Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ukinute im izvozne kvote

Četvrtinu uvoza šljiva u EU pokriva Moldavija

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

06.06.2024. 17:45
Četvrtinu uvoza šljiva u EU pokriva Moldavija

Foto: Marin SmolčićMoldavske šljive pokrivale su 25 posto tržišta Europske unije u 2023., a njihov izvoz dosegnuo je vrijednost od 35 milijuna eura, piše East Fruit.


EU je prije dvije godine ukinula uvozne kvote za sedam poljoprivrednih proizvoda iz Moldavije, uključujući i šljive.


Potpredsjednik vlade Dumitru Alaiba, ministar gospodarskog razvoja i digitalizacije izjavio je da su njihovi voćari uzgojili, preradili i izvezli u EU 60.000 tona šljiva, čime su učetverostručili prethodnu kvotu od 15.000 tona.
»Ne samo da smo četiri puta premašili svoje ciljeve, već imamo i potencijal za daljnji rast. Ovo postignuće potvrda je marljivih napora naših građana i naglašava međunarodnu potražnju za visokokvalitetnim moldavskim proizvodima«, poručio je Alaiba dodajući da je njihov cilj poticati gospodarstvo u kojem poduzetnici imaju otvoren pristup tržištu i prilike za globalno natjecanje.


»Naši svakodnevni napori usmjereni su na postizanje reformi, osiguravanje financiranja i prodor na nova tržišta. Puno toga možemo postići«, zaključio je.


Statistika pozicionira EU kao najvećeg trgovinskog saveznika Republike Moldavije, zaključuje East Fruit.


Kada je riječ o globalnoj proizvodnji, prema platformi World population review, s gotovo sedam milijuna tona Kina je najveća, daleko ispred ostalih zemalja. Pokriva gotovo 50 posto svjetske ponude tog voća.


Rumunjska je na drugom mjestu s oko pola milijuna tona. Šljiva u toj zemlji ima kulturološko i povijesno značenje i čini oko 45 posto ukupne proizvodnje voća.


Na trećem je mjestu SAD gdje se proizvodi do 390.000 tona godišnje, a većina ih dolazi iz Kalifornije.


Četvrto mjesto zauzima Francuska, a slijedu je Čile. Na šestom je mjestu Srbija, a iza nje su Argentina, Turska, Španjolska i Iran.


Prema podacima iz 2021., Moldavija je bila na 14. mjestu sa 136.100 tona.