Petak, 8. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

vinske kronike

Vina otoka Paga kupci vole zbog dobrog omjera kvalitete i cijene

Autor: Manuela Plohl

26.09.2024. 16:30
Vina otoka Paga kupci vole zbog dobrog omjera kvalitete i cijene

Foto: Vina otoka Paga



Na bajkovitom otoku Pagu, okruženom eklektičnim pejzažem, divljom prirodom te specifičnom mikroklimom, postoji jedna vinarija koja je u posljednja dva desetljeća postala sve zanimljivija za brojne prolaznike na relaciji Zadar – Pag. Pod vodstvom predanog i strastvenog vinara, ujedno i enologa Denisa Rake, ova vinarija nudi vina koja zadovoljavaju kako kvalitetom, tako i cijenom.


Upravo to jedan je od glavnih razloga brojnih povratnika u ovu vinariju, koji su postali poklonici Denisovih vina. S druge strane, ta vina odražavaju suštinu samog otoka, njegove tr­adicije i jedinstvenog terroira, što se ponajviše vidi kroz njihovo najznačajnije vino Gegić, autohtonu sortu ovog područja.


Naime, nekada se od grožđa gegića proizvodilo slavno vino popularnog naziva »paška žutica«.


O vinariji i njezinom stvaranju




Osnovana 1995. godine vinarija je započela svoj put skromno, u unajmljenom prostoru, no u njoj se odmah osjetila Denisova strast za vinogradarstvom. Sam vinar pustio je duboke korijene u agronomiji diplomiravši na Agronomskom fakultetu s temom posvećenoj sorti gegić.


Nakon godina truda i rada, 2005. godine izgrađena je potpuno nova vinarija. Sazidana je iz temelja u Studenu, najhladnijem dijelu otoka, gdje specifična glinasto-ilovasta tla u vinogradima koji se nalaze u neposrednoj blizini vinarije, daju poseban karakter vinu, a nešto hladnije noći prijeko potrebnu svježinu.


Terroir otoka Paga čini savršena kombinacija mediteranskog sunca, bure i karakterističnog tvrdog sloja tla koje loza tek nakon dugogodišnjeg truda probija, ali jednom kad uspije, njezino korijenje crpi bogatstvo mineralnih tvari iz dubine, čineći vina kompleksnijima.



Denis Rako savršeno koristi ove prirodne uvjete, održavajući relativno male prinose po trsu, čime osigurava kvalitetu grožđa koje se ručno bere i s velikom pažnjom prerađuje u vinariji.


Denis Rako može se s pravom nazvati spasiteljem sorte gegić, autohtone sorte ovog dijela Jadrana.


Ova sorta, specifična po svojoj blagoj aromatičnosti i izuzetno mineralnom karakteru, gotovo je nestala s otoka, uz izuzetke u nekim manjim nekomercijalnim vinogradima, ali Denis je, uz veliku strast i ljubav prema tradiciji, odlučio revitalizirati istoimenu sortu u svojim vinogradima.


Rako će tako ostati zapamćen kao vinogradar koji je vratio tradicijsku baštinu u suvremeni kontekst, čuvajući sortu za buduće generacije.


Paleta okusa


Vinarija nudi raznoliku paletu vina, a svako vino ima jasan potpis terroira. Bez obzira na to volite li bijela, ružičasta ili crvena vina, u portfoliju ove vinarije sva su zastupljena i sva imaju zajednički nazivnik ugodne pitkosti i svježine.


Njihov Chardonnay iz 2023. godine prava je poslastica za ljubitelje klasike, s ležernom elegancijom i nešto punijim tijelom. Svježina i ugodne kiseline izbalansirane su s notama žutih jabuka i suptilnim natruhama limuna i zelenog voća.



Kremenaste arome daju mu dodatnu dimenziju. Idealno je to za ljubitelje mineralnih bijelih vina. Ovaj chardonnay zrači osobnošću, što nije čudno s obzirom na brojne nagrade koje je osvajao na lokalnim vinskim natjecanjima.


Prepoznatljive aromatike je vino Suton, a čini ga sauvignon blanc iz berbe 2023. Ovo vino nudi tipične citrusne i papričaste note te izraženije arome tropskog voća, poput marakuje i kivija.


Dolazimo tako i do bisera vinarije, Gegića iz 2023. Vino nudi nježan i elegantan profil, također s prisutnim aromama kremena i vrlo osvježavajućim kiselinama. Suptilne note grejpa i limuna daju ovom vinu pitkost, dok njegova lagana mineralnost osigurava pamtljivost na nepcu. Ovo vino ima sve što treba, eleganciju, tradiciju i suptilnost te je neizostavni dio kušanja za svakog iole ozbiljnog vinskog entuzijasta.


Za ljubitelje crvenih vina tu je Fortica, merlot iz 2023. koji donosi tipične arome crvene šljive i borovnice, no ono što je zanimljivo jest suptilna prisutnost hrasta. Odležano u starim bačvama od 225 litara, drvo je tek nježno uobličilo vino, dajući mu eleganciju i finesu bez ikakve dominacije. Ovo je voćno, balansirano vino koje osvaja lakoćom.


Kvaliteta je standard


Tramontana iz 2023. kombinacija je vranca od 85 posto i syraha od 15 posto. ­­­­Ovo moćnije vino, snažnog karaktera i u potpunosti fermentiranog u inoxu krase arome crnog bobičastog voća, ali i ponešto aroma prosušenog voća te suptilna aromatika katrana. Sve to daje vinu zanimljivu crtu. Syrah upotpunjuje finoću ovog tamnog cuvéea koji mi se iz prikrajka učinio najzanimljivijim vinom.



Voljela bih ovo vino vidjeti odležano u drvetu, koje bi još dodatno pojačalo kvalitetu i produljilo otpornost vina na starenje. U svakom slučaju pohvalno je kako ovaj vinar vidi budućnost s ovom sortom, koja je potpuno neopravdano i nezasluženo došla na zao glas, iako je riječ o vrlo kvalitetnoj sorti spremnoj za proizvodnju vrlo kvalitetnih vina, dakako, uz pravilan tretman.


Vino Rozeta polusuho je ružičasto vino, nazvano po čuvenoj rozeti s paške crkve. Ima karakterističnu voćnu aromatiku koja osvaja ljubitelje vina s ponešto ostatka šećera. Note lubenice, jagode i šećerne vune čine ga razigranim i privlačnim.


Jedna od najsvjetlijih točaka vinarije »Vina otoka Paga« jest to što nijedno vino u njihovom portfelju nema ni najmanje vinske mane. Kvaliteta je standard koji Denis Rako i njegov tim neprestano održavaju, a to čini ovu vinariju posebnom u moru vinarija koje često pružaju neujednačenu produkciju.


Ono što dodatno oduševljava atraktivno su iznimno prihvatljive cijene, što omogućuje svakom ljubitelju vina da uživa u kvaliteti bez značajnog opterećenja za džep. Osim ponude finih vina po povoljnim cijenama, »Vina otoka Paga« predstavljaju izvrstan primjer kako strast, znanje i lokalna tradicija mogu stvoriti nešto iznimno i nešto trajno.