ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PRVA NL

Frane Lojić i Ante Strinić: "Željeli bismo imati najbolje igrače u Zadarskoj županiji"

Autor: Šime Ćurko

19.09.2023. 15:32
Frane Lojić i Ante Strinić:

Foto: LUKA JELIČIĆNa klupi kadeta i pionira HNK Zadar su Frane Lojić (1985.) i Ante Strinić (1988.), mladi treneri koji su u Zadar stigli iz drugih sredina. Tako je Lojić na Stanove došao prije dva i pol mjeseca kao voditelj Nogometne akademije Konavle i trener seniora GOŠK Dubrovnik 1919, dok je Striniću ovo treća sezona u Zadru. Prethodno je bio angažiran u mlađim uzrastima Ljubuškog, Neretvanca i GOŠK-a iz Gabele, a ima i iskustva rada sa seniorima. U Zadru ove sezone Lojić i Strnić vode dvije najbolje mlade nogometne selekcije u Zadarskoj županiji.


– Bez obzira na to je li riječ o kadetima ili pionirima zadatak je uvijek isti, razvoj mladih igrača, ali i ostvarenje rezultata s kojim ćemo i dalje igrati Prvu NL – kaže Strinić, koji je pionire preuzeo prošle zime i s tom selekcijom ostvario odlične rezultate. Tako je Zadar na proljeće uspio pobijediti i Dinamo, što je uspjeh koji je odjeknuo i izvan lokalnih okvira.


– Lanjski pioniri su proigrali u drugom dijelu sezone, što nije čudno, Trebalo im je vremena za privikavanje na natjecanje koje je kvalitetom znatno jače od Dalmatinske lige i Županijske lige, u kojoj su nastupali neki od kasnijih nositelja u drugom dijelu sezone. Naravno da je u tom dijelu bilo poteškoća s rezultatom, ali kada se sve posložilo, kada su igrači dobili na iskustvu i shvatili koji su zahtjevi Prve lige, sve je krenulo toliko dobro da smo u posljednjim kolima igrali baš po mom guštu – dodaje Strinić.


Život od prodaje
Lojić je tijekom igračke karijere u sezoni 2004./05. nastupao za NK Zadar (deset utakmica) u Prvoj HNL. Bila je to teška sezona na Stanovima, nakon koje je momčad ispala u Drugu ligu. Samo godinu dana ranije Lojić je s Hajdukom bio prvak.


– Još dok sam bio igrač počeo me privlačiti trenerski poziv. Igrao smo u Konavljaninu Treću HNL kada sam s 26 godine zbog teške ozljede završio karijeru i potpuno se okrenuo trenerskom izazovu. Počeo sam baš u Konavlima, gdje smo povezali nekoliko sela i pokrenuli Akademiju Konavle koja je imala dosta uspjeha. Bio sam i trener u Croatiji Gabrili i GOŠK-u. Tada mi se mi se javili Krševan Santini, sportski direktor Zadra i Krešimir Gojun, voditelj Škole nogometa i pozvali me na Stanove – kaže Lojić kojem je Prva NL bila veliki izazov.


– Dogovor je bio da ću preuzeti kadete Zadra. Krenuli smo s radom ovo ljeto i iza nas je već šest kola u kojima smo skupili sedam bodova. Odlično smo krenuli, osvojili sedam bodova u tri kola, ali nakon toga smo izgubili tri utakmice zaredom.


Kad je riječ o pionirima oni su u šest nastupa osvojili tri boda.


Strinić: Slično kao i prošle godine, prvi dio sezone je privikavanje na Prvu ligu, a to je zahtjevan posao, kako za mene tako i za igrače. Očekujem da ćemo kako sezona bude išla dalje biti sve bolji.


Konačno, pioniri i kadeti su ovisni jedni o drugima jer se redoslijed na kraju sezone određuje zbrojem bodova obje selekcije.


Strinić: Zna se da Hajduk, Dinamo, Lokomotiva, Rijeka i Osijek uvijek imaju najjače momčadi u svim uzrastima jer uspiju privući jako puno djece iz cijele Hrvatske. Ostali klubovi su »tu negdje«, ovisno o generaciji. Svima je zajedničko da se u rad s mladima ulaže jako puno, što je i razmuljivo jer naši klubovi žive od prodaje igrača.


U Prvoj ligi je 14 klubova, zadnji ispada, a pretposljednji ide u kvalifikacije.


Lojić: Minimalni cilj je na kraju biti 12., uz razvoj mladih igrača. Prema onome što smo odigrali do sada očekujem da ćemo taj doseg na kraju i ostvariti. Treba spomenuti i juniore, koji su u Dalmatinskoj ligi. Radi se na tome da i s tim uzrastom izborimo Prvu NL, što bi bio odličan posao.


Foto: LUKA JELIČIĆ


Odlasci realnost


Bez obzira na to što su kadeti i pioniri u Prvoj NL, najbolji mladi igrači i dalje odlaze sa Stanova.


Strinić: Realnost je da će dva ili tri najbolja igrača u generaciji otići iz Zadra. Tako smo ostali bez Ante Šimovića i Dominika Šatalića koji su prešli u Hajduk. Za svaku momčad je to veliki nedostatak, ali s time su se treneri i prije nas u Zadru uvijek morali nositi. No, ono na čemu trebamo raditi je da za Zadar igraju najbolji igrači iz naše županije u tom uzrastu, posebno u momčadima koje su u Prvoj NL.


Lojić: To je dio koji je potrebno podignuti na još višu razinu. Prva NL je privlačna mladim igračima, ona je za svakoga izlaz na veliku scenu i puno bi nam značilo kada bismo na vrijeme doveli najkvalitetnije igrače iz Zadarske županije, barem godinu dana prije nego ih uključimo u Prvu ligu. U tom dijelu se napravilo dosta, ali može biti još bolje.


Svojevremeno su mladi igrači Zadra napuštali matični klub nakon završetka srednje škole, potom se granica pomaknula na kraj osnovne škole, a sada je sve više onih koji odlaze i prije završetka osmog razreda


Strinić: Ne znam koliko je odlazak iz obiteljskog okruženja dobar za tako mlade ljude. Tu je uvijek odluka na roditeljima, ali treba dobro razlučiti je li mudro poslati dijete s 12 ili 13 godina, da ne govorim ranije, u drugi grad. Mnogi bi se igrači sigurno bolje razvijali da su ostali u Zadru.


Lojić: Praktično svaki igrač koji se barem malo ističe kvalitetom već u pionirskom uzrastu ima menadžera. Naravno, da to može djetetu stvoriti pritisak, posebno ako roditelji budu produžena ruka menadžerima. Svakako, osjetljivo pitanje.


Foto: LUKA JELIČIĆ