Nedjelja, 15. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

vinske kronike

Svaki sir pronašao svoj savršeni par među odabranim vinima

Autor: Manuela Plohl

31.08.2023. 21:47
Svaki sir pronašao svoj savršeni par među odabranim vinima

Foto: TZ Kolan



U srcu ljeta, na slikovitom otoku Pagu, održan je događaj koji je prožeo zrak mirisima sireva i okusima najboljih hrvatskih vina. MasterClass pod nazivom »Vinska priča«, odvijao se unutar čarobne manifestacije »Fešta od sira«, a pretvorio je svečanu dvoranu općine Kolan u pravu oazu za sve hedoniste, vinske znalce i ljubitelje finih okusa.


MasterClass su vodile Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira i ja, Manuela Plohl, vinski connoisseur, edukatorica, kolumnist, predavač i savjetnik. Već godinama radim s Udrugom proizvođača Paškog sira i vješto sljubljujemo sireve s ponajboljim vinskim kapljicama, te smo odradili ponovo ovu, iz godine u godinu, sve traženiju radionicu.


Prošle godine imali smo sudjelovanje vinara većinom iz regije sjeverne Dalmacije uz pokojeg gosta, a ove godine odlučili smo pozvati neke ponajboljih vinara iz čitave Hrvatske. Najpoznatiji i najprestižniji sir Hrvatske ne zaslužuje ništa manje!


Veliko zanimanje za radionicu




Ova vinska simfonija svake godine nam razotkriva tajne spoja sireva otoka Paga i vrhunskih hrvatskih vina. Uz mirise i okuse finih vina, sveprisutna je bila i duhovna opuštenost koja se može pronaći samo na ovom otoku punom povijesnih priča i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Organizatori, Turistička zajednica općine Kolan i Udruga proizvođača Paškog sira, uspjeli su stvoriti nezaboravan događaj koji će, nadamo se, ostati urezan u pamćenje svih koji su imali sreću prisustvovati, s obzirom da se radionica popunila u nepuna dva dana od trenutka objavljivanja.


Na otoku Pagu postoji 11 certificiranih proizvođača Paškog sira, a uzorke sira za ovaj MasterClass imali smo od četiri renomirane sirane, kao što su Paška sirana, Sirana MIH, Sirana Gligora i OPG Tomislav Vidas. Obuhvaćen je širok spektar okusa od kozjih, kravljih i ovčjih sireva te od mladih, srednje odležanih do zrelih sireva.


No, s obzirom da je vino je neizostavni pratitelj skoro svakog gastro događanja, naši gosti imali su privilegiju kušati neke od najboljih vina Hrvatske i to svako u svojoj respektabilnoj kategoriji.


Uvod u vinsku priču započeo je Gegić iz 2022. godine, vinarije »Vina otoka Paga« kao autohtona sorta otoka Paga, koja je ujedno i predstavila svoj jedinstveni lokalni karakter. S obzirom da je riječ o svježem bijelom vinu, čija se voćnost i aromatika ističu te ih ne želimo uništiti odabirom presnažnog sira, ovaj primjerak smo sljubili s blažim kravljim sirom.



Aromatika sorte je u žutom voćnom spektru te se kao takva vrlo lijepo nadopunjuje sa sirevima nježnijih aroma, posebice mlađih, a možda i nepasteriziranih, s obzirom da upravo takvi sirevi nude voćnu egzotiku u okusu. Vlasnik ove vinarije već godinama vrijedno brine o očuvanju lokalne baštine, a s obzirom da je i svojevrsni kroničar otočne povijesti i kulture, bilo je zanimljivo kušati lokalnu i nerazvikanu sortu slušajući priču o toj vinariji.


Nadalje, Rosé iz 2022. godine vinarije Fiolić iz Zadra je svježinom i lakoćom pridonio osvježenju, a njegovo sljubljivanje s kozjim sirom potvrdilo je onu poznatu o ljubavi među kozjim sirevima i ružičastim vinima. Zadarski roséi nametnuli su se kao ponajbolja ružičasta vina Hrvatske, a u cijeloj priči najteže je bilo odabrati samo jedno ružičasto vino iz zadarske regije koje će predstavljati istu regiju. Fiolić vinarija svojim konstantnim ulaganjem u kvalitetu nudi iz godine u godinu sve bolji finalni proizvod, a njihov Rosé, među ostalim, također izvrsnim vinima, oduševljava sve ljubitelje provansalske stilistike ružičastih vina. Ovo ružičasto vino razbija predrasude o roséima jer ne nudi samo voćnost, već i mineralnost, kompleksnost, uz neophodnu svježinu.


Pjenušac vinarije Jagunić


Sveopće oduševljenje na događanju izazvao je pjenušac vinarije Jagunić s Plešivice. Njihov Blanc de Blancs iz 2020. godine unio je dozu glamura u ovo događanje. No, ono što je ponajviše iznenadilo sve prisutne jest kako se zreli Paški sir odlično nosi s pjenušavim vinom napravljenim klasičnom metodom. Naime lijepa svježina koju nudi Chardonnay i krasna autolitika, fenomenalno su isprali nepce i ostavili prekrasan after-taste nakon zalogaja. Sitni i razigrani mjehurići su, pak, pripremili nepce za novi zalogaj. Ovaj pjenušac nosio bi se gotovo jednako dobro i s ostalim sirevima, no osobno ga preferiram uz zreli Paški sir.


Premium bijela odležana vina, poput Bijelo 9 iz vinarije Galić izmamilo je osmijeh mnogima na lice jer nisu očekivali ovako kompleksan spoj Graševine, Chardonnaya te Sauvignon Blanca i to odležanog u finom drvu, čije su se elegantne drvene note savršeno ispreplele sa svježinom, okusom i mirisom vina. Vinarija Galić, kao jedna od vodećih i najmodernijih vinarija Hrvatske ulaže u perfekciju te upravo ovim vinom pokazuje gdje joj je mjesto na tržištu. Ovo premium vino iznimne aromatike i fenomenalnog balansa, zahvaljujući odležavanju u drvu podjednako se dobro nosilo s odležanim kravljim sirevima i nešto blažim i mlađim ovčjim sirevima.


Premium linija Livio Benvenuti


Vinarija Benvenuti je nedavno predstavila Hrvatskoj svoju premium liniju vina, Livio Benvenuti koja sadrži bijelo i crveno vino. Na MasterClassu smo imali prilike kušati njihovu bijelu kreaciju od Malvazije Istarske. Ovo vino otvorilo se dubinom i kompleksnošću pokazujući svu raskoš motovunskog terroira, iz čijih vinograda potječe. Vino smo ciljano i u dogovoru s vlasnikom prezentirali uz odležane kravlje sireve te se to pokazao kao puni pogodak, no podjednako dobro bi se moglo nositi s vrlo mladim Paškim sirom koji još nije počeo gubiti tekućinu dozrijevanjem.


Kad već govorimo o gubitku tekućine u siru tijekom dozrijevanja, važno je napomenuti da se zriobom sira podiže postotak masnoće u siru te sir postaje savršeni partner crnom vinu jer provodi prirodnu neutralizaciju tanina.



Dio radionice s crnim vinima otvorili smo Boškincem, istoimene vinarije Boškinac iz 2017. godine koji je idilično sljubljen s Paškim sirom sirane Gligora, kao već isproban i provjeren par, no složili smo se kako se bilo koji mlađi i srednje zreli Paški sir može vrlo dobro nositi s elegantnim odležanim vinom Boškinac.


Perfekcionizam ove moderne vinarije očitava se kako u vinu tako i u eno-gastro priči koja je i rezultirala otvaranjem jednog od ponajboljih fine dining restorana Hrvatske. Sir koji smo kušali umirio je divlje tanine Caberneta, a Merlot je iz ove elegantne bordoške kupaže izašao kao pobjednik te ostavio nezaboravan after-taste u maniri najfinije voćnosti i fenomenalne punoće tijela.


Primus vinarije Rizman, iz 2018. godine, iz najmlađe vinogradarske regije u Hrvatskoj; Komarne, donio je dašak osvježenja kao godinu dana mlađe vino, no podjednako tako i kompleksnost i divlje tanine Plavca Malog. Hrvatska publika vrlo dobro razumije i voli Plavce! Koliko god teško stranci prihvaćali naša moćna dalmatinska vina poput Plavca, toliko će Plavci i dalje ostati najomiljenija hrvatska crna sorta.


Nerazumijevanje okusa prvenstveno dolazi iz njegova nepoznavanja, a Plavci su nama koji ih poznajemo Sveti Gral i sorta koju iznimno cijenimo. Ovaj kompleksni i raskošni Plavac Mali donio je duboku aromatiku šljive, mediteranskog bilja, duhana, crnog bobičastog voća i razgalio naša nepca u kombinaciji sa srednje odležanim Paškim sirom, no podjednako tako dobro išao je i sa starijim kravljim sirevima.


Grabovčevo Modro jezero


Finalna priča ovog vinskog plesa bilo je Modro jezero vinarije Grabovac iz Imotskog iz 2017. godine. Vinarija Grabovac svojim inovativnim principima i modernim tehnikama odmeće se u jednu od najpotentnijih vinarija Hrvatske, a ovdje je gostovala s perjanicom, Modrim jezerom. Ovo čarobno ekstraktno crno vino ima ogroman potencijal odležavanja. Sorte od kojih je dobiven; Cabernet Sauvignon, Vranac, Merlot i Trnjak, čudesno su se spojile sa zrelim Paškim sirom, ali i s Tartufinom sirane Mih.


Naime, kada je riječ o dodacima sirevima, oni često znaju prevladati u jačini okusa te je tada potrebno sireve sljubljivati prema onom okusu koji prevladava u siru. Kako je ovdje prevladao tartuf, a on se fenomenalno nosi s crnim vinima koja već imaju blago razvijenu tercijarnu notu, dobili smo izvrsnu kombinaciju za zaključivanje ove večere s fenomenalnim sirevima i vinima. Oprostili smo se teška srca, a u nepcima su nam ostale zavodljive arome kao posljednji akordi ove vinske simfonije.


Kombiniranje sireva i vina postala je umjetnost koja je oživjela na ovom MasterClassu. Sirevi poput ovih ponuđenih na MasterClassu preplavili su nepca raznolikošću okusa. Od svježine do bogatstva, od slatkoće do pikantnosti, a svaki sir pronašao je svoj savršeni par među odabranim vinima.


Ovaj događaj privukao je tridesetak posjetitelja iz raznih sfera ugostiteljstva, ali i strastvene vinske ljubitelje. Razgovori o okusima, mirisima i kombinacijama trajali su do kasno u noć, stvarajući nezaboravne trenutke i okusne slike.


Dakle, ako ste propustili ovu Vinsku priču u srcu Jadrana, ne brinite. Otok Pag će i dalje čekati, spreman da otkrije svoje tajne okusa, kako sireva tako i vina na nekoj sljedećoj radionici sljubljivanja te će vas pozvati na još jedno vinsko putovanje za pamćenje.