Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

rezidba nije znanost

Sve više maslinara nudi usluge rezidbe koje masno naplaćuju

Autor: Marijan Tomac

23.02.2023. 09:28
Sve više maslinara nudi usluge rezidbe koje masno naplaćuju

Foto: Marijan TomacPred nama je posao orezivanja maslina na rod. O tome kako orezati masline brojni portali daju savjete i upute. Vrlo stručan maslinar može, naravno, u šumi podataka, skica i opisa zaključiti kako taj posao treba obaviti. Ipak, treba krenuti redom. Osnovno je da je i loše orezana maslina bolja od one nikako orezane.


Nekoliko toplih i sunčanih dana izmamilo je maslinare u maslinike i svi su prionuli rezidbi. Doima se kao da će svijet stati ako se se u nekoliko nadolazećih dana ne orežu masline. A s početkom rezidbe maslina ne treba žuriti. Po tko zna koji puta pišem i govorim da s rezidbom maslina na rod treba započeti kada završi diferencijacija pupova. To je u našem maslinarskom podneblju negdje oko sredine ožujka, a na otocima i priobalju to je nešto ranije.


Osim rezidbe ima i drugih poslova u masliniku, pa se postavlja pitanje zašto ne njih obaviti ovih dana. Ponavljam po tko zna koji puta da se masline na rod mogu bez ikakvog problema i šteta na urod rezati do pojave cvijeta. Rezidba ne smije kasniti nakon trenutka pune cvatnje, jer bi se tada odbacilo tkivo za koje su već mobilizirani biogeni elementi i rezerve ugljikohidrata, što bi bilo čisto rasipanje resursa. Kasna rezidba sama ne šteti stablu, ali znatno umanjuje vegetativni impuls i godišnji prirast grana.


Rezidba ne smije kasniti
Maslinu treba pravilno orezati kako nalaže struka. Govori moj prijatelj Ante, odličan rezač maslina, da nije poanta u rezanju, već s rezidbom treba obaviti formiranje i korekciju krošnje.


Obilazeći svakodnevno maslinike može se vidjeti sve i svašta. Ima maslina koje su orezane samo tako, da se mogu fotografirati za priručnik o rezidbi, do onih gdje se posao odradio samo da se zadovolji forma.


Uvidjevši mogućnost brze i relativno lake zarade brojni »samozvani stručnjaci za rezidbu« daju svoje usluge koje u većini slučajeva dobro naplate. Koja bi bila realna cijena za orezati stablo maslina, pita me maslinar hobist iz Zadra koji ima ne baš mali nasad maslina od nekih 80 stabala u Ravnim kotarima.


Cijenu orezivanja po stablu vrlo teško je odrediti, gotovo nemoguće. Brojni su čimbenici koji utječu na cijenu. Prvo je starost maslina, zatim njena bujnost, a tu je važan čimbenik je li prijašnjih godina bila pravilno orezana. Pojedino stablo maslina može se orezati za nekoliko minuta, a za neka stabla treba gotovo sat vremena.


Zbog toga je najbolje pogoditi rezidbu po satu. Pa i zidari i slični majstori rade po satu i što tu ima čudnog. Od rezidbe masline smo napravili znanost. A rezidba maslina je zanat, kao što je na primjer rezidba bresaka, trešanja, jabuka i drugog voća. Zbog toga cijena mora biti ista kao da se reže neka od nabrojenih voćnih vrsta.


Rezidbom po satu izbjeći će se mogućnosti brze zarade i postići veća kvaliteta. Kolika je cijena rezidbe po satu je stvar pogodbe, ali treba voditi računa da maslina može platiti svojim urodom rezidbu, kao i ostale agrotehničke zahvate, troškove repromaterijala, preradu, a da vlasnik na kraju nešto i zaradi.


Broj sati rezidbe po danu


Koliko sati dnevno se mogu rezati masline jedno je od brojnih pitanja. Sve što je više od osam sati ne daje efekte, pogotovo kod maslina u punom rodu. Tada i najboljim rezačima pada koncentracija i počinje se griješiti. Osim toga, onaj tko reže ne radi to jedan dan u tjednu, već svakodnevno, pa je nakon nekoliko dana prisutan umor.


Obilazeći brojne maslinike vidio sam mjesta gdje se velikim škarama otkidaju vršne grane i eventualno malo postranih. Male škare i pila gotovo se ne koriste. Po toj »metodi« rezidba se završi vrlo brzo, a to je u interesu dijela onih koji režu na pogodbu po stablu.


Da ne bi bilo zabune treba reći da većina onih koji pružaju usluge rezidbe to ne rade loše, ali onaj manji broj koji to tako radi baca ljagu na sve one koji se trude da nešto zarade poštenim i kvalitetnim radom. Treba znati da posao rezidbe nije nimalo lagan, pogotovo kod maslina u punom rodu. Treba cijeli dan provesti na skalama po onoj zagorskoj: »Po lojtrici gor, pa po lojtrici dol.«


Prošle jeseni su masline obilato rodile. Da bi se urod pobrao i preradio u ulje brojni maslinari nabavili su tresače plodova koji zamjenjuju nekoliko pari ruku. Ali tijekom rada s tresačima nastupili su brojni problemi. Tresač je zapinjao u gustoj krošnji. Zbog visine krošnje nije mogao doći do plodova na vršnim granama ili onima unutar krošnje.


Odstranjivanje kraćih izbojaka


Da bi se mehanizirana berba odvijala jednostavno, a urod bio optimalan s plodovima bogatim uljem, treba prilagoditi uzgojni oblik. Da bi se bolje upoznala fiziologija reza i nove tehnologije u uzgoju maslina, potrebno je primjenjivati i nove suvremene pristupe rezidbi.


Dva su osnovna načina rezidbe i to prikraćivanje i prorjeđivanje. Kod prikraćivanja nastojimo spriječiti prebujni rast jednog dijela krošnje nad drugim, jer želimo održati sklad u razvijenosti skeleta i obrastajućih grana i izbojaka u krošnji. Kod rezidbe maslina češće provodimo prorjeđivanje suvišnih grana i izbojaka, a posebice odstranjivanje suhih, rak ranama zaraženih grana i izrođenih grana i izbojaka.


Pri tome treba odstraniti kraće izbojke koji zasjenjuju krošnju i odnose hranu, a nose malo cvatova i plodova. Prednost treba dati dužim izbojcima koji su ravnomjerno raspoređeni u krošnji, jer oni osiguravaju bolju i redovitiju rodnost, a ujedno je s ovakvih izbojaka smanjeno opadanje plodova.


Dalje je pravilo da sve osnovne tj. skeletne grane budu podjednako razvijene i pravilno usmjerene da se međusobno ne isprepliću, ne zasjenjuju i da zadrže potrebnu čvrstoću, kako se ne bi pod teretom roda ili olujnog vjetra polomile. Potrebno je voditi računa da intenzitet fotosinteze bude što veći, i da se skupljena hranjiva racionalno koriste. Samo dobro osvijetljeno lišće ima dobru fotosintetsku aktivnost.


Da se to postigne moramo osigurati ravnomjernu raspoređenost jednogodišnjih izbojaka i na njima dobro osvjetljenje lišća. To se postiže i izborom odgovarajućeg uzgojnog oblika. Naime, od uzgojnog se oblika traži da ima čvrst skelet, veliku rodnu – obrastajuću površinu dobro razvijenih izbojaka, da što bolje koristi svjetlost unutar prostora raspoloživog razmakom sadnje, da omogućava što veću proizvodnost rada, a osobito primjenu mehanizacije, i da se što lakše i jeftinije može oblikovati.


Učinak rezidbe je velik, a odražava se prije svega na povećanje rodnosti, na bolju obnovu dužih i kvalitetnijih rodnih izbojaka. Naime, nakon rezidbe kojom se prorijedi i odstrani veća masa suvišnih izbojaka, grana i grančica, za grane koje ostaju stoji na raspolaganju veća količina rezervnih hranjiva, pa se one bolje razgranaju i obnavljaju.


No, prorjeđivanje ne smije biti niti previše intenzivno jer u tom slučaju imamo jak prirast vrlo bujnih izbojaka koji ne donose dobar rod, jer je stimuliran stalan vegetativni rast, a nama je cilj održati skladnu ravnotežu između snage rasta i rodnosti, odnosno fiziološku ravnotežu stabla.


Uzgojni oblici masline


Idealni uzgojni oblik je onaj koji respektira prirodno ponašanje kultivara, odnosno razvitak karakterističnog habitusa u određenom podneblju i izraženu najbolju produktivnost, kao posljedicu dobre i aktivne fotosinteze lisne površine.


Uzgojne oblike u odnosu na geometrijske jednostavnosti mogu se razvrstati u uzgojni oblik vaze (više stožasta – polikonična, grmolika, slobodna itd.), potom u okruglasti – loptasti uzgojni oblik, u uzgojni oblik u pravcu jednostožasti – monokonični, kao i u uzgojni oblik plošni – u obliku palmete.


Za koji uzgojni oblik se odlučiti najbolje se savjetovati sa stručnjacima, jer svaka pogreška ima dugotrajne posljedice. Maslinarski stručnjaci preporučuju uzgojni oblik polikonična vaza. Više o tome u sljedećem broju Plodova.