Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SP U KATARU

Francuzi su posljednji putnici u polufinale

Autor: Zadarski list

10.12.2022. 22:09
Francuzi su posljednji putnici u polufinale

Foto: Reuters



Susret dviju europskih nogometnih velesila, Engleske i Francuske, odlučivao je o posljednjem polufinalistu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Protivnici senzacionalne reprezentacije Maroka u polufinalu bit će reprezentativci Francuske. Pogodcima Tchouamenija i Girouda Francuzi su svladali Engleze.


Od prve minute naslutilo se kako je pred nama jedna prava, teška i neizvjesna utakmica. Nakon početnog ispitivanja snaga prvu veću priliku imali su Francuzi kada je Olivier Giroud pucao glavom po sredini gola i to je lagano obranio engleski vratar Jordan Pickford.


u 17. minuti nakon Mbappe je s loptom prešao s lijeve na desnu stranu terena, ostavio ju Griezmanu koji je dodao Tchouameniju, koji s 20-ak metara fenomenalno preciznim udarcem zabija i dovodi Francusku u vodstvo.




Nakon tog gola, Engleska se “trgnula”. Francuzi su praktički cijeli ostatak prvog poluvremena bili “stjerani” u svoju polovicu, a Englezi su napadali, no bez učinka.


Drugo poluvrijeme opet su Englezi bolje otvorili i nastavili s jakim pritiskom, koji je urodio plodom u 54. minuti. Dotadašnji heroj Tchouameni neoprezno je startao na rubu kaznenog prostora na Saku i brazilski sudac Sampaio svirao je jedanaesterac. S bijele točke siguran je bio Harry Kane.


Nakon izjednačenja utakmica se ponovno otvorila u potpunosti i sijevale su prilike s jedne i druge strane.


Do pogotka vrijednog prolaza u polufinale stigli su Francuzi, a precizan je glavom bio Olivier Giroud nakon preciznog ubacivanja Griezmana.


Svega nekoliko minuta nakon francuski Theo Hernandez radi iznimno bezvezan prekršaj u svojem šesnaestercu. Nakon uključivanja VAR-a, brazilski sudac Sampaio pokazao je ponovno na bijelu točku za Englesku. Loptu je ponovno uzeo Harry Kane, no ovog puta bio je neprecizan i lopta je otišla iznad grede.


U posljednjim trenucima utakmice Englezi su imali slobodni udarac na 20-ak metara, no Marcus Rashford pogodio je mrežu, ali s gornje strane.


Francuska je tako otišla put polufinala, a Englezi put Londona.


Francuska i Maroko igraju u srijedu od 20 sati, a pobjednik odlazi u finale Svjetskog prvenstva.