Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Najulov

Lovrin novi rekord Jadrana

Autor: Boris Bulić

11.05.2023. 15:12
Lovrin novi rekord Jadrana


Iz Preka nam se javio Lovro Jurin, ribolovac koji se, kad god to može, vrati starim, gotovo zaboravljenim i napuštenim ribolovnim tehnikama na koje mnogi suvremeni ribolovci samo odmahuju rukom. No Lovro tim svojim tehnikama ostvaruje ulove do kojih se suvremenim pristupom zapravo gotovo i ne može doći. Tako je u jednom od svojih posljednjih pohoda uspio nasukati ribu koja pomiče dosada poznate granice.


Lov s lumpraricom


– Ja san iz Preka na Ugljanu a svoje ulove ostvarujem i tu na Ugljanu, ali i na Pašmanu. Uglavnom lovim na južnoj strani Pašmana odakle je i ovaj primjerak glavoča, priča nam Lovro.


– Često i vrlo rado lovim grmalje. Lovim ih s lumpraricom vlastite izrade, jakom lampadinom i komadom metalne šipke s kojom ih izvučem kad su mi previše uglavljeni u škrape i kad ih lumprarom ne mogu dohvatiti, nastavlja Lovro svoju priču.
– A ovoga sam puta lovio grmalje po oseki i punom mjesecu. Tereni na kojim ih lovim su pretežno kameniti i škrapasti, ali često do njih znaju biti i pješčane oazice u kojima se uvijek nađe kakav kapitalni glavoč. Upravo radi njih u džepu uvijek nosim tunjicu na kojoj je bez predveza vezana jedna Ownerova kristalinka veličine 1. Za ješku stavim najčešće razbijenog priljepka, komadić kruha ili srdele koju prethodno naješkam doma i omotam silikonskim koncem, priča Lovro.


Kapitalci na buzaru


– Kad lovim grmalje, pa kad primijetim velikog glavoča, tada maknem snop svjetla lampadine tako da ga osvijetlim samo malo, tek toliko da mi bude dovoljno svijetlo da vidim gdje trebam spustiti tunjicu. Tako ih znam uloviti više komada, redovito kapitalne veličine koji poslije završe spremljeni na buzaru zajedno s grmaljima ili ih jednostavno pofrigam jer su po ukusu za mene jedna od najboljih riba u Jadranu. Ovaj ulovljeni primjerak na slici je moj najveći do sada. Bio je težak 368 grama i dug 30 centimetara i dva milimetra, ispričao nam je Lovre Jurin.


Prema službenim podacima najveći ulovljeni primjerak glavoča pločara (Gobius cobitis, Pallas 1811) u Jadranu je bio dug 27 centimetara, no Lovro je ovim svojim novim ulovom srušio taj rekord.