Foto: FLICKR
Uzgajivači rajčice prijavljuju pojavu pepelnice na toj povrtnoj kulturi, a koja može nanijeti ozbiljne štete usjevu. Prisutna je na skoro 800 biljnih vrsta iz 59 botaničkih porodica. Bolest se javlja na paprici, plavom patlidžanu, krumpiru, krastavcu, luku, mahunama i maslini. Najčešće je izaziva parazitska, polifagna gljivica Leveillula taurica koja inficira nadzemnu, zelenu masu. Prezimljava na korovskom bilju i ostacima povrća u plastenicima.
Nagla promjena temperature, toplina i visoka vlažnost dovode do razvoja ove bolesti. Može se javiti tijekom proljeća, ljeta i berbe rajčice. Izvor zaraze su konidije koje se šire putem vjetra. One dugo ostaju vitalne, oko tri tjedna.
Simptomi se javljaju na starijim listovima, na gornjoj strani liske, u vidu svijetlih bijelih mrlja. Razvoj bolesti dovodi do poremećaja transpiracije i fotosinteze na staničnoj razini. Postupno se mrlje spajaju i izgleda kao da je cijeli list posut brašnom ili pepelom. Dolazi do sušenja lisne mase. Biljke slabe i time se smanjuje prinos ili ga potpuno gubimo. Može se javiti i na plodovima.
Infekcija se lako zaustavlja kada se primijete prvi simptomi u usjevu. Zbog toga je bitno znanje prepoznavanja bolesti. Uklanjanje korova i dobra prozračnost će pomoći u odstranjivanju viška vlage s listova i smanjiti primarne zaraze.
Kod izmjene kultura vrlo je važno obaviti čišćenje i dezinfekciju plastenika i opreme. Koriste se dezinficirani supstrati. Ako se pojavi na biljkama u posudama, možemo ih iznijeti na drugo mjesto kako se zaraza ne bi proširila na ostale. Uklonite zaražene listove i plodove.
Smanjuje se zalijevanje. Voda se dodaje samo po potrebi. Biljke ne treba kvasiti prilikom zalijevanja. Koriste se preparati na bazi sumpora, azoksistrobina, difenkonazola i drugih aktivnih tvari. Od prirodnih sredstava najbolje su se pokazali pripravci od sode bikarbone ili preslice.
Pripravak od preslice je djelotvoran i kod problema s hrđom, grinjama. U 5 litara vode potopite 0,5 kg svježe ubrane preslice i ostavite sljedeća 24 sata. Sadržaj prokuhajte, procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1:5. Kako bi osigurali što bolje prianjanje, dodajte malo piva ili mlijeka.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
TUGA
Mnogi se opraštaju od splitske liječnice koja je preminula od posljedica nesreće na dionici Babindub-Zemunik
Hrvatska
TELEKOM
HT diže cijene, pravdaju se inflacijom
Nogomet
LIGUE 1
Kylian Mbappe peti put najbolji igrač francuske lige
Scena
LAA
Baby Lasagna 12. rujna nastupa na Šalati, to mu je prvi veliki samostalni koncert
Hrvatska
FORMIRANJE VLADE
Anušić: Kadrovska križaljka je gotova, bitne stvari dogovorene
Crna Kronika
Tragedija
U retencijskom bazenu na Sfingi utopila se starija žena
Nogomet
1. ŽNL
Show na utakmici Hajduka i Zemunika! Sudac dobio šaku u glavu, susret prekinut!
Zadar
neugodan miris
Zadrani se jutros probudili u smradu dima, evo što je uzrok
Crna Kronika
sudar triju vozila
DOVRŠEN OČEVID U prometnoj nesreći u Poljicima ozlijeđeno čak sedam osoba, jedna se bori za život
Crna Kronika
Tragični slučaj