Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

najulov 2024.

Martin Ćurko ulovio brancina teškog četiri kilograma!

Autor: Boris Bulić

11.07.2024. 11:28
Martin Ćurko ulovio brancina teškog četiri kilograma!

Foto: Osobna arhivaJoš jednom nam se javio Martin Ćurko, svestrani ribolovac koji je izašao u ciljani ribolov, a vratio se s ribom kakvu bi mnogi ribolovci poželjeli upisati na svoju listu ulova.


Peraja izvan mora


– Krenuo sam na pozicije gdje bi trebali biti veći brancini. Tako sam uhvatio nekoliko manjih primjeraka od oko 40 deka, ali sve vrijeme me držao onaj osjećaj kada znam da je onaj primjerak željene veličine tu negdje, ali nikako da se pojavi, da ga vidim, priča nam Martin.


– Kad odjednom na rubu sjene i svjetla ugledam crnog brancina od oko dva kilograma kako ide baš po tom rubu iz sjene prema obali. Kad ono iznenađenje! Ušao je u plićak od 30 centimetara i pola mu leđene peraje viri izvan mora, nastavlja Martin svoju priču.


Tapkanjem do ulova
– Pustim ga da malo dođe sebi i bacim Fish arrow, varalicu s 0,4 jig glavom žute boje i naravno, odmah ga potjeram.Bacim silikon opet u tom smjeru gdje je on legao i pustim ga da padne na dno, pa sačekam nekih desetak sekundi nakon čega krenem lagano tapkati kad ono trenutačno bum!!!


Štap jačine 0,5 do 3,5 grama savijen je do poda. Ne mogu pomaknuti ribu, a mašinica plače!


Idemo lagano, metar po metar. Približava se mrcina polako i sad se već vidimo. Ali ja nemam ni oprale, ni kuke, ničega. Skačem u plićak i polako šetam prema njemu lagano ga održavajući na štapu.


I evo ga nadohvat ruke, ali ja se ne stižem spustiti da ga uhvatim pod škrge jer on kreće zadnjim trzajima nazad i zapetlja mi upredenicu oko vrha štapa.


Srećom je bio toliko umoran da ga je štap samo vratio nazad. Moj strah je bio tim veći, budući da lovim s upredenicom promjera 0,04 milimetra i shock leaderom od 0,16 milimetara.


Rukom napokon idem pod škrge pa idemo vani. Sve je kako se i priliči u takvim situacijama popraćeno i s par urlika na kraju sretne priče teške ravno četiri kilograma.