Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SLAVLJE ZADRANA

[FOTO] Zadar u Krešinom domu nadvisio Brigham Young University

Autor: Andrija Dešpoja

23.08.2023. 21:28
[FOTO] Zadar u Krešinom domu nadvisio Brigham Young University

Foto: Luka Jeličić



Nikad ranije u Jusupovoj eri nije Zadar krenuo s pripremnim ogledima. Nije se ni planiralo prije početka rujna na parket, ali odbiti uvijek drage goste iz Prova u Utahu nije se moglo. Brigham Young University iako je još uvijek vrući kolovoz na snazi predstavljao je i u sportskom smislu veliki izazov za prvake Hrvatske, a to se pak moglo primijetiti od prvih sekundi dvoboja sa američkim sveučilištem koji je svojevremeno proslavio naš Zadranin Krešimir Ćosić, a danas kotira među 14 najboljih u NCAA ligi.


Zadar je na kraju pred tisuću i pol svojih navijača slavio i tako upisao prvu uspješnicu u sezoni, s tim da su mladi momci iz BYU-a pod vodstvom nekadašnjeg igrača Indiana Pacersa, Milwaukee Bucksa i Denver Nuggetsa Marka Popea pružili žestok otpor u prvih 30 minuta, no nisu se uspjeli osladiti pobjedom kao što im je to pošlo za rukom večer prije na parketu talijanskog drugoligaša Triestea.


Hokejaške izmjene


Neloša košarka se mogla vidjeti u vrlo sadržajnih 40 minuta kojima je strateg Zadra pristupio vrlo ozbiljno s obzirom da mu i nije baš sjeo kao as na desetku sami termin utakmice, usred prvog dijela priprema. Jusup je ušao u dvoboj sa studentima iz Prova s najjačom mogućom postavom, ako ne računamo Darija Drežnjaka koji je dobio poštedu zbog nedavnog povratka iz reprezentacije. Četvorici starosjedilaca (Arijan Lakić, Luka Božić, Marko Ramljak, Karlo Žganec) pridružen je novak Patrik Jambrović koji se i najviše svidio u tom početnom dijelu dvoboja.




Zadar je doslovno letio terenom u prvih četiri do pet minuta, otvorio je špinu Žganec tricom, dodali su po koš Jambrović i Ramljak za obećavajućih 7:0. BYU se počeo buditi tek nakon proteka tri minute igre, a prvi koš i to izvan perimetra zabio je Robinson. No, ubrzo se “ukopčao” Božić i nije trebalo dugo čekati da Zadar odleprša na dvoznamenkastu prednost (19:9). Gosti su kako je vrijeme sve više odmicalo bivali sve bolji, posebno se to odnosilo na vanjski šut koje im je definitivno primarno oružje, pa će do odlaska na odmor momci iz Prova pogoditi čak deset trica i tako se održati pred nastavak u potpunom egalu.


Dalekometna paljba izbijala je doslovno iz svakog pojedinca koje je Mark Pope slao na parket, a to je strateg Cougarsa radio poput hokejaškog trenera, pa se često moglo vidjeti da zamijeni odjednom i cijelu petorku. Vidjeli smo i neke taktičke varijable od strane Jusupa, pa se u jednom dijelu druge četvrtine na petici našao i Mazalin. Ništa čudno s obzirom da se na Višnjiku raspolaže s tek jednim klasičnim centrom, Žganecom. No, po očekivanju u ovoj fazi rane sezone, Jusupova momčad padala je energetski kako se bližilo poluvrijeme, ali prednost osim u jednom trenutku (21:23) nije prelazila na stranu Amerikanaca.


Foto


KK Zadar - Brigham Young University


avatar

Snimio: Luka Jeličić


23.08.2023. 20:47





































Galerija

Foto: Luka Jeličić


Mazalin predvodio


Pred odlazak na odmor Klarica i Božić su pripremili novo odvajanje (38:32), no trice Robinsona i Saundersa su vratile stvari na početak (41:41), dok se velika borba mogla gledati i u nastavku. Egal se protegnuo prvim dijelom treće dionice, no američki studenti nisu donijeli onaj žar iz prvog dijela u drugo poluvrijeme. Dijelom je to zasluga domaćeg sastava koji je zaigrao puno kompaktniju obranu, što se najbolje oslikalo u samo deset koševa primljenih u cijeloj trećoj dionici. Unatoč pravoj obrani Zadar je morao čekati završne minute da se naplati, a konduktersku ulogu na sebe je preuzeo Mazalin koji je poveo svoje prema završnoj četvrtini s 12 viška (63:51).


Tu je nekim nadanjima Brigham Younga bio i kraj jer se Zadar samo naslonio na odličnu završnicu treće dionice. Božićeva trica i dvica uz nove Mazalinove snalažljive ubačaje ispod koša odvela je domaćine do 21 poena prednosti (72:51), a gosti su očito iscrpljeni od napornog puta i druge utakmice u 24 sata potpuno pali, pa su na prvi ubačaj u posljednjoj dionici čekali dugih pet minuta, a do kraja su uspjeli zabiti još samo dvaput. Prvo ime Jusupovog sastava ispao je Mazalin koji je zabio 17 koševa, Ramljak je dodao 13, a Božić 10 koševa. Kod gostiju jedini dvoznamenkast bio je Knell s 11 ubačaja.