ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NAJULOV 2023.

Josipova gospođa lica

Autor: Boris Bulić

23.11.2023. 09:53
Josipova gospođa lica

Foto: PRIVATNA ARHIVALista prijava za Najulov 2023. godine je zaključena. Zahvaljujući iznimno bogatom odazivu ribolovaca i brojnim prijavama, prostor predviđen za Najulove je do kraja ove godine popunjen.


A za ovaj broj nam se nakon podulje pauze javio Josip Lisica, ribolovac kojem je panula strast, a more način života. Kao i uvijek, i ovoga je puta na meti bila velika riba koju je ovaj iskusni ribar, kako je i očekivao, uspješno svladao.


Samo sportski


– Ma nema tu neke velike priče. Panula kao panula. Isplovio sam oko podne i kvarat. Nisam uopće namjeravao ići dalje od Zadarskog kanala koji je sasvim dovoljno bogat ribom.
Iglicu mi nije bio problem uloviti, tako da sam je naješkao na predvez namijenjen lici, priča nam Josip.


– Štap je bio Okuma Eclips 50-100 grama, a rola Okuma Azores 6500. I premda je predvez bio 0,70, ipak je to bio light pribor za veliku ribu, no to je sve u duhu sportskog pristupa.


A maštao sam o lijepom primjerku lice jer je ovo sada vrijeme od takvih ulova. I ispostavilo se da su moje želje bile realne, a moj pristup dobar izbor jer je riba udarila jako brzo, nastavlja Josip svoju priču.


Nisam ni ja od jučer…


– Već u jedan sat se iglica jako uznemirila, tako da sam se u trenu ustao i još brže štap uzeo u ruke. Otvaram špulu i puštam joj da proguta iglicu, jer je ipak to bio veći komad ješke.


A onda jednako naglo zatvaram špulu i udaram jaku kontru. Gospoda je na štapu i u šucu odmotava jedno dvadeset metara upredenice.


I premda sam znao da je lica eksplozivan borac, ipak nisam očekivao toliko energije u borbi. To je bilo u prvim trenucima nezaustavljivo, ali nisam ni ja od jučer. Malo za njom, malo pritiska i borba je prešla u moju korist, pa je već nakon nekih par minuta lipotica od ravno deset kila završila na brodu.


Da je pribor bio grublji bilo bi i brže, no kako sam rekao, samo sportski!