Foto: Osobna arhiva
U svijetu vina, kao i u svakom drugom području, stalno se rađaju nove ideje, projekti i inicijative. Jedan od svježijih vjetrova na hrvatskoj vinskoj sceni dolazi u obliku digitalnog časopisa »Vinske zvijezde«. Kroz razgovor s Marijom Vukelić, glavnom urednicom ovog projekta, dobivamo uvid u proces stvaranja i planove za budućnost ove digitalne vinske dokolice.
Naime, prije nego što je časopis »Vinske zvijezde« lansiran u digitalni svijet, projekt ocjenjivanja vina istoimenog naziva »Vinske zvijezde« već je slavio svoj deseti rođendan. Ideja o ocjenjivanju nastala je 2014. godine, a osmislio ju je poznati novinar Vitomir Andrić, uz suradnike Željka Suhadolnika i Ivu Kozarčanina. Marija Vukelić je 2018. godine preuzela organizacijsku odgovornost nad projektom.
Imala sam ugodnu dužnost razgovarati s urednicom Marijom Vukelić, ujedno profesoricom francuskog i talijanskog jezika, koja je također i promotor vina, sommelier maslinovih ulja, educirani vinar/vinogradar te nositelj WSET 2 značke. Kroz naš razgovor otkrila nam je zanimljivu priču o nastanku ovog digitalnog projekta te njezinu viziju vezanu uz budućnost vinskog svijeta u Hrvatskoj. Njezina strast prema vinu i bogato iskustvo u promociji vinskog svijeta dodatno su obogatili našu diskusiju.
Na početku razgovora zamolila sam Mariju da predstavi princip ocjenjivana »Vinskih zvijezda«.
Nepromijenjena pravila
– Naslijedila sam pravila koja je prva garnitura osmislila te sam, budući da mislim kako dobre projekte ne treba mijenjati samo zato što se mijenjaju ljudi koji ih rade, pravila ostavila. Ocjenjivanje je pozivno, vinari se pozivaju na sudjelovanje ili se sami prijavljuju prateći objave na Facebook stranici. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne! Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, vinski znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…
Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, metodom »OIV 100 bodova«, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija. O uzorcima se zna samo godina berbe, alkohol i kategorija prema ostatku šećera. Komisija zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima, a uz ocjene se kratko opisuju vina. Javno se objavljuju zlatna i srebrna priznanja. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja. Bodovne granice za odličja su; srebro od 85 do 89,9 bodova (***); zlato od 90 do 94,9 (****); veliko zlato od 95 do 98,9 (*****). Velika zvijezda je od 99 do 100 bodova.
A kako je sve to onda dovelo do digitalnog časopisa?
– Početkom 2024., kada je ocjenjivanje doživjelo prvu dekadu, grafički dizajner Darko Poslek, prijatelj našega službenoga fotografa ocjenjivanja, Julia Frangena, predložio je da napravimo časopis na platfomi issue. Kada mi je objasnio koliko su velike mogućnosti promocije i edukacije, te vidljivosti i čitanosti uz neke posebne alate, pristala sam, znajući da ću se morati odreći nekih drugih projekata i posvetiti se tome potpuno, u uredničkom poslu. Okosnicu časopisa i većinski teret na leđima nosimo Darko i ja, a Julio je službeni fotograf na ocjenjivanju i urednik fotografije u časopisu. Uz nas troje, odabrala sam također i stručne suradnike, važne čimbenike na vinskoj sceni u Hrvatskoj i šire.
Kome se digitalni časopis obraća, kojoj vrsti publike, vinskim profesionalcima ili laicima?
Šest godišnjih ocjenjivanja
– Časopis je namijenjen vinskoj publici, prvenstveno ljubiteljima vina i – onima koji će to postati. Bazira se na našem ocjenjivanju vina kojih ima šest godišnje, uz jedno veliko, hvarsko ocjenjivanje »Jelsa Summer Wine Tasting! Iza svakog ocjenjivanja nudit ćemo našoj publici svojevrstan katalog vina, s osnovnim podacima i kratkim opisom vina te linkom na njihovu internetsku prodaju, na stranicama samih vinarija.
Uz taj najvažniji dio, osmislili smo nekoliko rubrika od uvoda u svijet vina do usporedbi dvaju godišta vina u rubrici »Godine (ni)su važne«, osvrta na neke vinske radionice i sl. Zanimljive rubrike su »Mladi & vino« gdje predstavljamo mlade vinare, enologe, sommeliere; kao i rubrika »Vino & riječi« gdje nalazimo neke zanimljive vinske izreke, stihove, rečenice…
O ženama i vinu piše Mirjana Masksimović, naša vinska stručnjakinja i dopisnica iz Novog Sada, Priče iz Istre i okolice pričat će poznati sommelier Emil Perdec, Vinske priče Slavonije piše vinski pisac i publicist Željko Garmaz. O pivu će pisati Goran Gazdek s portala Pivnica.net.
Najslađu rubriku »Čokoladne mušice« piše Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade IICCT Level 2, a dopisnica iz Zadra je autorica ovoga razgovora, vinska stručnjakinja i WSET predavačica Manuela Plohl. Ima još rubrika, no voljela bih da ih čitatelji sami otkriju na linku platforme issue, na kojoj su već dva broja, od ožujka, prvi s temom Ljubavna vina (vezano uz Valentinovo) i posebno izdanje »Vina za Uskrs« s prigodnim receptima i vinima koja smo predložili za Uskrs, ali i za proljeće općenito.
Koliko često je predviđeno da digitalni časopis izlazi?
– Predviđeno je da izlazi dvomjesečno, najkasnije do 10.-og u mjesecu, uz dva posebna izdanja vezana uz ocjenjivanja za Uskrs i Božić, u kojima će biti samo preporuke vina i zanimljivi recepti.
S obzirom da ste već ispočetka stekli veliku pozornost javnosti, kakvi su planovi za budućnost digitalnog časopisa u smislu proširenja te planirate li ostati u ovoj ekološki prihvatljivoj digitalnoj verziji ili je ipak cilj tiskano izdanje?
Isključivo digitalno izdanje
– Čim smo izašli, na promociji na ovogodišnjem Vinartovom Grand Tastingu, mnogi su nam gosti i vinari rekli kako oni vole tradicionalno prelistati novine uz kavicu, pa smo se malo zamislili i oko mogućeg tiskanog izdanja. Međutim, kad prelistate online izdanje i vidite sve što digitalna platforma nudi, skloni smo ostati na digitalnoj varijanti. A na taj način možemo se i online povezati s matičnim tekstovima i edicijama naših suradnika, poput na primjer Zadarskoga lista.
S obzirom da ste najavili ciljano izvještavanje te članke posvećene svim hrvatskim regijama, a osobno ste vrlo upućena u stanje hrvatske vinske scene, molim vas komentar o aktualnoj zadarskoj vinskoj sceni. Kako vidite napredak regije i koje sorte vidite kao potencijal regije?
– Moj prvi dublji doticaji sa zadarskim vinogorjem zapravo su došli prije desetak godina, kroz prijateljstvo s televizijskom kolegicom Sandrom Petričić koja danas vodi restoran Kornat u Zadru. Ona mi je prva ukazala na neke vinare zadarske regije. Tada se dogodio i prvi susret s Kraljevskim vinogradima, s nekim enolozima, poput Dragane Šulentić koja je tada još radila za vinariju Jokić te s Jadrankom Svaguša, vlasnicom vinarije G&J.
Svake godine kada bih išla na jug zaustavila bih se u Zadru, a uslijedilo je i duboko istraživanje zadarskog zaleđa. Doduše, tada se i rodila želja o radionici u kojoj bih objedinila francuska vina te zadarska vina francuskih sorti. Čak sam i odradila jednu radionicu u Zagrebu u kojoj sam predstavila rhonske sorte kroz vina sa zadarskog područja. Zapravo taj potencijal francuskih sorti na zadarskom području je nejvjerojatan te svakako treba istaknuti kako su se upravo na zadarskom području one fenomenalno snašle.
Još se sjećam prvog Cabernet sauvignona vinarije Škaulj koji me tada oduševio. Ali interesantne su i Maraština i Pošip s nekim prepoznatljivim aromama te Plavina koju svakako treba poticati zbog jedinstvene ležernosti koju ova sorta pruža. Sve u svemu Zadarska županija je sama po sebi nešto posebno, zaleđe, otoci, pogled, sorte, kultura, Velebit te to svakako treba dobro iskoristiti u turističkom te eno-gastronomskom smislu.
U svijetu vina, svaka nova inicijativa nosi sa sobom obećanje novih otkrića i iskustava. »Vinske zvijezde« donose svježi vjetar na hrvatsku vinsku scenu kroz svoj digitalni časopis, spajajući ljubitelje vina i stručnjake kroz zajedničko putovanje svijetom okusa i mirisa. Kroz razgovor s Marijom Vukelić, glavnom urednicom ovog projekta, otkrivamo ne samo priču o nastanku prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa, već i duboku predanost promicanju vinskog nasljeđa Hrvatske.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja