ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VINSKE KRONIKE

Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!

Autor: Manuela Plohl

28.03.2024. 21:26
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!

Foto: TZ Zadarske županije/Matija LiparZadarska županija zasjala je prije nekoliko dana u punom sjaju pred uglednim ocjenjivačima i novinarima vinskog svijeta. U suradnji s turističkim zajednicama Zadarske županije i grada Zadra te podrškom Zadarske županije, regija je ugostila 55 sudionika prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina, Concours Mondial de Bruxelles.


Naime, ocjenjivači su gostovali u zadarskoj regiji zato što se u Splitu odvijalo Svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles za rosé vina, kojem je bio suorganizator udruženje Vino Dalmacije. Točno ovakvi tipovi događanja iznimno su potrebni kako bi se Dalmacija otisnula u svjetske okvire svojom kvalitetom ponude te kako bi napokon ušla u svjetske vinske udžbenike. Upravo to bilo je i ovo događanje koje je barem nakratko stavilo Dalmaciju na svjetsku vinsku mapu.


Iako su ocjenjivači imali iznimno popunjen program posjeta raznim dijelovima Dalmacije, kao što su Pelješac i Komarna, za nas u sjevernoj Dalmaciji najznačajniji je bio posjet našoj, zadarskoj vinskoj regiji.
Osobno sam ja imala čast dočekati svoje kolege i predstaviti vinsku regiju Zadra. Kroz uvodno predavanje i kušanje 16 vina, proizvedenih od strane osam različitih vinarija, Degarra, Bora, Fiolić, Jokić, Karaba, Kraljevski vinogradi, MasVin i Vinketa, gosti su imali priliku uroniti u bogatstvo okusa i mirisa koje ova regija nudi.


Putovanje kroz okuse zadarske vinske regije


U srcu Pakoštana, s velebnim pogledom na Vransko jezero, vinarija Karaba otvorila je svoja vrata kako bi dočekala svjetske ocjenjivače i novinare vinskog svijeta. Od trenutka ulaska u ovu vinariju gosti su bili okruženi osjećajem dobrodošlice koji je prožimao svaki kutak vinarije. Domjenak koji je slijedio istaknuo je vlasnike vinarije Karaba kao vrhunske domaćine, pripremajući nepca za putovanje kroz zadarsku vinsku regiju.


U trenutku dolaska gostiju, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, te Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice grada Zadra, srdačno su ih dočekale te ih pozdravile uz nekoliko rečenica dobrodošlice. Nakon osvježenja uz pitoreskne finger food zalogaje i čašu pjenušca zadarskih vinarija Degarra i Bora, počelo je predavanje o zadarskoj vinskoj regiji.Predavanje je zamišljeno kao detaljno i informativno, s posebnim osvrtom na klimatske uvjete, raznolikost tla, sortiment vina te specifičnosti zadarske vinske regije, uključujući visok postotak ekološke proizvodnje. Gosti su imali priliku dublje zaroniti u svijet zadarskih vina te razumjeti što čini ovo područje toliko specifičnim.


Nakon uvodnog predavanja, došlo je vrijeme za najuzbudljiviji dio događanja, kušanje vina. Čak 16 odabranih vina iz Zadarske županije čekalo je da bude istraženo i ocijenjeno. Sommelier Ivan Stiblik briljirao je u svojoj ulozi, vodeći konobare s preciznošću i elegancijom kako bi svako vino bilo posluženo na najvišoj razini. Redoslijed degustacije pažljivo je odabran kako bi se osiguralo da se svako vino istakne u najboljem svjetlu. Od Maraštine do Svrdlovine svako vino nosilo je priču o specifičnom zadarskom terroiru i jedinstvenoj stilistici vinara. S obzirom na to da su ocjenjivači na samom ocjenjivanju vina u Splitu imali prilike kušati stilistiku ružičastih vina sjeverne Dalmacije, rosé vina nisu bila dio tastinga, već su ocjenjivačima prezentirana druga suha vina sjeverne Dalmacije.


Predstavljanje vina


Predstavljene su im Maraština i Pošip vinarije Jokić, s obzirom na to da se potonja vinarija proslavila upravo bijelim vinima, preko Maraštine Fiolić koja je napravljena sur lie metodom, koja se uvijek ističe iznimnom kvalitetom, do nagrađenog Pošipa Prestige Kraljevskih vinograda i Decanterovim velikim zlatom ovjenčanog Deggarrinog Garageista. Odmah na startu nametnuti su visoki standardi. Od crvenih vina valjalo je započeti nečim elegantnim poput mlade Plavine vinarije Vinketa i to kako bismo pokazali još jednu stilistiku vina koja se njeguje u ovom kraju. Iako se većina vinara bojala pokazivanja ove mlade i »nezahtjevne« stilistike vina, upravo mlada Plavina bila je prava mala zvjezdica velikog vinskog tastinga. Uslijedila su vina vinarije Karaba i to Cabernet Sauvignon i kupaža Templar koja se svidjela mnogima zbog elegancije i pitkosti. U elegantnoj maniri tu su bile i svima znana Bonterra vinarije Degarra i Merlot vinarije Fiolić. Mediteransku i iskrenu voćnu stilistiku pokazala je svojim vinima Syrah i Crljenak vinarija Mas Vin, dok su se Kraljevski vinogradi predstavili još jedan Decanterovom zlatnom medaljom nagrađeni Gladiatora. Kraj tastinga obilježili su vinarija Vinketa Grenache Noirom i vinarija Bora svojim Cuvéeom te Svrdlovinom, koja je ostavila vjerojatno najveći trag na kušače s obzirom na to da je riječ o izvornoj zadarskoj sorti koju ocjenjivači nikada nisu imali prilike kušati. Sorta je sama po sebi iznimno velikog potencijala, te ju je vinarija Bora vinificirala u vrlo kvalitetnoj maniri.Kada je riječ o zadarskoj sorti Svrdlovina, zamoli smo ocjenjivače da javno iskažu svoje mišljenje o potencijalu te sorte. Iako smo i sami poprilično svjesni potencijala ove sorte, iznimno nas je ugodno iznenadilo mišljenje nekih od ocjenjivača. Brojni su ocjenjivači napomenuli kako bi voljeli ovu sortu vidjeti u maniri odležanog vina, budući da bi to još dodatno podiglo kvalitetu ovog vina, no jedan iznimno simpatičan ocjenjivač je uzviknuo: »Molim vas ne odležavajte ovu sortu, nemojte maskirati njenu prekrasnu voćnu aromatiku!«. Podjednako tako razglabajući o stilistici vina od Svrdlovine komentar koji je možda ostavio i najveći trag bio je svakako onaj jednog od ocjenjivača koji je usporedio Svrdlovinu s talijanskim Nebbiolom, što je elaborirao snažnim i elegantnim taninima koje ova sorta nudi, lijepom svježinom te aromatikom višnje koja se ističe u obje sorte. Naime, sama usporedba ove naše male potentne sorte s velikom sortom kao što je Nebbiolo izaziva strahopoštovanje, ali i dužnost da nastavimo ovu sortu razvijati u pravom svjetlu.


Obožavateljica Pošipa


Uz svaku čašu vina gosti su se otiskivali na putovanje kroz okuse i mirise koji definiraju zadarsku vinsku regiju. Svaki gutljaj bio je poput novog poglavlja u knjizi o dalmatinskim vinima, otkrivajući slojeve kompleksnosti i bogatstva koje ova regija nudi.


Iskoristila sam priliku te potaknula kratki razgovor s kolegicom koju jako cijenim, Valeriom Tenison. Riječ je o sommelierki iznimne reputacije i nositeljici WSET diplome koja je 2018. godine ponijela titulu najboljeg ženskog sommeliera Rusije i koja se istaknula na nekim od najcjenjenijih vinskih manifestacija u Francuskoj, gdje sada živi i radi kao vrhunski ocjenjivač. Ujedno je nositeljica titule VIA talijanskog ambasadora vina. Konstantnim ulaganjem u znanje istaknula se i na Ruinart Sommelier Challenge u Francuskoj 2019., osvojivši drugo mjesto. Valeria je trenutačno polaznica finalne i najviše svjetske razine školovanja u svijetu vina, za titulu Master of Wine.


U Zadru je sudjelovala na degustaciji vina i predavanju o zadarskom vinogorju.


– Velika sam obožavateljica Pošipa. Općenito više volim mediteranska bijela nego crvena vina, budući da mnoga od njih nekako uspijevaju zadržati svježinu tijekom vrućih ljeta. Pošip je vrlo svestran, ponekad me podsjeća na parfimirani Sauvignon Blanc, ponekad pokazuje moćan i strukturiran karakter, sličan Viognieru, kaže Valeria koju smo pitali i o budućnosti u ovom smjeru razvoja vinarstva, na području sjeverne Dalmacije.


Vino i promocija regije


– Čvrsto vjerujem u autohtone sorte. Razumijem da je postojao globalni trend sadnje francuskih sorti poput Cabernet Sauvignona i Merlota te da vinogradari još uvijek moraju raditi s tim vinogradima, no mislim da je budućnost u lokalnom sortimentu koji je toliko različit i jedinstven. Kao sommelier, dakako, razumijem da su takva vina niša te da ih treba kvalitetno iskomunicirati i objasniti, dok se Cabernet lako prodaje. Ipak, koliko Caberneta ima u svijetu, a koliko Plavina? Tržište će odlučiti, no također osjećam važnost očuvanja lokalnog sortimenta kao dijela identiteta i raznolikosti, posebno u vremenu klimatskih promjena kada okolišni uvjeti postaju sve izazovniji, ističe ova sommelierka dodajući kako je Dalmacija prekrasna zemlja u kojoj turizam čini veliki dio gospodarstva.


– Vino, kao sastavni dio hrvatske povijesti i kulture, trebalo bi zauzeti jedno od središnjih mjesta u promociji i razvoju regije. Samo vinarstvo gotovo nikad nije marginalan posao, a mogućnost da to bude sve je manja zbog stalnih problema sa sušom i drugim klimatskim opasnostima. Nasuprot tome odgovorni turizam obećava zanimljive perspektive uzgajivačima. Spajanje hrane i vina, smještaj u vinariji, joga u vinogradima, team building u vinariji i vinogradu i korporativni turizam, samo su neke od brojnih mogućnosti i ponuda čak i za one turiste koji ne piju vino, priča Valeria.Upravo ovakvi uvidi, poput ovog koji nam je Valeria dala, značajan su smjer u kojem se regija valja razvijati. Ostaje nam za zaključiti da, iako je na dobrom putu, zadarska vinska regija mora još puno učiniti ne bi li se učvrstila na vinskim kartama svijeta. Naime, neprestani napredak i ulaganje ne prestaju ni u najslavnijim vinskim regijama svijeta, a kamoli ne u našoj maloj vinskoj regiji u propinjanju. Smjer je jasan, kvaliteta, niski prinosi, stručnost enologa i konzultanata, autohtone sorte uz dodatak potentnih internacionalnih sorti, terroirski različita vina, single vineyard vina, izdvajanje najboljih vinskih položaja, duga odležavanja onih najboljih premium vina i sl. Sve to i mnogo više omogućuju distinkciju naših proizvoda na tržištu i jasni napredak i prepoznatljivost.


I za kraj… Zadar


Na kraju večeri, dok su posljednji zraci sunca nestajali iza horizonta, naši gosti uplovili su u večernji obilazak grada Zadra obišavši Morske orgulje i Pozdrav Suncu te povijesne znamenitosti poput Foruma i crkve Sv. Donata. Gastronomski doživljaj upotpunjen je večerom u jednom renomiranom zadarskom restoranu, pružajući gostima ukusnu diverziju svoje kuhinje.


Zahvaljujući domaćinstvu turističkih zajednica Zadarske županije i grada Zadra, te podršci Zadarske županije, ovaj događaj bio je više od predavanja i kušanja vina zadarske regije. Bio je to put za promociju Zadra i njegovih vinara pred vodećim stručnjacima i novinarima iz čitavog svijeta.


Kroz ovo iskustvo svijet je imao priliku upoznati bogatstvo sjeverne Dalmacije, ne samo kroz njena vina, već i kroz kulturnu i prirodnu baštinu te gastronomsku ponudu. Zadar je ponosno zasjao kao biser Dalmacije na vinskoj karti svijeta, ostavljajući neizbrisiv dojam na sve koji su imali privilegiju sudjelovati u ovom jedinstvenom iskustvu.