Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

tradicionalna čestitka

Velika produkcija za 30. rođendan Plesne čestitke

Autor: Nikolina Lucić

24.12.2022. 08:07
Velika produkcija za 30. rođendan Plesne čestitke

Foto: Zadarski plesni ansamblTradicionalna 30. božićna čestitka Zadarskog plesnog ansambla pod nazivom Plesna čestitka održana je u četvrtak. Ovogodišnja produkcija je značajna jer je prije 30 godina po prvi puta izvedena božićna i novogodišnja predstava pod tim nazivom.


Pred kraj ratne 1992. godine ravnatelj zadarskog kazališta Žarko Ivković pozvao je voditeljice Nives Šimatović Predovan i Sanju Petrovski te ugostio ovaj Ansambl sa svojim mladim i starijim polaznicima sa idejom da u ovo blagdansko doba obraduju i razveseljave svoje sugrađanje.


Mala napomena, struja za kazalište i još neke okolne zgrade tada se dobivala putem agregata. Odaziv publike je bio ogroman, mladih i talentiranih plesača još više, pa se unatoč velikom riziku upravo tada, u nemogućim uvjetima ustalila praksa koja se zadržala do danas.
Za kraj ove godine, voditelji su temu pronašli kroz glazbu vezanu uz rock i pop evergreene. Od predškolskog studija, preko osnovne pa srednje škole, do grupe suvremenog plesa za odrasle, izvedene su koreografije postavljene na glazbu Davida Bowie, Beatlesa, Ray Charlesa pa do Madone i prigodnih božićnih pjesama.


Plesne točke su oblikovale voditeljice Lara Stanin, Martina Ružić, Patricia Gospić, Josipa Štulić i Nataša Kustura. Kostimi su nastali jednim dijelom u suradnji Narodnog muzeja, Marije Šarić Ban i Koncertnog ureda povodom pedeset godina jednog od najutjecajnijih albuma 20. stoljeća Davida Bowiea, a većinu su kreirali voditelji sa svojim polaznicima.


Voditeljica plesne večeri bila je Josipa Štulić. Publici se na kraju poklonio cijeli Ansambl i zaželio sretan Božić i uspješnu novu godinu.