Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odlično podnosi niske temperature

Sjetva kupusa se obavlja u neutralan supstrat

Autor: Ranka VOJNOVIĆ/ Agroklub

08.02.2024. 19:35
Sjetva kupusa se obavlja u neutralan supstrat

Foto: NEEDPIXKupus nije zahtjevna povrtna kultura kao što je to slučaj s paprikom, ali i on traži znanje, rad, vrijeme i pažnju. Obilan rod zdravih i jakih glavica možemo dobiti samo ako imamo dobre presadnice.


Puno je faktora koji utječu na uzgajanje presadnica kupusa, a prije svega potrebno je odlučiti u koju svrhu ga uzgajamo, kada ga sijemo i kakva je kvaliteta tla.


Prvi korak je da se odlučimo za sortu i hibrid određene namjene i duljine vegetacije.
Prema namjeni razlikujemo sorte za svježu upotrebu u salatama i to su uglavnom iz rane grupe zrenja, zatim za svježu upotrebu i termičku obradu, najčešće su iz srednje grupe, i za kiseljenje kasne sorte.


Sjeme treba biti kvalitetno, imati visoku klijavost i biti dezinficirano, bilo bio metodama ili upotrebom kemijskih sredstava.


Ovo je kultura koja odlično podnosi niske temperature, ali sa sjetvom ne treba žuriti. Prerana sjetva dovodi do pojave izduženih biljaka, stablo je tanko, korijen slabo razvijen te se slabo razvija.


Od sjetve do nicanja prođe pet do deset dana, a proizvodnja presadnica traje između 40 i 60 dana ovisno o duljini vegetacije koja može biti od 90 do 180 dana.


Za proizvodnju presadnica je od izuzetne važnosti kvaliteta supstrata koji treba bit rastresit, rahle strukture, imati dobre vodo-zračne karakteristike, neutralne pH reakcije, bolje kad je neutralan ili blago kiseo.


Nekada se sadnja kupusa obavljala na otvorenom na mjestu gdje je spaljivano drvo, budući da se tako istovremeno termički dezinficiralo zemljište i obogaćivalo hranivima putem pepela.


U slučaju da zemljište nije dezinficirano možete ovaj posao odraditi uz pomoć otopine kalijeva permanganata.