Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VINSKE KRONIKE

Vinski profesionalci s razlogom pljucaju vina

Autor: Manuela Plohl

07.12.2023. 21:30
Vinski profesionalci s razlogom pljucaju vina

Foto: PexelsVinski svijet je poput čarobne šume u kojoj postoji mnogo nerazumljivih stvari, posebice vinskim amaterima. U vinskom svijetu, gdje su note voća, tanini i kiseline česta tema razgovora, postoji jedna praksa koja izaziva podsmijeh među onima koji nisu upućeni u tajanstvene rituale degustacije vina, pljuvanje vina. Da, dobro ste pročitali! Pljuvanje vina ima svoje važno mjesto tijekom degustacija, ali za one koji ne razumiju suštinu ovog čina može djelovati pomalo čudno, pa čak i smiješno.


Zamislite prizor: uglađeni vinski profesionalac uzima gutljaj profinjenog i finog vina, razmišlja, pažljivo prevrće kroz usnu šupljinu, a zatim, umjesto da uživa u gutanju tog divnog nektara, elegantno pljune vino u posudu. Za neupućene promatrače to može izgledati kao neki bizaran performans, trenutak u kojem se umjesto uživanja u vinu vinski znalac bavi neočekivanim akrobacijama.


Međutim, oni koji razumiju suštinu pljuvanja vina znaju da to nije čin nepoštivanja te je, zapravo, riječ o umjetnosti očuvanja i istraživanja svih onih aroma, tekstura i nijansi koje vino nudi, bez da se osoba potpuno obuzme alkoholom.
Dakle, dok neupućeni promatrač s podsmijehom promatra ovaj vinski ritual, oni koji su duboko uronjeni u svijet degustacija vina znaju da pljuvanje vina nije neka čudna navika, već ključ za otkrivanje čarobnog svijeta vinskog iskustva i jedini mogući način da se kuša veća količina vina, a da se senzori osjeta ne obuzmu alkoholom te da ostanu podjednako osjetljivi za velik broj uzoraka koji ih čeka.


Očuvanje senzora nepca


Naime, na profesionalnim vinskim događanjima velika je vjerojatnost da će vinski profesionalac kušati nekoliko desetaka pa čak i do stotinu uzoraka u jednom danu. Degustiranje tako velikog broja uzoraka vina dnevno izazov je koji vinski profesionalci savladavaju kako bi očuvali senzore svog nepca i sposobnost preciznog ocjenjivanja.


Ujedno vinski profesionalci moraju uzeti u obzir da, osim obaveznog korištenja pljuvačnice, budu stalno hidratizirani velikim količinama vode, i da ako koriste hranu tijekom tastinga ona bude izrazito neutralnog okusa, poput običnog kruha. Ujedno je vrlo bitno da kušači budu vremenski efikasni u ocjenjivanju.


Naime, razvijanje metode brzog ocjenjivanja ključna je vještina koju vinski profesionalci moraju razviti. Također, kušači vina moraju zadržati objektivan pristup svakom vinu, neovisno o vlastitim preferencijama. Sve u svemu, kušanje velikog broja uzoraka vina dnevno zahtijeva balansiranje između stručnosti, discipline i ljubavi prema vinu.Vinski profesionalci postaju majstori u očuvanju svojih čula i održavanju visokog nivoa preciznosti čak i u najizazovnijim okolnostima. Ne zaboravimo, dakako, spomenuti i posljednji vrlo važan faktor, a to je da vinski profesionalci pljuju vino također radi očuvanja vlastitog zdravlja.


No, porazgovarajmo malo i o spitoonima, poznatijima kao pljuvačnice. Spitoon je zapravo posuda u koju se pljuje vino tijekom degustacije. Ove posude su zapravo mnogo više od običnih posuda; one su postale dio obavezne estetike vinskog svijeta.


Cijene spitoona


Najčešći tip spitoona koji možete sresti je klasični plastični spitoon s poklopcem koji zatvara pogled na ispljunuti sadržaj. Naime, spitooni zatvorenog pogleda su u današnje vrijeme najčešće korišteni, zbog elegancije i estetike korištenja. Danas postoje spitooni od brojnih vrsta materijala, stakleni, plastični, metalni, pa čak i kameni i kristalni.


Za one koji vole luksuz čest su odabir spitooni egzotičnog i pomalo artističkog oblika koji može služiti i kao ukras na stolu, te na taj način dodaju notu raskoši i profinjenosti vinskim događanjima. Cijene spitoona mogu varirati od pristojnih pa sve do začuđujuće visokih, baš kao i cijene vina koja se kušaju.


I tako dok se zaviruje u dubine čaša, otkrivajući čudesni svijet vina, pljuvanje vina postaje tihi ples između stručnosti i poštivanja prema umjetnosti degustacije, a spitoon postaje nezamjenjivi suputnik vinskih profesionalaca. Tako da, prije nego što s podsmijehom pogledate na pljuvanje vina, zamislite ga kao gestu koja otkriva iznimnu ljubav i poštovanje prema vinima, a možda ćete jednog dana i vi otkriti da je ljepota vinskog iskustva mnogo dublja nego što se na prvi pogled može vidjeti.