Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

BILJKA

Matičnjak se puno koristio za liječenje i prevenciju

Autor: Danijela Plavšić

13.06.2024. 19:58
Matičnjak se puno koristio za liječenje i prevenciju

Foto: COMMONS.WIKIMEDIA.ORGMnogi su pored matičnjaka prolazili, a da nisu zapravo ni znali o kojoj biljci je riječ, nerijetko je zamjenjujući s mrtvom koprivom, budući da imaju sličan list. Kada sam je nedavno ugledala u prirodi prisjetila sam se kako nam je tijekom studija, mom bratu i meni, majka pripremala čaj, posebno pred ispite.


Matičnjak, Melissa officinalis, je zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae). Poznata je i po sljedećim nazivima: melisa, pčelinja metvica, limun trava, limunika, limunčica, maternjak i rojevac. Visina biljke doseže do 80 cm, listovi su jajoliki dugi 3 – 5 cm na rubovima malo nazubljeni obrasli dlačicama, iz tog razloga podsjećaju na list koprive. Kada se listovi protrljaju među prstima osjeća se osvježavajući miris limuna i cijela biljka je aromatična.


Cvjetovi mogu biti bijeli, plavičasto bijeli, žućkastobijeli i blijedo rozi, razvijaju se u pazuhu gornjih listova. Cvjeta od lipnja do rujna.


Ljekovita, medonosna, ukrasna…
Često se uzgaja kao ljekovita biljka radi svojih osobina. Bogata je vitaminom C i beta karotenom i u tradicionalnoj medicini se puno koristila za liječenje i prevenciju. Kako se lako razmnožava sjemenom ili dijeljenjem korijena, busenova, rasađivanjem vegetativno raste kao i samonikla biljka.


Što joj lišće više orezujemo biljka je sve bujnija. Jedna je od rijetkih biljaka koja je istovremeno ljekovita, medonosna, ukrasna, mirisna, aromatična, začinska i industrijska.


Spada u vrlo dobre medonosne biljke i pčele je rado posjećuju sakupljajući mnogo nektara i nešto manje polena. Na površini od 1 ha mogu sakupiti oko 250 kg meda.


Najviše se cijeni i bere list jer u ostalim dijelovima biljke ima malo ljekovitih sastojaka. Listovi se beru, sakupljaju prije nego biljka procvjeta po toplom, suhom i sunčanom vremenu, a suši se u zasjenjenom i na prozračnom mjestu.


Koristi se za smirenje živčanog sustava, kod nesanice, panike i stresa, oživljava i jača srce i dobar je za srčane bolesti. Osim toga čisti i krv, poboljšava kod nadutosti, grčeva u crijevima, želučanih tegoba, svih depresivnih stanja, dobar je protiv nadimanja u svim probavnim organima protiv proljeva i odličan za jačanje cjelokupnog organizma.


Djeluje povoljno na oslobađanje od stresa, napetosti, nesanice, a umiruje grčeve i mučninu, potiče apetit. Zbog antivirusnog djelovanja umanjuje upale u tijelu, redovno korištenje matičnjaka umanjuje anksioznost.


Recept za tinkturu


Osim čaja ova biljka može poslužiti za spravljanje tinktura i macerata koje bolje djeluju na migrene i prestanak glavobolje. Recept za tinkturu od matičnjaka je sljedeći. Dvije trećine tegle treba napuniti sa sušenim listom matičnjaka, a zatim preliti alkoholom da prekrije listove i dopuniti ostatak tegle. Tegla se potom zatvori i ostavi da tako odstoji dva, tri tjedna povremeno miješajući, a nakon tog vremena treba promiješati i procijediti sadržaj te ga sipati u tamne bočice.


Tinkturu je najbolje uzimati tri puta dnevno po 10 -15 kapi ili ako to nije moguće onda u jednoj dozi 40 kapi.


Matičnjak je također, zbog svojih osobina, upotrebu našao i u kozmetici pa ga možemo naći u raznim kremama, sapunima, dezodoransima, balzamima za tijelo koji se koriste za masažu i njegu i dr. Poboljšava tonus kože, pomaže kod svih dermatitisa, te crvenila i suhe kože. Koristi se i za čišćenje kože jer uklanja mitesere i crvenilo s lica.