno, puno više. Na početku je bilo teško pridobiti povjerenje ljudi. Primjera radi, dres Krešimira Ćosića iz Cougarsa, pehar koji je dobio kao najpopularniji igrač 1971. i njegov sat sam dobio iz SAD-a. S čovjekom koji je to čuvao zadnjih pedesetak godina sam po nekoliko puta razgovarao kako bih mu približio ideju i dobio vrijedne materijale. Moram istaknuti da su mi svi eksponati jednako vrijedni, jer svaki od njih daje jedan kamenčić u mozaiku povijesti zadarske košarke i ne mogu »vagati« Krešin dres i kartu s neke od davnih utakmica – priznao je Butić.


Arhiv zadarske košarke


Nije skupljanje vrijedne materijalne ostavštine jedina aktivnost u projektu muzeja zadarske košarke. Tu je i neizostavno otimanje zaboravu brojnih priča i uspomena iz davno minulih vremena.


– S Marinom Puljom posljednje dvije i pol do tri godine svakodnevno radim na dokumentu o povijesti zadarske košarke. Iz Znanstvene knjižnice i državnog arhiva, ne samo u Zadru, nego i u Zagrebu i Beogradu, vadimo sve novinske članke i dokumente. Skupili smo preko tisuću stranica, napravili mnoštvo razgovora i prikupili veliki broj audio zapisa s brojnim velikanima. Neki od njih su nažalost već i pokojni, poput Đorđa Zdrilića i Milana Komazeca. To su vrlo vrijedni materijali koji otkrivaju kako je bilo u počecima KK Zadar.


Stojko Vranković i dr. Marko Prenđa


Čitava priča lijepo zvuči, no lijepo je zvučala i prije nekoliko godina kada je prvi put predstavljena javnosti. U međuvremenu je »okrenuto puno kamenja« ne bi li se prikupili vrijedni eksponati, dobivena je deklarativna podrška struktura vlasti, a ideja je čak i iskorištena kako bi se građanima dodatno približio projekt nove faze uređenja Višnjika. No, negdje je zapelo. O muzeju već mjesecima ni glasa…


– Čitavo vrijeme radim, realiziram ideje i projekte kao da je muzej već »živ«. Zadnja informacija koju imam je da će prostor muzeja biti u zgradi nekadašnje vojne menze iza spomenika Kreši Ćosiću. Ne znam gdje je »zapelo« nakon toga i volio bih da se krene u realizaciju projekta. Svjestan sam situacije u gradu i ne držim da je ovo najvažnija stvar, znam da u ovim vremenima nije svima do košarke i muzeja, ali volio bih da se Zadar brendira kao grad košarke i da, primjera radi. na aerodromu i ulazu u grad budu slike naših velikana i natpis »Dobrodošli u grad košarke«. Kada komuniciram s ljudima iz drugih krajeva nitko ne pita o ribarstvu i ribi u Zadarskom kanalu, već o košarci. Po tome smo prepoznatljivi i to bismo trebali podići na višu razinu.


Sve po pravilima struke


Priča o muzeju zadarske košarke je priča koja uvelike nadilazi sam sport. Priča je to o jednom dobu, o duhu vremena druge polovice 20. stoljeća, pa ako hoćete i o kulturnoj baštini kojoj se može dati i turistički značaj te, na posljetku, i ekonomska valorizacija.


Sve je manje Zadrana koji se sjećaju utakmica na otvorenom


– Košarka nije samo sport, košarka je i kultura, košarka je i turizam… Košarka je zdravlje. Košarka je u ovom gradu – sve. Svi znaju da je Zadar grad košarke i pitanje je zašto smo se toliko začahurili. Ljudi, otvorimo se, isprsimo se! Imamo što pokazati svijetu. Grad Zadar je poznat po rivi, po Svetom Donatu i po košarci – smatra Butić, koji se posebno pobrinuo da se o muzeju ne bi pričalo samo kao o inicijativi jednog košarkaškog zaljubljenika, već kako bi se na nj gledalo kao na cjelovitu priču, protkanu pravilima struke.


– Imam blisku suradnju s Danirom Nakić i Hrvatskim športskim muzejom, odakle povremeno posuđujem eksponate prilikom određenih obljetnica. Imamo jako dobru suradnju, kako bi čitava priča dosegla višu razinu – naglasio je »otac« ideje o muzeju zadarske košarke.


Naravno, da bi ona zaživjela i, što je važnije ostvarila svoj puni potencijal, u projekt valja uključiti sve relevantne institucije i stručnjake s dugogodišnjim iskustvom. Jer, jedino tako Grad Zadar, grad Zadar i svi njegovi građani mogu dobiti ono što zaslužuju. Uvid u povijest svoga grada i dio duha društvene zbilje po kojoj je Zadar (bio) poznat.Stojkov upaljač i velika podrška


Jedan od posljednjih, ali i Butiću posebno dragih eksponata, datira iz – Domovinskog rata. I ima tek »tanke« veze s košarkom. Riječ je o ugraviranom upaljaču, koji je nekadašnji kapetan Zadra i hrvatski reprezentativac Stojko Vranković darovao hrvatskim braniteljima nakon operacije Gusar.


– Kako je nedavno bila obljetnica operacije Gusar, odnosno Maslenica, kako je bolje znana u narodu, dobio sam ugravirani upaljač s potpisom Stojka Vrankovića i datumom iz 1993. godine. Izradio je stotinjak tih upaljača i darovao ih pripadnicima postrojbe jedinice specijalne policije Poskoci. Svi eksponati su mi jednako važni, no ovaj je drugačiji pa se istaknuo i po tome, ali i po činjenici da stvara vezu između košarke i Domovinskog rata – kazao je Butić.


Velika podrška ideji osnivanja muzeja zadarske košarke stigla je iz Zagreba, izravno od Stojka koji je već duže vremena upoznat s cijelim procesom.


– Ideja je hvalevrijedna te se njom čuva povijest zadarske košarke. S Krešom sam u kontaktu te je dao čitavog sebe u prikupljanje vrijednih eksponata. Palac gore!Posjet djece iz Splita


Da se Zadar i dalje poistovjećuje s košarkom, zorno pokazuje i crtica otprije mjesec i pol dana kada je Butiću došla zamolba iz Splita da djeci bez roditelja iz Dječjeg doma Maestral približi bogatu povijest loptanja pod obručima u Donatovom gradu.


– Taj osmijeh koji su mi pružili, ta radost koju sam vidio kada su pucali na koš i te impresije dvorane i eksponata me ispunjavaju i imaju posebnu vrijednost. Na kraju su na poklon dobili dres s potpisima svih igrača KK Zadar, a meni su poklonili knjige i svoje crteže – s emocijama se prisjetio Butić.Dam ad fue vas.Podrška iz KK Zadar


Budući da je većina eksponata budućeg muzeja vezana uz povijest KK Zadar, ne čudi da je iz Jazina stigla jasna i glasna podrška samoj ideji.


– Klub svesrdno podržava ideju o osnivanju muzeja zadarske košarke. Vjerujemo da bi on, ne samo pridonio očuvanju i valorizaciji bogate povijesti KK Zadar i košarke na ovim prostorima, te od zaborava otrgnuo uspomene na brojne velikane koji su pisali povijest Zadranima najdražeg sporta, već bi i stvorio dodanu društvenu vrijednost koja bi upotpunila kulturno-turističku ponudu grada – kazao je direktor Gunjević.Zadar je najbolji, Zadar je slavan


Prije nekoliko mjeseci javnosti je predstavljen spot za pjesmu »Zadar je najbolji, Zadar je slavan« u kojem se pojavljuju brojni poznati sportaši iz Donatovog grada, a možda nije svima poznato da je upravo Krešimir Butić glavni inicijator ovjekovječenja kultnih stihova.


– Želio sam otrgnuti te stihove zaboravu i pokušao sam ih kroz spot dignuti na višu dimenziju. Ideja je bila da sve te sportske veličine, od kojih neke nisu izravno vezane uz košarku – stanu u službu košarke. Svi su oni, počevši od Luke Modrića nadalje, navijači KK Zadar te je ideja bila da se svijetu pokaže koliko je košarka važna za naš grad – otkrio je Butić.