Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

priprema tla

Lički krumpir, brend koji zaslužuje poštovanje gurmana i struke

Autor: Marin Smolčić

06.04.2023. 10:39
Lički krumpir, brend koji zaslužuje poštovanje gurmana i struke

Foto: Marin Smolčić



Prije točno 10 godina s radom je krenulo poduzeće Agro Velebit iz Lovinca. Početak rada danas najveće ličke tvrtke za proizvodnju krumpira nije se puno razlikovao od mnogih tadašnjih ličkih OPG-ova. Raspolagali su s dva starija traktora, nešto zemlje, ali i sa željom da od ličkog krumpira stvore prepoznatljiv brend.


Pri tome je »prvi među jednakima« bio Nikola Vidaković, mladi diplomirani agronom. U godinama koje su dolazile proizvodnja krumpira se povećavala, lički krumpir je postao proizvod sa zaštićenom markicom zemljopisnog podrijetla, sklapali su se ugovori o otkupu s velikim trgovačkim lancima, nabavljala nova tehnika…


Vrhunac ulaganja obilježen je nedavno otvaranjem modernog i funkcionalnog skladišta krumpira tvrtke Agro Velebit u Gospiću. Kako su tada rekli potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica poljoprivrede Marija Vučković u rekonstrukciju je uloženo 1,6 milijuna eura, od čega milijun iz državnog proračuna.


U početku je zasađen samo hektar njive




O početcima rada ove tvrtke više nam je rekao direktor Nikola Vidaković.


– U samim počecima našega rada ogromnu pomoć ukazala nam je Općina Lovinac. Hvala im što su tada vjerovali u nas te su u cijeloj priči prepoznali mogućnost da se lički krumpir konačno etablira po kvaliteti i dobije mjesto na tržištu koje po svemu zaslužuje.


Uslijedila je dokapitalizacija i modernizacija tvrtke. Sjećam se da smo te prve godine s krumpirom zasadili jedva hektar površine. Kao i svi lički poljoprivrednici gledali smo cijeloga ljeta u nebo, očekujući kišu jer navodnjavanja tada nismo niti imali, govori Vidaković dodajući kako su ovih dana započeli s pripremom tla za novu sjetvu.


– Kao i lani pripremili smo 30 hektara površina na potezu od Lovinca do Gospića. Ovo je razdoblje godine pomalo rano za sadnju krumpira jer se na Velebitu još vidi snijeg, a i jutra počesto osvanu bijela od mraza. Parcele smo sada uzorali i nagnojili.


Lani smo na tim površinama imali urod od oko 1000 tona merkantilnog i sjemenskog krumpira. S godinama smo uveli navodnjavanje naših njiva sustavom »kap po kap« i konačni rezultati su posvuda bili izvrsni. Uvedene su i nove sorte krumpira čije su osobine primjerene ličkoj klimi i tlu.


Trenutačno zapošljavamo 12 radnika, uz obaveznu pomoć u vrijeme berbe, ističe Nikola Vidaković, čovjek koji proizvodnju ličkog krumpira i njegove posebnosti ima »u malom prstu«.


Lički krumpir je poseban brend


Brojne analize gomolja pokazale su kako krumpir uzgojen u Lici uvijek ima ponešto drukčiji sastav od istovjetnih sorti uzgojenih u drugim dijelovima Hrvatske. Ovdje se prvenstveno ističe veći sadržaj »suhe tvari« koja ličkom krumpiru daje poseban okus, manju klijavost i dulju jestivost, čak i onda kada se ne čuva u posebnim skladištima.


Ovome svakako treba dodati kvalitetu i pogodnost ličkog tla. Pod nazivom »lički krumpir« ne smatra se posebna sorta krumpira, nego krumpir sa zemljopisnim podrijetlom.


U cijeloj priči o ličkom krumpiru vrlo važnu ulogu ima lička klima, odnosno velika razlika temperatura zraka dana i noći. Tada se u gomolju akumulira veća količina suhe tvari, svojstva koje ličkom krumpiru daje poseban okus. Stoga nas ne treba čuditi što se na tržnicama diljem Hrvatske svake jeseni prodaje krumpir s jasno istaknutom etiketom »lički krumpir«. Iako takav krumpir dolazi od svakuda, ponekad čak iz sjeverne Afrike, Mađarske i Austrije.