Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

SAVJETI

Rajčice se mogu razmnožavati i iz zaperaka

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

13.06.2024. 19:41
Rajčice se mogu razmnožavati i iz zaperaka

Foto: GARDENINGKNOWHOW.COMImate omiljenu sortu rajčice i voljeli biste je razmnožiti? Dovoljno je uzeti bočni izdanak, takozvani zaperak koji raste iz pazuha lista, između glavnog stabla i grane.


Matična biljka rajčice mora biti zdrava, zaperak dug oko 10 do 15 cm, zdrav, bez znakova bolesti ili oštećenja. Pažljivo ga odsijecite pritom pazeći da ne oštetite glavnu stabljiku.


Dva su načina na koje ih možete ukorijeniti, u vodi ili sadnjom u zemlju.
Stavite ih u posudu s vodom tako da je donji dio uronjen, a listovi iznad vode. Mijenjajte ju svakih nekoliko dana. Korijeni će početi rasti za oko jedan do dva tjedna.


Kada budu dugi oko pet centimetara, posadite ga u zemlju kao što biste običnu sadnicu rajčice.


Drugi način je ukorjenjivanje u zemlji. Nakon što ste ih odsjekli, posadite ih u vlažnu, dobro dreniranu zemlju. Zalijte ih i stavite na svijetlo mjesto, ali ne direktno na sunce. Može to biti u manjoj posudi iz koje ćete ga kasnije presaditi ili u većoj u kojoj će ostati cijelo vrijeme.


Korijeni će se početi razvijati unutar nekoliko tjedana. Lagano ga povucite da vidite pruža li otpor, što je znak da se ukorijenio.


Rajčice vole puno sunca, pa osigurajte da vaše nove biljke dobiju dovoljno svjetla. Redovito ih zalijevajte, ali ne prekomjerno.


Pratite ih zbog znakova bolesti ili štetnika te intervenirajte po potrebi.