Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

potrebni uvjeti

Ne znate što s biljkama dok ste na odmoru? Donosimo nekoliko savjeta

Autor: Lucija Sučić

08.07.2024. 08:40
Ne znate što s biljkama dok ste na odmoru? Donosimo nekoliko savjeta

Foto: iStock/NLPlanirate godišnji? Bez obzira na to kanite li »pobjeći« na vikend ili pak na neki dulji period, ako u vašem domu imate zelene mezimice o kojima brinete tijekom čitave godine zasigurno ih ne želite ugroziti dok vas nema.


Logično, zato se javlja briga i pitanje u kakvom će vas stanju dočekati. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste im osigurali adekvatne uvjete za život i rast kako bi vas dočekale zelene i zdrave!


Svjetlo i temperatura


Iako mnoge biljke vole sunčevu svjetlost, što je više dobivaju, to će s vremenom biljka biti žednija i tražiti dodatnu količinu vode. Kako vaše biljke dok vas nema kući ne bi uvenule, ono što možete je premjestiti ih malo dalje od izvora prirodnog svjetla kako ih toplina i svjetlost ne bi isušile tako brzo. Kada se vratite, svoje biljke možete premjestiti natrag na njihovo uobičajeno mjesto.
Ako pak nemate prostora za rošade ili ne želite premještati biljke, mogu poslužiti i prozirne zavjese koje će malo ublažiti jačinu sunčeve svjetlosti.


Dodatno, bez obzira jeste li kod kuće ili ne, nemojte ostavljati upaljene klima-uređaje blizu sobnog bilja jer isti isušuju zrak i biljkama oduzimaju prijeko potrebnu vlagu.


Održavajte vlagu


Spominjući vlagu, ako ćete biti odsutni tjedan dana ili manje, dovoljno je temeljito zaliti biljke prije odlaska. Isto tako, obavezno vodite računa da se svaka biljka nalazi u posudi sa šupljim dnom ispod koje je tanjurić, kako bi višak vode mogao iscuriti. Važno je da je zemlja vlažna, ali ne i da biljka stoji danima u punoj posudi vode jer bi to moglo dovesti do truljenja korijena.


Dok ste na putovanju, a pogotovo ako će ono trajati dulje od tjedan dana, možete napraviti i vlastiti sustav navodnjavanja.


Jedan je način uz pomoć pamučnog užeta ili špage čiju ćete jednu stranu zakopati pet do šest centimetara u dobro navodnjenu zemlju, dok ćete drugu stranu uroniti u posudu s vodom. Na taj način će špaga prenositi vodu iz posude u tlo.


Alternativno, uzmite plastičnu bocu i izbušite nekoliko rupa, pa ju napunite vodom i umetnite u zemlju tako da njome prekrijete napravljene rupe. Kad se tlo osuši, voda će lagano kapati iz boce u zemlju i održavati je vlažnom.Foto: iStock

Kupka ili plastenik


Ako svojim biljkama želite pružiti svojevrsni spa tretman prije odlaska, možete im pripremiti kupku tako da ćete tuš, kadu ili umivaonik napuniti vodom u visini nekoliko centimetara, a potom na nju staviti sloj starih ručnika koji će svu tu vodu upiti. Ideja je da sve vaše biljke stavite na mokre ručnike, a kada se zemlja osuši, biljke će pomalo upijati vlagu koja polako isparava iz ručnika.


Također, možete napraviti i mini kućni plastenik tako da ćete u lončanicu vaše biljke umetnuti drveni kolac i potom s gornje strane prekriti plastičnom vrećicom koja će funkcionirati kao šator. Pripazite da vrećica ne dodiruje biljku, te je dobro zatvorite kako bi s vremenom došlo do kondenzacije i stvaranja viška vode koja će potom kapati natrag po zemlji.Foto: iStock