Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAJULOV 2023.

Mariova nova lica

Autor: Boris Bulić

07.12.2023. 12:15
Mariova nova lica

Foto: PRIVATNA ARHIVAJoš jednom nam se javio Mario Buleta, podvodni ribolovac koji po svemu sudeći ne izlazi iz mora osim za potrebe fotografiranja sa svojim ulovima. I ovoga je puta na suho izvukao ulov itekako vrijedan pažnje.


Bez straha


– A što reći mogu reći? Ista meta, isto odstojanje. Moje lovište je Podvelebitski kanal. Vrijeme nije vrijeme nego nevrijeme jer smo još uvijek u tom prevrtljivom dobu. Pod morem ribe nigdje nema na vidiku. Ne preostaje mi ništa nego redom pregledavati sve, rupu po rupu ne bih li otkrio koju skrivenu glavu, priča nam Mario.


– Na meni je odijelo XT Diving Pro, peraje Phatos Ultimate i Maresova maska zahvaljujući čemu se pod morem osjećam savršeno dobro, potpuno stopljen s okolinom. Puška je nova Sea Hawk Veleno 95, pa nemam straha ni od velikih riba, dapače, neka samo dođu, nastavlja Mario svoju priču.


Pala na gugutanje
– A ovog puta je bila čista sreća. Nisam ronio sveukupno po ure kad na obilasku treće pošte vidim nešto blica u kraju u tri metra mora. Mada je mulj, vidim da je riba velika. I kako joj se približavam shvaćam da me ona ne kuži, nego za sitnom ribom odlazi u pola metra mora.


I onda me u jednom trenutku primijetila i kliznula na oko sedam metara dubine. Žarim u pet metara mora, radim čeku, udaram puškom o kamen, gugućem, radim sve moguće trikove da je dozovem. Napokon prilazi, ali kurenat je prejak i u zadnji tren okrećem pušku u licu i bam!


Riba je pogođena, ali loše, iznad donje peraje. Puštam joj španju i cijeli namotaj izvlačim. Pružam joj kontru oprezno i vidim dobro je, nije se otkinula. Zadnjim naporima privlačim je k sebi i hvatam je za rep. Kad sam vidio koliku sam ribu ubio, spremam je u jaceru i odlazim kući. Dosta je za danas. Nova puška je položila ispit. Idealna je za mulj, kurenat i teške uvjete za ronjenje. A kad sam došao doma vaga je pokazala 23 kilograma. To su gušti…


Foto: Privatna arhiva