Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ISKUSNI SUDAC

Evo tko će dijeliti pravdu Vatrenima u polufinalu Lige nacija

Autor: Robert Hrkać

13.06.2023. 17:10
Evo tko će dijeliti pravdu Vatrenima u polufinalu Lige nacija

Foto: Istvan Kovacs, Reuters



Utakmicu polufinala Lige nacija između Hrvatske i Nizozemske koja je na rasporedu u srijedu od 20:45 sudit će Rumunj Istvan Kovacs, a pomoćni su njegovi sunarodnjaci Vasile Florin Marinescu i Ovidiu Artene, dok je četvrti sudac Turčin Halil Umut Meler. VAR sudac je Nijemac Bastian Dankert, a AVR Nijemac Soren Storks.


Kovacs je prekaljeni sudac iza kojeg su brojne velike utakmice, a sudio je između ostalog i finale Konferencijske lige 2022. između Rome i Feyenoorda. Također participirao je i na Svjetskom prvenstvu u Katru, gdje je bio četvrti sudac na osam utakmica. Hrvatskoj je sudio u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine, kada je Hrvatska u Osijeku pobijedila Wales rezultatom 2 : 1.


Podsjetimo, Hrvatska i Nizozemska dosada su se dva puta susretali kroz povijest, a obje reprezentacije imaju po jednu pobjedu. ‘Vatreni’ i ‘Oranje’ su prvi put ‘ukrstili mačeve’ u čuvenoj utakmici za 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., a slavili su izabranici Ćire Blaževića rezultatom 2 : 1.




Pogotke za Hrvatsku zabili su Robert Prosinečki i Davor Šuker (koji je upravo tim pogotkom potvrdio osvajanje Zlatne kopačke za najboljeg strijelca SP-a), a mrežu Dražena Ladića zatresao je Boudewijn Zenden. Junak te utakmice bio je vratar Dražen Ladić, koji je fenomenalnim obranama ostavljao u nevjerici Seedorfa, Kluiverta i društvo. Deset godina kasnije, u prijateljskom ogledu na Poljudu koji je odigran u sklopu priprema za Europsko prvenstvo 2008., Nizozemci su očitali lekciju ‘Bilić Boysima’ s čistom pobjedom 3 : 0. Heitinga, Huntelaar i Vennegoor of Hesselink bili su strijelci na splitskoj ljepotici.


Istvan Kovacs, Foto: Reuters