Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BOGATA ETERIČNIM ULJIMA

Kantarionovo ili ulje gospine trave nije teško napraviti

Autor: Portal ZL

06.06.2024. 18:15
Kantarionovo ili ulje gospine trave nije teško napraviti

Foto: SOFIJA KNEŽEVIĆ/ AGROKLUBKantarion je široko rasprostranjena zeljasta biljka, raste na osunčanim livadama, po suhim brežuljcima, pustom i neobrađenom zemljištu i rubovima šuma. Brojna su njegova ljekovita svojstva, a Svetlana Tasovac Grbić otkrila nam je kako napraviti domaće kantarionovo ulje, kao i za što ga sve možemo koristiti.


Višegodišnja je biljka, stabljika može narasti i do 70 cm. Žuti cvjetovi koji se nalaze na vrhovima stabljika cvjetaju tijekom cijelog ljeta, a najviše tijekom srpnja.


Listovi su ovalni i dugi dva do tri centimetra i puni su eteričnih ulja. Kako listovi, tako i cvjetovi gospine trave, posjeduju ljekovita svojstva za organizam i od davnina se koriste u narodnoj medicini.


Foto: SOFIJA KNEŽEVIĆ/ AGROKLUB


Zašto je ljekovit?
Kantarion je bogat eteričnim uljima, sadrži tanin, flavonoid (rutin, kvercetin), prepun je smole i hipericina – kantarionove crvene boje, što je i karakteristično za ovu biljku.


Ova ljekovita biljka žutih cvjetića uglavnom se koristi za njegu i zaštitu kože u kozmetici. Ima široku primjenu u medicini gdje se primjenjuje za masažu, a ulje je odlično kada je u pitanju suha koža, kada se pojave ragade (puknuća kože). Treba napomenuti da se kantarionovo ulje ne koristi tijekom sunčanja, ali je uvijek blagotvorno sredstvo ako dođe do opekotina. Upravo tada se može koristiti kao odlična prva pomoć pri ublažavanju ovih tegoba.


Foto: SOFIJA KNEŽEVIĆ/ AGROKLUB


Osim toga, ulje od kantariona djeluje antibakterijski, a mnogi poznavatelji ljekovitog bilja će potvrditi da uzimanje nekoliko kapi pomaže kod bolova u želudcu. Ulje, ali i mast od ove biljke koristi se i ze liječenje rana, opekotina prvog stupnja, atopijskog dermatitisa i za ublažavanje bolova u mišićima.


S obzirom na široku primjenu, gospinu travu možemo pronaći u obliku kapsula, tableta, čaja ili tinkture za oralnu primjenu, dok se za vanjsku upotrebu koristi u obliku masti, ulja, krema i gelova.


Sudeći po starom, tradicionalnom receptu, nije teško napraviti domaće kantarionovo ulje. To potvrđuje i Svetlana Tasovac Grbić koja već godinama unazad sakuplja ljekovito bilje, između ostalog i kantarion.


»Ovu ljekovitu biljku berem pored njiva, na rubovima šuma, bitno je da je mjesto gdje raste osunčano«, kaže naša sugovornica, dodajući da ove godine znatno ranije počinje cvjetati.


U berbu treba ići nakon rose, nikako kad je biljka vlažna. Ubrane cvjetove ostaviti tijekom noći da izađu bubice, a naglašava da se cvjetovi kantariona ne peru.


Foto: SOFIJA KNEŽEVIĆ/ AGROKLUB


»Nakon toga škarama sitno narežem cvjetove, složim ih u teglicu i ulijem maslinovo ulje. Zatvorim plastičnim zatvaračem i ostavim šest tjedana na mjesto koje nije direktno izloženo suncu, a ipak ima dovoljno svjetlosti.«


Ponekad teglicu malo protrese, a kada ulje od cvjetova poprimi svoju karakterističnu crvenkastu boju, tekućinu procijedi kroz gazu i ulije u boce koje obavezno treba čuvati na mračnom mjestu.


Ljekovit je i čaj


Tako pripremljeno ulje, kako tvrdi, može se bez problema koristiti dulje od godinu dana.


»Ovo biljno ulje crvene boje koje se dobiva natapanjem cvijeta gospine trave u djevičanskom maslinovom ili nekom drugom hladno cijeđenom ulju se smatra gotovo čudesnim, budući da uspješno umiruje ili čak liječi niz simptoma. Liječi sve od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, čak do blage depresije i ginekoloških problema. Zbog toga je bočicu kvalitetnog kantarionovog ulja dobro imati u kućnoj ljekarni«, savjetuje.


Čaj od kantariona također se često koristi u narodnoj medicini za ublažavanje različitih tegoba, poput nesanice. Cvijet se jednostavno osuši u hladovini i ostavi na tamnom mjestu do upotrebe.


Piše: Rada MILIŠIĆ/ Agroklub