Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VINSKE KRONIKE

Vodič najboljih pjenušaca Hrvatske napravljenih klasičnom metodom

Autor: Manuela Plohl

10.08.2023. 15:22
Vodič najboljih pjenušaca Hrvatske napravljenih klasičnom metodom

Foto: PixabayHrvatska se može pohvaliti čudesnom raznolikošću krajolika koja obuhvaća sve, od mediteranskog obalnog podneblja do kopnenih planina. Te raznolike klime i tla nude idealne uvjete za uzgoj različitih sorti vinove loze i proizvodnju široke palete mirnih, ali i pjenušavih vina. No, mogu li se ta vina uspoređivati s legendarnim pjenušcima legendarne Champagne regije u Francuskoj ili smo miljama udaljeni od te prepoznatljive kvalitete?


Stoga uđimo u čaroban svijet mjehurića bez ikakvih predrasuda i otkrijmo što čini hrvatske pjenušce posebnima i čime se možemo istaknuti i na jakom međunarodnom planu.


Za početak bitno je shvatiti osnovne razlike između regije Champagne i nekih regija Hrvatske koje mogu proizvoditi pjenušava vina klasičnom metodom.
Hrvatska i regija Champagne imaju bitno različite klime. Dok je Champagne obilježena hladnom kontinentalnom klimom s ponešto oceanskih utjecaja, Hrvatska nudi iznenađujuće raznolike klimatske uvjete te je bitno napomenuti kako su za pjenušava vina proizvedena klasičnom metodom najpogodnije hladne klimatske karakteristike.


Upravo iz toga razloga najbolja pjenušava vina dolaze iz regija koje to mogu ponuditi poput, Plešivice, Međimurja, Zagorja, unutrašnjosti Istre, viših predjela Slavonije pa i viših kontinentalnih predjela Dalmacije.


Uz klimu upravo nadmorska visina je onaj moderirajući faktor koji u toplijim klimama omogućuje hladnije utjecaje. Podjednako tako bitan je i utjecaj planina u blizini kojih doprinosi podizanju kontinentalnosti regije.


Važnost tla


Sljedeći bitan faktor jest tlo. Različiti dijelovi Hrvatske imaju različite tipove tla, što svakako pridonosi jedinstvenim karakteristikama pjenušavih vina, no s druge strane najrealnije je govoriti o Plešivici koja ima sve terroirske aspekte zadovoljene za proizvodnju vrhunskih pjenušavih vina. Vinogradi na području Plešivice nalaze se na tlu razvijenim na laporu, pseudoglejima i općenito karbonatnom tlu.


U Champagne regiji tla se sastoje od lapora, krede ili tvrdog vapnenca, ovisno kako gdje i u kojoj količini. Ova vrsta podzemlja pruža izvrsne uvjete za uzgoj vinove loze. Općepoznata stavka je da vinova loza pjenušavim vinima daje najbolje rezultate na kredi, a kako znamo da je kreda sastavljena od morskih mikroorganizama taloženih milijunima godina te je porozna, pohranjuje vodu kako bi loza ostala opskrbljena tijekom cijele godine.


Ujedno nataloženi mikroorganizmi daju specifičnu mineralnost pjenušavim vinima. Stoga nije ni čudno da se upravo na najboljim položajima regije Champagne na površini vinograda nazire bijeli sloj zemlje koji vrvi kredom. Štoviše, kreda uvlači vodu kapilarnim djelovanjem, prirodno regulirajući potrošnju vode vinove loze.


Od te iste krede su često sagrađeni podrumi za odležavanja pjenušavih vina na kvascima te daju fenomenalne klimatološke uvjete pohrane ovim čudesnim slavnim mjehurićima. Proizvodnja pjenušavih vina u Champagne je razvijena do granica perfekcije.


Naime, za svaku sortu grožđa postoji idealno tlo te je kompatibilnost najbitniji faktor pri odabiru sorte. Vinogradari, dakle, ne gospodare zemljom, već zemlja gospodari njima.


Tri sorte od dozvoljenih odnedavno osam vladaju Champagneom, a to su Pinot Noir, Chardonnay i Meunier. S druge strane, Hrvatska uz bogatu paletu autohtonih sorti koristi i šampanjske sorte poput Chardonnaya i Pinot Noira, posebice kada je riječ o proizvodnji pjenušavih vina klasičnom metodom.


Nasuprot toj metodi stoji Charmat metoda koja se iznimno dobro snalazi s brojnim hrvatskim sortama gdje je prioritet pokazati voćnost i sortnost te koja je za sada dosta dobro zastupljena u smislu proizvodnje.


Kada je, pak, riječ o pjenušavim vinima klasičnom metodom još uvijek je riječ o manjem broju proizvođača koji lansiraju takav pjenušac, a i doživljaj klasične metode u percepciji vinara jest da bi proizvodnja tog vina trebala nastupiti tek kao kruna karijere, što je u mnogočemu pogrešno razmišljanje jer je riječ o potpuno razumljivom slijedu u proizvodnom ciklusu.


Nije svaki pjenušac šampanjac, ali je zato svaki šampanjac pjenušac


Zaštićeno ime Champagne


Champagne regija je zaštitila ime Champagne te se ime Champagne može koristiti isključivo za pjenušava vina proizvedena poštujući brojne šampanjske propise i isključivo u regiji Champagne. Cilj ovakve i sličnih zaštita je štititi prepoznatljivost neke regije i njenih proizvoda te stilistike, a sorte, klima, tlo i vinifikacijsko umijeće finalno rezultiraju različitim stilovima vina.


Regija Champagne nudi elegantne, sofisticirane pjenušce s iznimno autolitičnim karakterom i s visokom dozom svježine u vinima, a opet kremoznom i raskošnom fluidnošću ovog specifičnog i prepoznatljivog nektara.


Hrvatska za sada nudi stilski prepoznatljiva vina isključivo u jednoj regiji, a riječ je o Plešivici. Tu prepoznatljivost između ostaloga potpomažu stare plešivićke sorte koje daju fenomenalnu bazu za pjenušava vina. Neke od tih sorti su Plavec Žuti, Šipelj, Belina, Kraljevina, Moslavac i slično, a tipično za sve njih je da rastu u zajedničkom suživotu unutar vinograda.


Kada je riječ o ostalim regijama gdje je moguće proizvoditi pjenušava vina, njih kao što smo i prije pobrojali ima, no brend tih regija vinari još trebaju izgraditi. Vinarima koji su predvodnici u tim regijama svakako treba odati zasluženu počast jer nije lako biti vođom u potpuno novim i nedovoljno istraženim okolnostima vinarstva. No za vjerovati je kako će u budućnosti i ostale regije otkriti svoju prepoznatljivu karakteristiku.


No hajdemo izdvojiti nekoliko pjenušavih vina renomiranih proizvođača iz cijele Hrvatske koji se ističu fenomenalnom kvalitetom iz godine u godinu.


1) Korak, Brut Nature, Blanc de Blancs


Ova plešivička vinarija, mnogima znana iz više aspekata; od gastronomskih dosega njihovog odnedavno Michelinovom zvjezdicom okićenog restorana, do perfekcionističkih mirnih vina preko prekrasne vinarije s »pogledom od milijun dolara« na plešivička brda.


Iako vinarija postoji dugi niz godina, pjenušava vina proizvodi tek od 2013. godine, no već na početku oduševljavaju kvalitetom. Pjenušac je izrađen bez dosagea i fenomenalno je sortan uz decentno prisutnu autolitiku. Ovo suho pjenušavo vino isključivo je od chardonnaya, a dozrijeva u boci 4 godine na vlastitim kvascima.


Bone dry vintage pjenušac je svjež, prepoznatljive aromatike jabuke, citrusa, brioša i badema te minuciozno rashlađuje nepce, dok svilenkasti i nježni mjehurići ugodno perlaju i traže još svakim gutljajem ovog divnog napitka.


2) Jagunić, Blanc de Noir


Ovaj plešivički pjenušac dolazi od vinske kuće koja se specijalizirala za orange i pjenušava vina. Iako se bave proizvodnjom vina dugi niz godina te su jedna od prvih vinskih kuća na Plešivici, zaokretom ka onome u čemu su izvrsni rezultirala je apsolutnim boomom u potražnji za pjenušcima ove vinske kuće.


Jagunići imaju godine iskustva u gastronomskom aspektu primanja gostiju s obzirom da drže restoran s domaćim specijalitetima koji svakako vrijedi posjetiti tijekom plovidbe plešivičkim zavojitim cestama. Upravo to iskustvo pomoglo im je da naprave ne samo odlična vina, već i food friendly vina koja vole dobru gastronomsku kulisu.


Iz vinograda Veliki Dol dolazi nam ovaj 100 posto Pinot Noir i to, gle čuda, sa sjeverne ekspozicije, iz razloga moderiranja ionako dobrih hladnih klimatskih utjecaja. Ovo non vintage vino komotno bismo mogli okarakterizirati kao vintage, s obzirom da cijeli urod dolazi iz 2019. godine.


Pjenušac je odmah od prve godine proizvodnje prepoznat te velike količine ovog pjenušavog vina odlaze za prestižne restoranske destinacije, no utoliko je slađe kada ga se uspijete dočepati.


Pravi je primjerak Pinot Noirovske voćnosti, statičnosti i punoće tijela, iako još u mladoj fazi. Bobičasto voće nazire se uz decentnu ljubičicu i laganu autolitiku. Pjenušavost, energična i osvježavajuća, a opet vrlo živa i dugotrajna, osiguravaju ovom pjenušcu ulazak na velika vrata hrvatskog vinarstva.


3) Barun, 100+


Vinarija Barun nije nepoznanica u hrvatskom vinskom svijetu. Boutique vinarija modernog izričaja i zanimljivog marketinškog reklamnog aspekta iz Brezarića je kod Krašića, dok se loze za ovaj čudesni pjenušac nalaze u vinogradu starom preko 100 godina u području simboličnog naziva Dolina kardinala.


Vino je napravljeno od deset sorti i izrazito je atraktivan predstavnik terroira i bogatstva sortnosti. Vino je nastalo kao sraz želja obitelji Barundić i nekoliko hrvatskih vinskih stručnjaka, Željka Suhadolnika, Ive Kozarčanina i Ivana Dropuljića. Kako god bilo, svi će se složiti da je ovo rezultiralo jednim od najboljih pjenušavih vina Hrvatske uopće.


Ovaj pjenušac odlikuju zrela aromatika prosušenih citrusa, marelice, kruške i crvene jabuke. U maniri neke atraktivne španjolske Cave zavodi bogatom i toplom aromatikom. No, ono što kod ovog vina najviše očarava jest njena autolitika.


Inače najveća boljka hrvatskih pjenušaca je prerano puštanje vina u opticaj te kod vina koja imaju potencijal autoliktika se ne stigne dovoljno razviti. No kod ovog pjenušca autolitika u maniri najfinijih francuskih brioša je prisutna, a pjenušavost sitnih elegantnih i nimalo naprasitih perli je zastupljena.


Pjenušac je boje starog zlata, no nema ni traga oksidacijskih manira izuzev decentno prisutnih tragova bademastih i orašastih nota koje samo pojačavaju dojam ovog velikog pjenušavog vina.


4) Grabovac, Brut


Iz, gle iznenađenja, imotskog vinogorja dolazi nam vinarija Grabovac. Vinskim hedonistima vrlo dobro je znana kao jedna od vinarija s najviše školskim i perfekcionističkim pristupom stvaranju vina u Dalmaciji. E sad, ako je to tako, čemu onda proizvodnja pjenušaca u srcu Dalmacije?


E pa… Vinogradi ove vinarije nalaze se na fenomenalnom području izloženom neposrednim utjecajima planine Biokovo koja im svojim utjecajem podiže kontinentalnost te svojim hladnim strujanjima u vinogradu doprinosi stvaranju svježine u vinima.


Zapravo, komotno možemo reći da ovi vinogradi u srcu Mediterana imaju mediteransku klimu s jakim kontinentalnim utjecajima. Obitelj Grabovac osim pjenušavih vina proizvodi fenomenalna mirna vina od autohtonih sorti poput Kujundžuše i Trnka, ali i od internacionalnih sorti. Bogata je linija ponude vina iz Grabovčevih podruma i redom sva oduševljavaju.


Za ovaj izniman primjerak vina svakako je zadužen onaj školski pristup koji spominjemo od početka. Naime, grožđe za ovo vino je prilagođeno vinogradarskim uvjetima surovog dalmatinskog područja te se bere ranije negoli redovna berba to nalaže, kako bi se dobile prijeko potrebne kiseline za pjenušac.


Upravo taj non vintage pjenušac u šampanjskoj maniri svojom kremoznošću i punoćom nagovješćuje svu ljepotu ovog divnog pjenušavog vina. Vino je izrazito food friendly, u što smo se uvjerili nebrojeno puta. Aromatika žute jabuke, grejpa, kruške, limuna i ponešto gorkog badema uz izrazito fino perlanje i prekrasnu svježinu za ovaj dalmatinski pjenušac, svrstavaju ovo vino u red najboljih pjenušaca Hrvatske.


Pjenušac je nastao od sorti Pinot Gris, Pinot Noir i Chardonnay, iako je to izmjenjeno izdanje od njihovog prvog pjenušca (preteča ovog) napravljenog još davne 2003. godine koji se ujedno dičio titulom 1. dalmatinskog pjenušca.


5) Šember, Rosé


Vinarija Šember iz plešivičkog vinogorja slavna je već dulji niz godina. Nekima znana kroz jedan od najpoznatijih pjenušavih roséa na hrvatskom tržištu, drugima pak koji pomno prate nogomet znaju da je ova vinska kuća neodvojiva od Nogometnog kluba Dinamo.


No u svakom slučaju riječ je o vinariji s nekoliko vrhunskih etiketa sorti poput Pinot Noira, Rieslinga, Chardonnaya…U ovom slučaju izdvajamo onu najpopularniju butelju. U restoranskoj svakodnevici postoji čak i izreka: »Kad ne znaš što bi; Šember Rosé!«, aludirajući tako na postojanu kvalitetu ovog krasnog ružičastog pjenušavog vina.


Brut Rosé radi se od sorte Pinot crni i ono što volimo i poštujemo je što nosi nježnu roza boju. Naime, iako boja ne utječe na okus i ne govori nam apsolutno ništa, znamo da »čovjek pije i očima«, a mnogo je elegantnije otpiti nježnu baby ružičastu boju, negoli žarko crvenu, zar ne?!


Pjenušac ima žive, sitne i energične mjehuriće tipične za Pinot Noir. Arome jagode, ruže i ribizla mame, posebice u toplim ljetnim mjesecima, ali nude i kompleksno pjenušavo vino u ostalom dijelu godine.


6) Meneghetti, Classic


Stancija Meneghetti nalazi se u Istri, u neposrednoj blizini Bala. Jedno je od najljepših imanja u Hrvatskoj i šire, s luksuznim smještajem, vrhunskim restoranom, a nudi i nezaobilaznu vinariju s nevjerojatnom kvalitetom i iznimno širokom paletom vina.


Vinogradi u unutrašnjosti Istre s prijeko potrebnim hladnim utjecajima omogućuju proizvodnju ovog pjenušavog vina. Classic iz berbe 2018. godine, rađen je od sorti Chardonnay i Pinot Blanc, te je odležavao relativno kratko, 18 mjeseci na kvascima, no već nakon tog razdoblja uočena je krasna struktura i fina autolitika koja prati ovo vino.


Vino je zagasito žute boje s aromatikom citrusa, breskve, jabuke, te izraženog mirisa bijelog cvijeća, koje je nedvojbeno priuštio Pinot Blanc. Tostirani kruh na završetku prati ovu divnu voćnost i daje dodatno bogatstvo aromama.


Iznimno je elegantan, a opet nježan, teško se oteti dojmu da je riječ o izvrsno balansiranom pjenušavom vinu koje može popratiti brojna jela.