Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Liga prvaka

Inter srušio Milan u prvom polufinalu

Autor: Alen Plahinek

10.05.2023. 22:59
Inter srušio Milan u prvom polufinalu

Foto: Reuters



Dva talijanska giganta, Milan i Inter sučelili su se u polufinalu Lige prvaka. Veliko gradsko rivalstvo koje je nastalo prije više od 115 godina večeras je doživjelo novi čin. Nakon više od desetljeća, oba kluba stigla su do ove faze natjecanja, a bliže odlasku u finale su Nerazzurri. Iako oba kluba igraju na istom stadionu, večerašnji domaćin, AC Milan, poražen je rezultatom 2:0. Mrežu je u 8. minuti načeo Edin Džeko koji je nakon Calhanogluovog ubačaja iz kuta, sjajno ljevicom pogodio u rašlje. Na 2:0 povećao je  Henrikh Mkhitaryan već u 11. minuti. Dimarco sjajno je prošao lijevom stranom terena, prizmeno ubacio na rub 16-erca, gdje iz drugog plana natrčava Gruzijac i zakucava loptu iza nemoćnog Mikea Maignana. Hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović ušao je u igru u 62. minuti.



Treći najbrži ikada


Potpuni raspad sistem doživjeli su Rossoneri na početku utakmice. S druge strane, momčad iz plavo-crnog dijela Milana potrebno je bilo samo 10 minua i 16 sekunde za postizanje prva dva pogotka.




To je treći najbrži 2:0 u povijesti Lige prvaka. Definitivno da je momčad Stefana Piolija unatrag bacila ozljeda jednog od najvažnijih, ako ne i najvažnijeg igrača, Raphaela Leaoa. Kao da njegova ozljeda i rezultat nakon 10-ak minuta igre nisu bili dovoljni, ozlijedio se i Bennacer i Pioli je bio primoran obaviti prvu zamjenu već u 18. minuti. Očekivalo bi se kako nakon dva pogotka u svojoj mreži, Milan mogao početi bolje igrati, međutim to nismo dobili. Nastavio je Inter pritiskati i već u 16. minuti Calhanoglu je zatresao vratnicu, a Mkhitaryanov udarac svega nekoliko sekundi kasnije obranio je Maignan. Milan je bio vrlo sramežljiv u prvih 45 minuta, praktički nije ni postojao na terenu. Jedine znakove života pokazali su u 30. minuti kada je Calabria pucao pokraj vrata. Samo minutu nakon prve i jedine prilike domaćina, gostima je dosuđen jedanaesterac, no nakon pregleda VAR snimke, glavni sudac Jesús Gil Manzano, poništio je svoju prvotnu odluku i kazneni udarac je poništen.


Buđenje domaćina


Otvorili su Rossoneri drugo poluvrijeme puno bolje. Počeli su igrati, nametnuli svoj stil igre i stvarali šanse. Već u 49. minuti šut Brahima Diaza sjevnuo je pokraj vratnice, a u 51. pokušao je i Messias, no nije bio toliko precizan. Međutim najveću priliku početkom drugog poluvremena ponovno su imali gosti na večerašnjoj utakmici. Bastoni je ispremiješao obranu Milana kao špil karata, nakon čega se otvorila ogromna rupa u koju je utrčao Džeko koji je dobio loptu, no Maignan je sjajno reagirao u situaciji 1 na 1. Najbliže pogotku domaćini su bili u 63. minuti kada je Tonali s 15 metara odapeo i pogodio vratnicu. Sve u svemu igralo se veoma izjendačeno drugo poluvrijeme.


Drugi čin gradske sage na rasporedu je u utorak, no ovog puta igra se na Giuseppe Meazzi i domaćin je Inter.