Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VINSKE KRONIKE

SINONIM ZA IZVRSNOST! Vinarija Bora je perjanica zadarskog vinarstva i ponos Hrvatske!

Autor: Manuela Plohl

11.07.2024. 17:03
SINONIM ZA IZVRSNOST! Vinarija Bora je perjanica zadarskog vinarstva i ponos Hrvatske!


Dok sunce zalazi nad plodnim vinogradima novigradskog područja, jedna vinarija sjaji posebnim sjajem. Vinarija Bora, smještena u slikovitom mjestu Podgradina, ističe se ne samo kao moderna perjanica zadarskog vinarstva, već i kao ponos Hrvatske na međunarodnoj vinskoj sceni. Osnovana nedavno, zapravo 2016. godine, ova mlada vinarija već je osvojila srca ljubitelja vina i stručnjaka diljem Hrvatske, ali i svijeta svojim beskompromisnim pristupom i izvanrednom kvalitetom svojih vina.


Vođena predanošću i strašću obitelji Žuža, vinarija Bora brzo je postala sinonim za izvrsnost. Supružnici Zdravko i Nada, zajedno sa sinovima Domagojem i Antoniom, utjelovljuju priču o uspjehu koji dolazi iz srca i predanog rada. Njihova prva velika pobjeda dogodila se na prestižnom Decanter World Wine Awards, gdje je njihov Pošip iz 2019. osvojio zlatnu medalju, odmah stavljajući vinariju na svjetsku vinsku kartu.


No, to je bio tek početak. Njihova Svrdlovina je odmah po izlasku na tržište prepoznata kao jedno od najboljih debitantskih vina u Hrvatskoj te je uvrštena na Discovery listu na prestižnom Petit Tastingu. Ove uspjehe pratila je i zlatna medalja za Maraštinu iz 2022. na International Wine Challengeu (IWC), potvrđujući da je vinarija Bora zapravo vinarija s dugoročnim potencijalom.


Aktualna ponuda vina




Berba 2023. donijela je neka iznimna nova vina, a kako je riječ o širokoj paleti, svatko će pronaći ponešto za svoje nepce.


Pjenušac Bora je Brut iz 2023. godine. Zapravo je napravljen u maniri Blanc de Noirs pjenušca i to od kombinacije Syraha i Merlota. Svojom ugodnom svježinom i ležernim karakterom grejpa osvaja na prvu. Odležavao je na kvascima oko devet mjeseci i nema mnogo autolitičnih nota, međutim njegova struktura i aroma neodoljivo privlače nepce, prvenstveno ugodnom svježinom i balansom aroma i tijela. Jakobove kapice s gratiniranim sirom uz ovaj pjenušac zvuče božanstveno.


Prvi Rosé pjenušac ove vinarije, također je iz 2023., a odražava njihovu hrabrost u širenju palete. Napravljen je od istih sorti kao i bijeli pjenušac. Ovaj rosé pjenušac donosi arome borovnice, jagode i maline. Idealan je za ljetne večeri i fenomenalne gastronomske finger food pairinge s jelima od sirove plavo-perajne tune, koja je upravo na našem području jedna od najkvalitetnijih na svijetu.


Sauvignon Blanc iz 2023. godine pokazuje priličan južnjački karakter ove sorte i potpuno je drugačijeg aromatskog profila od sjevernjačkih Sauvignona, no nudi iznimnu eleganciju kroz note ogrozda, limuna i ponešto tropskog voća. S druge strane, Maraština iz iste godine osvaja svojim aromama grejpa i dinje. Ovo vino nudi iznimnu ugodu u balansu i terroirskoj prepoznatljivosti.


Preminum vino


Pošip iz 2023. pravi je biser vinarije Bora. Njegovi topli i ugodni alkoholi daju na punoći tijela. Svake godine neko vino vinarije Bora posebno odskoči i razoruža me. Prošle godine to je bila Maraština iz 2022. godine, a ove godine Pošip iz berbe 2023. za sada, s obzirom na trenutačni razvoj u boci, premeće se u novog favorita vinarije. Izrazit parfem na nosu reminiscencija je na najbolje korčulanske pošipe. S izraženim aromama limuna, žute kruške i jabuke te malo koromača iskače kao moj favorit berbe. Sve ovo ističem uz dužno poštovanje naspram Pošipa iz 2022. godine, koji je proizveden uz brižnu njegu na kvascima i odležavan u francuskom barriqueu te nudi podjednako atraktivne voćne arome, a i dodatno je obavijen velom vanilije, dima i klinčića. Odležani Pošip doista je maestralan i pokazat će pravu raskoš kroz koju godinu. Međutim, terroirski gledano i kroz prikazanu sortnost i eleganciju, neodležani Pošip iz 2023. je čudesno vino prepuno karaktera, aroma i stila. Gastronomski je također izrazito zahvalno te svaka oborita riba traži zalijevanje upravo ovakvim pošipom.


Rosé iz 2023. godine kombinacija je plavine i grenachea te pruža eleganciju i ugodno trpak okus aronije, ali i tipične arome jagode i ribizla. Ovaj rosé ističe se svojom profinjenošću i gastronomskim magnetizmom. Voljela bih uživati u ovom vinu uz ljetne salate popraćene svježim kozjim sirevima.


Cuvée je crno vino iz 2019., a čini ga mješavina Cabernet Sauvignona, Merlota i Syraha, koja stvara elegantno večernje vino urešeno ugodnim taninima i ležernom svježinom. Zbog poprilično izražene sortnosti Caba koja je iskočila malo više od ostalih sorti, sljubila bih ovo jelo s jelima kao što su razne mesne štruce ili pak s kompleksnijim jelima poput Beef Wellingtona.


I na kraju, jedna od najvažnija etiketa kuće svakako je Svrdlovina. Godine 2022. berbe donijela je ponešto drugačiju i manje aromatičnu, ali zato strukturno izbalansiraniju svrdlovinu. Svrdlovina je vino koje oduševljava aromama višnje, crnog bobičastog voća i mirisom ljubičice, a samo po sebi odiše elegancijom. Bogatstvo aroma ove sorte i njena jedinstvenost, zastupljene samo u sjevernoj Dalmaciji i nigdje drugdje, donosi visoku prepoznatljivost sorti vinarijama koje je proizvode i samoj regiji.


FOTO: PRIVATNA ARHIVA


Uskoro odležana svrdlovina


Veselim se svakom novom vinu ove vizionarske vinarije koja si je postavila visoke ciljeve u potrazi za kvalitetom. Sukladno najavama vlasnika vinarije, Zdravka Žuže, uskoro izlazi na tržište i prva Svrdlovina koja je odležala ozbiljan period u barrique bačvama. Doista me zanima finalni ishod, s obzirom na to da vinski kuloari već dugi niz godina mantraju o tome kako bi voljeli vidjeti odležanu Svrdlovinu na tržištu.


Osim toga u najavi za sljedeću godinu je i ružičasti pjenušac od Plavine i Grenachea, čijem se izlasku također veselim s obzirom na to da nikada nema dovoljno pjenušavih ružičastih vina u ljetnoj turističkoj destinaciji kao što je naša.


Osim uobičajenih kušanja vina prema najavi, vinarija Bora nudi jedinstveno iskustvo u svojoj luksuzno uređenoj, minimalističkoj kušaonici koja prima do 30-ak ljudi. Ova sofisticirana prostorija osmišljena je kako bi pružila intimnu i opuštajuću atmosferu, savršenu za uživanje u bogatom svijetu vina. No, prava poslastica za ljubitelje enogastronomije su pomno planirane večere s renomiranim chefovima.


Sinergija kulinarstva i enologije


Te večere u sljedovima predstavljaju sinergiju vrhunskog kulinarstva i enologije, gdje je svaki slijed pažljivo usklađen s vinom iz podruma vinarije Bora. Svako jelo, pažljivo pripremljeno od strane majstora kuhinje, naglašava i upotpunjuje arome i okuse odabranih vina. Ove večere nisu samo obrok, već senzorno putovanje koje slavi najbolje od zadarske regije, novigradske dagnje i brancine, jadranske škampe, plavoperajne tune, Jakobove kapice, maslinova ulja regije, paški sir, dalmatinski pršut i ninski šokol, sušene velebitskom burom…


Sve to i mnogo više nudi se na ovom čudesnom mjestu gdje se stvaraju nezaboravni doživljaji i jedinstvene priče. Bilo da ste strastveni vinoljubac ili jednostavno tražite jedinstvenu gurmansku avanturu, doživljaji u vinariji Bora nude priliku da se prepustite čarima vrhunske kuhinje i izvanrednih vina u visoko estetskom ambijentu u kojem se pazi na svaki detalj ambijenta i doživljaja