Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GEM, SET, HRVATSKA

Čilić najavio teniski spektakl na Višnjiku: "Želim sustavno pomagati zajednici"

Autor: Alen Plahinek

12.07.2023. 15:42
Čilić najavio teniski spektakl na Višnjiku:

Foto: Arhiv ZL



U nedjelju u Zadru se održava veliki humanitarno teniski spektakl Gem Set Hrvatska 2023, u režiji Marina Čilića i njegove Zaklade. Ususret tom velikom događaju, Čilić je odradio razgovor za portal visnjik.hr, u kojem se na početku prisjetio i famoznog susreta polufinala Davis Cupa protiv SAD-a 2018. godine, odigranom upravo na Višnjiku.


– Za sve nas tenisače je igrati Davisov kup posebno iskustvo jer mi kao individualni sportaši rijetko osjetimo timski duh. Kada se još poklopi da igramo pred domaćom publikom onda su uvijek emocije prisutne. Publika na Višnjiku u Zadru je bila nevjerojatna, dala nam je vjetar u leđa kada je trebalo i prošli smo u finale s Francuzima te na kraju i osvojili pobjednički naslov. To su trenuci koji se pamte do kraja života – kazao je Čilić.


Dvije godine prije okršaja s Amerikancima, Marin je osnovao svoju Zakladu s ciljem pružanja odgovarajuće potpore djeci da ostvare svoj talent.


Uspješni projekti




– Mi sportaši često sudjelujemo u različitim humanitarnim akcijama. Za pozive i drugima da pomognu komu je potrebno volimo koristiti činjenicu da smo javne osobe. Međutim, osjećao sam već neko vrijeme da je takav način pomaganja pomalo stihijski i htio sam na sustavan način pomoći zajednici. Upravo tako je nastala ideja o osnivanju Zaklade i ponosni smo što smo sve postigli u ovih nekoliko godina. Mala smo ekipa, ali je puno velikih i uspješnih projekata iza nas – kazao je Čilić.


Dio projekata koje Zaklada Marina Čilića organizira i uspješno provodi jest i Gem Set Hrvatska. Na Višnjiku će se igrati za prikupljanje novca za izgradnju višenamjenskoga sportskoga igrališta za djecu, ujedno i igrališta za promociju bavljenja sportom djece i mladeži u Stankovcima.


– Neizmjerno sam sretan da ću se ove godine na Višnjiku imati priliku okupiti sa svojim kolegama sportašima kako bismo pred domaćom publikom zaigrali za djecu zadarskog područja i školi u Stankovcima izgradili novo i moderno igralište. Nadam se da će mnoga djeca nakon što vide svoje sportske idole poželjeti profesionalno se baviti sportom.


Velika teniska karijera koja traje već više od desetljeća, a posljednjih mjeseci Marin nije na terenu zbog operacije koljena. Iako se nadao kako će se stići vratiti prije Wimbledona i zaigrati na londonskoj travi, to se nije dogodilo i sljedeća stanica za povratak bi trebao biti Umag. Unatoč tome što već »žari i pali« dugi niz godina, motivacije ne nedostaje.


Foto: Arhiv ZL


Predan rad


– Mislim da je prvo i osnovno ljubav prema sportu. A onda ta ljubav sa sobom nosi i obvezu, odnosno svakodnevno odlaženje na jedan, dva ili tri treninga, vikendom natjecanja i sl. Kada tako rano imate tako pretpran raspored onda se naučite i organizaciji, ustrajnosti i činjenici da velike stvari ne dolaze brzo, ni lako. Isto tako, da uspjesi ne dolaze preko noći, te da nema pobjeda bez puno poraza! To su životne lekcije koje se mogu primijeniti na bilo koju karijeru i zato kroz Zakladu uvijek potičem mlade da se bave sportom, bez obzira bio im to životni poziv ili ne, vrijednosti koje će im donijeti su nemjerljive – poručio je Marin te se osvrnuo na sportsku budućnost u Hrvatskoj.


– To je tema koja je već puno puta komentirana i zaključci su više-manje uvijek istovjetni. Tenis je izuzetno skup sport i bez potpore obitelji gotovo je nemoguće uspjeti. Kada tome pridodamo statistike o sve manjem broju djece u sportu općenito, nisam siguran kakva nas budućnost očekuje.


Foto: DAVIS CUP