Foto: TZ Kolan
U srcu ljeta, na slikovitom otoku Pagu, održan je događaj koji je prožeo zrak mirisima sireva i okusima najboljih hrvatskih vina. MasterClass pod nazivom »Vinska priča«, odvijao se unutar čarobne manifestacije »Fešta od sira«, a pretvorio je svečanu dvoranu općine Kolan u pravu oazu za sve hedoniste, vinske znalce i ljubitelje finih okusa.
MasterClass su vodile Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira i ja, Manuela Plohl, vinski connoisseur, edukatorica, kolumnist, predavač i savjetnik. Već godinama radim s Udrugom proizvođača Paškog sira i vješto sljubljujemo sireve s ponajboljim vinskim kapljicama, te smo odradili ponovo ovu, iz godine u godinu, sve traženiju radionicu.
Prošle godine imali smo sudjelovanje vinara većinom iz regije sjeverne Dalmacije uz pokojeg gosta, a ove godine odlučili smo pozvati neke ponajboljih vinara iz čitave Hrvatske. Najpoznatiji i najprestižniji sir Hrvatske ne zaslužuje ništa manje!
Veliko zanimanje za radionicu
Ova vinska simfonija svake godine nam razotkriva tajne spoja sireva otoka Paga i vrhunskih hrvatskih vina. Uz mirise i okuse finih vina, sveprisutna je bila i duhovna opuštenost koja se može pronaći samo na ovom otoku punom povijesnih priča i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Organizatori, Turistička zajednica općine Kolan i Udruga proizvođača Paškog sira, uspjeli su stvoriti nezaboravan događaj koji će, nadamo se, ostati urezan u pamćenje svih koji su imali sreću prisustvovati, s obzirom da se radionica popunila u nepuna dva dana od trenutka objavljivanja.
Na otoku Pagu postoji 11 certificiranih proizvođača Paškog sira, a uzorke sira za ovaj MasterClass imali smo od četiri renomirane sirane, kao što su Paška sirana, Sirana MIH, Sirana Gligora i OPG Tomislav Vidas. Obuhvaćen je širok spektar okusa od kozjih, kravljih i ovčjih sireva te od mladih, srednje odležanih do zrelih sireva.
No, s obzirom da je vino je neizostavni pratitelj skoro svakog gastro događanja, naši gosti imali su privilegiju kušati neke od najboljih vina Hrvatske i to svako u svojoj respektabilnoj kategoriji.
Uvod u vinsku priču započeo je Gegić iz 2022. godine, vinarije »Vina otoka Paga« kao autohtona sorta otoka Paga, koja je ujedno i predstavila svoj jedinstveni lokalni karakter. S obzirom da je riječ o svježem bijelom vinu, čija se voćnost i aromatika ističu te ih ne želimo uništiti odabirom presnažnog sira, ovaj primjerak smo sljubili s blažim kravljim sirom.
Aromatika sorte je u žutom voćnom spektru te se kao takva vrlo lijepo nadopunjuje sa sirevima nježnijih aroma, posebice mlađih, a možda i nepasteriziranih, s obzirom da upravo takvi sirevi nude voćnu egzotiku u okusu. Vlasnik ove vinarije već godinama vrijedno brine o očuvanju lokalne baštine, a s obzirom da je i svojevrsni kroničar otočne povijesti i kulture, bilo je zanimljivo kušati lokalnu i nerazvikanu sortu slušajući priču o toj vinariji.
Nadalje, Rosé iz 2022. godine vinarije Fiolić iz Zadra je svježinom i lakoćom pridonio osvježenju, a njegovo sljubljivanje s kozjim sirom potvrdilo je onu poznatu o ljubavi među kozjim sirevima i ružičastim vinima. Zadarski roséi nametnuli su se kao ponajbolja ružičasta vina Hrvatske, a u cijeloj priči najteže je bilo odabrati samo jedno ružičasto vino iz zadarske regije koje će predstavljati istu regiju. Fiolić vinarija svojim konstantnim ulaganjem u kvalitetu nudi iz godine u godinu sve bolji finalni proizvod, a njihov Rosé, među ostalim, također izvrsnim vinima, oduševljava sve ljubitelje provansalske stilistike ružičastih vina. Ovo ružičasto vino razbija predrasude o roséima jer ne nudi samo voćnost, već i mineralnost, kompleksnost, uz neophodnu svježinu.
Pjenušac vinarije Jagunić
Sveopće oduševljenje na događanju izazvao je pjenušac vinarije Jagunić s Plešivice. Njihov Blanc de Blancs iz 2020. godine unio je dozu glamura u ovo događanje. No, ono što je ponajviše iznenadilo sve prisutne jest kako se zreli Paški sir odlično nosi s pjenušavim vinom napravljenim klasičnom metodom. Naime lijepa svježina koju nudi Chardonnay i krasna autolitika, fenomenalno su isprali nepce i ostavili prekrasan after-taste nakon zalogaja. Sitni i razigrani mjehurići su, pak, pripremili nepce za novi zalogaj. Ovaj pjenušac nosio bi se gotovo jednako dobro i s ostalim sirevima, no osobno ga preferiram uz zreli Paški sir.
Premium bijela odležana vina, poput Bijelo 9 iz vinarije Galić izmamilo je osmijeh mnogima na lice jer nisu očekivali ovako kompleksan spoj Graševine, Chardonnaya te Sauvignon Blanca i to odležanog u finom drvu, čije su se elegantne drvene note savršeno ispreplele sa svježinom, okusom i mirisom vina. Vinarija Galić, kao jedna od vodećih i najmodernijih vinarija Hrvatske ulaže u perfekciju te upravo ovim vinom pokazuje gdje joj je mjesto na tržištu. Ovo premium vino iznimne aromatike i fenomenalnog balansa, zahvaljujući odležavanju u drvu podjednako se dobro nosilo s odležanim kravljim sirevima i nešto blažim i mlađim ovčjim sirevima.
Premium linija Livio Benvenuti
Vinarija Benvenuti je nedavno predstavila Hrvatskoj svoju premium liniju vina, Livio Benvenuti koja sadrži bijelo i crveno vino. Na MasterClassu smo imali prilike kušati njihovu bijelu kreaciju od Malvazije Istarske. Ovo vino otvorilo se dubinom i kompleksnošću pokazujući svu raskoš motovunskog terroira, iz čijih vinograda potječe. Vino smo ciljano i u dogovoru s vlasnikom prezentirali uz odležane kravlje sireve te se to pokazao kao puni pogodak, no podjednako dobro bi se moglo nositi s vrlo mladim Paškim sirom koji još nije počeo gubiti tekućinu dozrijevanjem.
Kad već govorimo o gubitku tekućine u siru tijekom dozrijevanja, važno je napomenuti da se zriobom sira podiže postotak masnoće u siru te sir postaje savršeni partner crnom vinu jer provodi prirodnu neutralizaciju tanina.
Dio radionice s crnim vinima otvorili smo Boškincem, istoimene vinarije Boškinac iz 2017. godine koji je idilično sljubljen s Paškim sirom sirane Gligora, kao već isproban i provjeren par, no složili smo se kako se bilo koji mlađi i srednje zreli Paški sir može vrlo dobro nositi s elegantnim odležanim vinom Boškinac.
Perfekcionizam ove moderne vinarije očitava se kako u vinu tako i u eno-gastro priči koja je i rezultirala otvaranjem jednog od ponajboljih fine dining restorana Hrvatske. Sir koji smo kušali umirio je divlje tanine Caberneta, a Merlot je iz ove elegantne bordoške kupaže izašao kao pobjednik te ostavio nezaboravan after-taste u maniri najfinije voćnosti i fenomenalne punoće tijela.
Primus vinarije Rizman, iz 2018. godine, iz najmlađe vinogradarske regije u Hrvatskoj; Komarne, donio je dašak osvježenja kao godinu dana mlađe vino, no podjednako tako i kompleksnost i divlje tanine Plavca Malog. Hrvatska publika vrlo dobro razumije i voli Plavce! Koliko god teško stranci prihvaćali naša moćna dalmatinska vina poput Plavca, toliko će Plavci i dalje ostati najomiljenija hrvatska crna sorta.
Nerazumijevanje okusa prvenstveno dolazi iz njegova nepoznavanja, a Plavci su nama koji ih poznajemo Sveti Gral i sorta koju iznimno cijenimo. Ovaj kompleksni i raskošni Plavac Mali donio je duboku aromatiku šljive, mediteranskog bilja, duhana, crnog bobičastog voća i razgalio naša nepca u kombinaciji sa srednje odležanim Paškim sirom, no podjednako tako dobro išao je i sa starijim kravljim sirevima.
Grabovčevo Modro jezero
Finalna priča ovog vinskog plesa bilo je Modro jezero vinarije Grabovac iz Imotskog iz 2017. godine. Vinarija Grabovac svojim inovativnim principima i modernim tehnikama odmeće se u jednu od najpotentnijih vinarija Hrvatske, a ovdje je gostovala s perjanicom, Modrim jezerom. Ovo čarobno ekstraktno crno vino ima ogroman potencijal odležavanja. Sorte od kojih je dobiven; Cabernet Sauvignon, Vranac, Merlot i Trnjak, čudesno su se spojile sa zrelim Paškim sirom, ali i s Tartufinom sirane Mih.
Naime, kada je riječ o dodacima sirevima, oni često znaju prevladati u jačini okusa te je tada potrebno sireve sljubljivati prema onom okusu koji prevladava u siru. Kako je ovdje prevladao tartuf, a on se fenomenalno nosi s crnim vinima koja već imaju blago razvijenu tercijarnu notu, dobili smo izvrsnu kombinaciju za zaključivanje ove večere s fenomenalnim sirevima i vinima. Oprostili smo se teška srca, a u nepcima su nam ostale zavodljive arome kao posljednji akordi ove vinske simfonije.
Kombiniranje sireva i vina postala je umjetnost koja je oživjela na ovom MasterClassu. Sirevi poput ovih ponuđenih na MasterClassu preplavili su nepca raznolikošću okusa. Od svježine do bogatstva, od slatkoće do pikantnosti, a svaki sir pronašao je svoj savršeni par među odabranim vinima.
Ovaj događaj privukao je tridesetak posjetitelja iz raznih sfera ugostiteljstva, ali i strastvene vinske ljubitelje. Razgovori o okusima, mirisima i kombinacijama trajali su do kasno u noć, stvarajući nezaboravne trenutke i okusne slike.
Dakle, ako ste propustili ovu Vinsku priču u srcu Jadrana, ne brinite. Otok Pag će i dalje čekati, spreman da otkrije svoje tajne okusa, kako sireva tako i vina na nekoj sljedećoj radionici sljubljivanja te će vas pozvati na još jedno vinsko putovanje za pamćenje.
najnovije
najčitanije
Kultura
HNK zadar
Sutra ne propustite urnebesnu triler komediju TERE I LUCE
Zadar & Županija
Veseli bor
Učenici OŠ Voštarnica okitili jelku u gradskoj upravi, pridružio im se i gradonačelnik
Moda
Mocha Mousse
Pantoneova boja za 2025. bit će hit u bojanju kose, a evo i zašto
Nogomet
KRIVO OZNAČILI KRIM
Ukrajina traži javnu ispriku FIFA-e zbog karte na ždrijebu Svjetskog prvenstva
Ostali sportovi
SKIJANJE
Kolega šesti na slalomu u Val d’Isereu
Zadar
jaka kiša
Poplavilo novo raskrižje na Bilom brigu!
Crna Kronika
navodni sukob
Hrvoje Bajlo tvrdi da ga je napao pijani gradonačelnik Dukić. Policija opovrgnula tvrdnje
Zadar
opovrgava navode
Dukić o tvrdnjama za napad na Bajla: ‘Navodni novinar već godinama manipulira javnost i službe’
Zadar
CTP APARAT
Pomorska škola zadarskom rodilištu donirala sredstva za kupnju vrijednog uređanja
Zadar
ŠPICA