Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Boks

Ema Plazina zlatna, Aresu četiri medalje

Autor: Šime Ćurko

01.03.2024. 10:47
Ema Plazina zlatna, Aresu četiri medalje

Foto: BK Ares



U Kutini je održano Prvenstvo Hrvatske u boksu za mlađe seniore te u ženskoj konkurenciji za mlađe seniorke, juniorke, kadetkinje, mlađe kadetkinje. Zadarski Ares, kojeg su vodili treneri Nikola Marketin, Vedran Bajlo i Karla Tadić, predstavio se s deset članova. Viceprvaci Hrvatske postali su Leon Dunatov, Felina Zasanski i Ana Peša, Lukas Čosić je osvojio broncu, Leana Zanić i Lučano Dujić peto, Luka Ninčević šesto, a Ivan Nekić sedmo mjesto. Ždrijeb je već u osmini finala kategorije do 75 kg spojio dvojicu mladih reprezentativaca, Ivana Nekića, nositelja odličja s kadetskog prvenstva Europe 2021. godine i Danijela Đukića (Brod).


– U tri neizvjesne runde, u izjednačenoj, odličnoj borbi dostojnoj meča za zlato, minimalna prednost je na kraju podijeljenom odlukom 3:2 pripala Đukiću – objavio je Hrvatski boksački savez.


U Aresu su imali svoje viđenje ovog dvoboja.




– Nekić je bio favorit za osvajanje Prvenstva Hrvatske, no gripa, koju je vukao dva tjedna, i svega nekoliko odrađenih treninga spustili su njegovu spremu na nekih 70 posto. Ivan je odradio odličan meč, pogotovo kada uzmemo u obzir prvu i drugu rundu, ali suci su to očito drugačije vidjeli i dosudili 3:2 za suparnika. Ivana već početkom ovog mjeseca očekuje međunarodni turnir Adria cup u Budvi – kaže Nikola Marketin, trener Aresa.


Puno borbi


U polufinalu superteške kategorije (+92 kg) Leon Dunatov je prekidom, nakon velikog preokreta svladao Ivana Mamića (Pit Bull, Split), a potom je u finalu izgubio od Viktora Sejdića (Kralj Tomislav, Zagreb). U kategoriji do 67 kg Lukas Čosić je prekidom u prvoj rundi u četvrtfinalu svladao Nikolu Mamića (Kralj Tomislav). Uslijedio je poraz u polufinalu odlukom sudaca u borbi protiv Mare Jovića (Torcida).


– Lukas je lijepo ušao u meč, u određenim trenucima je bio odličan, ali ipak je Jović bio prevelik zalogaj i u ovom meču je presudilo iskustvo – dodaje Marketin.


Lučano Dujić (-71 kg) je odlukom sudaca poražen u prvom nastupu, bolji je bio Ivo Vito Milaković (Torcida), koji je u nastavku osvojio titulu prvaka Hrvatske. Luka Ninčević (-80 kg) je izgubio u četvrtfinalu od Ivana Jukičića (Brod).



Mlađa seniorka Ana Peša (-60 kg) je izgubila u finalu od Dorotee Vencl (David, Koprivnica), juniorka Leana Zanić (-57 kg) je ispala u četvrtfinalu od Ane Jukičić (Brod), Iva Batur, koja je 2012. godište nije imala protivnicu na ovom PH te je odradila sparinge i osigurala mjesto u reprezentaciji.


– Niko Dražina, trostruki prvak Hrvatske, nažalost nije mogao nastupiti zbog bolesti.Nakon Broda imali smo najviše prijavljenih boksača i boksačica računajući sve kategorije. Izuzetno smo zadovoljni nastupima naših članova koji su pokazali iznimnu posvećenost, talent i borbenost – podvukao je Marketin.


Zadarsko finale


Mlađa seniorka Ema Plazina, članica Boksačkog kluba Sv. Krševan, u finalu kategorije do 75 kg pobijedila je Felinu Zasanski, članicu Aresa. Titula prvakinje Hrvatske osigurala joj je mjesto u reprezentaciji, kao i nastup na Europskom te Svjetskom prvenstvu za mlađe seniorke (U-18), koje će se ove godine održati u Poreču. Zasanski je prethodno u polufinalu svladala Juliju Božak (BK Thor Bartolovec). Mlađa kadetkinja Leonora Tomrecaj je poražena u finalu od Ive Nogalo (Rekord) podijeljenom sudačkom odlukom. U muškoj konkurenciji mlađih seniora Pave Bolić (-75 kg) je zauzeo peto mjesto. Članove Sv. Krševana vodili su treneri Nenad i Josip Mitrović.


Mlađi senior Ivano Skoblar, član Zadra, u kategoriji do 71 kg osvojio je brončanu medalju. U četvrtfinalu je pobijedio Denisa Mezulića (BK Pula), a u borbi za finale zaustavio ga je Luka Pavlić (Arena). Skoblarov trener je Davor Dujić.



 


Petar Krešimir Knežević po olimpijsku vizu


Četiri boksača i dvije boksačice u pratnji trenera otputovali su u talijanski Busto Arsizio (Lombardija) gdje će se od 3. do 11. ožujka održati prvi svjetski kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu. U kategoriji do 71 kg mjesto na Igrama pokušat će izboriti Zadranin Petar Krešimir Knežević, član Sv, Donata. Za Hrvatsku će nastupiti i Nikolina Ćaćić (-57 kg), Sara Beram (-60 kg), Marin Jelačić (-63,5 kg), Marko Čalić (-92 kg) te Luka Pratljačić (+92 kg). Ukupno je za kvalifikacije prijavljeno 632 boksačica i boksača iz 114 država.