ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GRAH

Odvajanje graha zrnaša od mahune posao je koji - traje

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

07.09.2023. 16:02
Odvajanje graha zrnaša od mahune posao je koji - traje

Foto: PXHERE



Bliži se berba graha zrnaša, a svatko tko ga je i jednom brao i komio zna o kako pipkavom poslu je riječ. Kako bi se što dulje očuvao, važno je da dosegne svoju fiziološku zrelost. To znači da mu je mahuna potpuno suha, a najčešće i cijela stabljika. Bere se kada »zvecka« u mahuni, odnosno kada se zrno odvojilo od njezine opne. Brati ga možete ručno, mahunu po mahunu ili pak pobrati cijelu stabljiku te ih odvajati na mjestu gdje vam odgovara, pod drvetom, u dvorištu, verandi.


Nakon toga potrebno je odvojiti zrno od mahune. Negdje taj posao zovu komušanjem, komljenjem, trebljenjem, a zajedničko im je to da – traje. Možete ga obaviti ručno ili pak, kako su nekada radili naši stari, staviti na ceradu, navlaku za jorgan i slično, te ga izgaziti. Također možete snopovima udarati o bačvu gdje će suha biljka ostati u ruci, a zrno se odvojiti. Nakon komušanja zrno treba odvojiti od pljeve, suhih ostataka. Veliku pokupite rukom, a za ostalu si pomozite fenom ili ako imate, kompresorom. Poslužit će i malo jači vjetar.


Dakle, uzmite zrna u šaku i s visine prosipajte u posudu pritom koristeći fen ili kompresor koji će otpuhati pljevu. Postupak ponovite nekoliko puta. Ako je što ostalo, poslužite si rešetom. I ne, još nije gotovo. Kada ste dobili čista zrna, potrebno ih je pregledati, izdvojiti oštećena i po potrebi klasirati.




Ostavite ga još neko vrijeme na prozračnom mjestu, ali ne i suncu. Potpuno je suh kada je čvrst na ugriz. Prije skladištenja ga stavite u zamrzivač kako bi uništili sve potencijalne kukce kao što je žižak. Nakon toga ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, u hladnoj i tamnoj prostoriji. Grah se može tako čuvati godinama.