Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

O TOME SE GOVORI

Najboljima dodijeljene nagrade na 26. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2024.

Autor: Marijan Tomac

25.04.2024. 20:39
Najboljima dodijeljene nagrade na 26. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2024.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL



Ocjenjivački sud 26. Međunarodne manifestacije Dani masline 2024. u sastavu Nedjeljko Jusup, dipl. novinar, mr. sc. Marijan Tomac, dipl. ing, agr., Renato Kraljev, prof. i Benito Pucar, dipl. ing., odabrao je ovogodišnje dobitnike priznanja nagrada koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva.


Dr. sc. Slavko Perica dobio je priznanje »Stanko Ožanić« za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Doktor znanosti Slavko Perica naš je ugledni znanstvenik, čija se čitava karijera fokusira na maslinu i maslinarstvo. Cjeloživotni plodonosni rad i postignuća Slavka Perice primjer su izvrsnosti u znanosti, praksi i društvu, istovremeno. Hrvatska znanstvena bibliografija bilježi 144 naslova dr. sc. Perice, većinom maslinarske tematike, mahom članaka u znanstvenim časopisima, ali i knjiga, priručnika i drugih vrsta publikacija.


Uz znanstveni rad na maslini i maslinarstvu najviše ga je obilježilo to što je bio izuzetno uspješan, predan i agilan ravnatelj Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, koji je ključna znanstvena ustanova za razvoj mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj. Vodio je Institut punih 16 godina, od 2000. od 2016. godine.


Prepoznatljivost Instituta




Tijekom svog ravnateljskog razdoblja dr. sc. Perica uložio je velike napore i ostvario vrhunske rezultate u izgradnji i unaprjeđenju znanstvene infrastrukture, podizanju kapaciteta znanstvene izvrsnosti, suradnji s gospodarstvom i prepoznatljivosti Instituta u društvu.


Dr. sc. Perica posebno je vodio računa o podizanju znanstvenog pomlatka, bio je voditelj na znanstvenim projektima, komentor ili mentor mlađim kolegama, a jedan je od pokretača studija Mediteranske poljoprivrede u Splitu.


Najbolji dokaz međunarodnog znanstvenog ugleda i prepoznatljivosti dr. sc. Perice je činjenica što je njemu i njegovom timu iz Instituta za jadranske kulture povjerena organizacija najprestižnijeg svjetskog maslinarskog znanstvenog skupa »International Olive Symposium«, pa se u Splitu 2016. godine na 8. međunarodnom maslinarskom simpoziju okupilo 187 najvećih svjetskih maslinarskih autoriteta, s najčuvenijih svjetskih instituta i sveučilišta.


Dr. sc. Perica je bio potpredsjednik, a potom i predsjednik tehničkog odbora International Olive Council u Madridu u Španjolskoj, krovne svjetske organizacije za masline.


Tijekom cijele svoje karijere dr. sc. Perica je stremio k tome da znanost, znanje i inovacije budu u funkciji razvoja i stvaranja, usvajanja, transfera i popularizacije znanja, usmjerenog na proizvodnju i gospodarstvo. Za svoj predani rad dobio je brojna priznanja i obnašao mnoge istaknute dužnosti u sustavu znanosti u Hrvatskoj.


Otočno maslinarstvo


Nikši Ivancu pripalo je priznanje Uzorni maslinar. Nikša Ivanac rođen je 1959. godine u mjestu Ugljan na istoimenom otoku. Kao sva otočna djeca od djetinjstva je radio u obiteljskim maslinama. Ljubav prema maslinama i maslinarstvu u Nikše su ostali do današnjih dana. Uvidjevši da postojeće masline promjenjivo rode, da su stabla visoka i rijetkog sklopa, prije trideset godina obitelj Ivanac krenula je u podizanje novih maslinika na nekoliko lokacija.


Umjesto tradicionalnih sorti posađene su introducirane sorte među kojima prevladavaju Leccino, Pendolino, Coratina i ostale dokazane po urodu i kvaliteti ulja u garoklimatskom području otoka Ugljana.


Danas obitelj Ivanac ima respektabilnih 300 stupi maslina koje su na punom rodu, brižno njegovane na kojima se redovito provode sve potrebne agrotehničke mjere.


Uvidjevši da u pojedinim godinama masline ne samo pate od nedostatka vode, već i stradavaju od suše, Nikša je 2000. godine ugradio sustav za navodnjavanje. U konzultaciji sa stručnjacima odlučio se je za sustav mikroraspršivanja čime pokriva vodom prostor širine krošnje.


Obitelj Ivanac, kao i njihovi stalni kupci, preferiraju pikantna ulja bogata fenolima te beru masline po principu »danju bereš, noću prerađuješ«. Najveće količine ulja plasiraju u vlastitoj konobi u mjestu Ugljan.


Brojni otočni maslinari u Nikšinim maslinama pronašli su način kako urediti masline, kada brati i preraditi u ulje, tako da mu zbog toga Organizacijski odbor 26. Dana maslina dodjeljuje priznanje uzorni maslinar.


Kupanje u maslinovu ulju


Tomislavu Čudini pripalo je priznanje Maslinarsko srce za osobita postignuća u maslinarstvu. Tomislav je rođen 1979. godine u Šibeniku. Život ga nije mazio. Oca nije upoznao, a kad je imao 10 godina ostao je i bez majke. Zajedno sa sestrom Melenijom živio je s djedom Blažom i bakom Ljubicom u Pakoštanima. Od malih nogu s djedom je išao u polje raditi. Posebno je zavolio masline i maslinovo ulje. Jednom prilikom Tomislav je rekao baki da će »kad naraste posaditi toliko maslina da će se moći kupati u maslinovom ulju«.


Obećanje i ostvaruje. Nakon završetka osnovne i srednje škole ljeti je radio u kuhinji u turističkom naselju, a zimi konobario ili radio na bauštelu. Potom se 2002. zaposlio u ribogojilištu Dalmar, gdje je pet godina radio kao ronilac, dvije godine na brodu za održavanje te 10 godina u skladištu za pakiranje ribe. Zarađivao je, štedio i sadio masline. Najprije je posadio 50 komada maslina na parceli koju mu je darovao djed. Potom u suglasju sa suprugom Anom kupuje susjednu parcelu od 3.700 kvadrata i na njoj podiže 106 maslina. Kako njegovo srce sve jače kuca za masline, napušta posao u ribogojilištu i posvećuje se poljodjelstvu. Osniva OPG Čelini, a Čelin je obiteljski nadimak još iz pradjedovskih vremena. Nastavlja kupovati zemlju i sadi masline. Sada ih ima ukupno oko 320, a priprema i za sadnju još 90 na zemlji (2.500 m2) koju je kupio prije mjesec dana. Cilj mu je imati oko 1.000 komada.


Maslinama se potpuno posvećuje. Obavlja sve agrotehničke mjere od rezidbe do berbe. Veliku pozornost posvećuje preradi i čuvanju ulja, pa su počele stizati i nagrade od kojih je dosad najznačajnija zlatna medalja osvojena na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja u New Yorku.


Nedavno se na Noćnjaku, a prije toga i u Maškovića hanu, na 7. Manifestaciji mladih maslinovih ulja okitio titulama šampiona. Posjeduje i kušaonicu u kojoj nudi domaće zalogaje i vlastita ulja.


Farma obitelji Kurtin


Pellegrinu Kurtinu dodijelit će se priznanje Maslinarska nada Zadarske županije. Pellegrin Kurtin rođen je 16. srpnja 2002. godine. Završio je Osnovnu školu Valentin Klarin na otoku Ugljanu, te Klasičnu gimnaziju u Zadru. Nakon završene srednje škole upisao je studij Primijenjene ekologije u poljoprivredi na zadarskom sveučilištu. Živi u mjestu Kali na otoku Ugljanu sa svojom obitelji.


Od malih nogu otac ga je vodio na njihovu malu farmu na kojoj drže nekolicinu koza, 40-ak kokoši, nekoliko golubova, kunića, dvije svinje te magarca Josu kojega je Pellegrin dobio za rođendan. On misli da je ljubav prema poljoprivredi naslijedio od oca, iako njega masline puno ne zanimaju.


Pellegrinu je otac prepustio održavanje maslina na početku srednje škole. U svoje slobodno vrijeme kada nije na fakultetu brine oko maslina i svoja dva vrta. Trenutačno je vrijeme od rezidbe, tako da najviše vremena provodi orezujući masline. Prošle godine upoznao se s uzgojim oblikom polikonične vaze zahvaljujući Šimi, Stjepanu i Toniju, te je i svoje masline počeo rekonstruirati na taj oblik. Sada obrađuje 90-ak svojih maslina koje je obnovio, te 60 maslina koje mu je ove godine dao djed Mirko na održavanje, koje je oblikovao na polikoničnu vazu. Svoje planove vezuje uz ostanak na otoku u mjestu Kali te za daljnji razvoj maslinarstva i poljodjelstva, a jedan od glavnih planova je obnova još 60 obiteljsjih maslina koje se već godinama ne održavaju.


Urednica i terenska novinarka


Željki Rački-Kristić pripalo je priznanje »Zlatno pero« za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva. Rođena Osječanka Željka Rački-Kristić diplomirana je inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća iskustva u novinarstvu. Ima bogato iskustvo od lokalnih medija preko Večernjeg lista do Agrokluba, mjesta gdje je odustala od (bezuspješnog) pokušaja bijega iz novinarstva i u konačnici spojila struku i zanimanje. U Agroklubu Željka djeluje posljednjih osam godina, od čega sedam na mjestu glavne urednice portala koji je više od toga, budući da je zapravo cijeli informacijski sustav stavljen poljoprivrednicima na raspolaganje te se trude odgovoriti na sve njihove potrebe i probleme. I da, nema na ovom portalu toga kako je ona »glavna« pa samo sjedi, čita i evaluira tuđi rad, delegira i kreira uređivačku politiku. Tereni, brojne ispričane slatke i gorke priče dio su njezina posla, ali i, što rado ističe, jedini način stvarnog doživljaja same situacije u agraru.


Među njima vrijedni su maslinari i uljari koji, unatoč nedaćama, uspješno brode i za kvalitetu svojih ekstra djevičanskih maslinovih ulja osvajaju najviša odličja ne samo na domaćim i međunarodnim, nego i na najvećim svjetskim smotrama i natjecanjima.


O tome i svemu što je važno za uspješno maslinarstvo objavljuje promptno poljoprivredni portal Agroklub. Informativno, poučno, zanimljivo i puno češće nego većina medija sa sjedištem u područjima gdje se masline uzgajaju. Čuti i prenijeti poruke može se i iz ureda, to je istina. No, nikada ne može biti vjerodostojno kao »živi« razgovor, u četiri i više očiju, što je moto glavne urednice Agrokluba i što, kad god je moguće, koristi. Željka Rački-Kristić je predsjednica osječkog ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara, kao i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).