Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ducasse d'Ath

UNESCO zbog rasizma skida belgijski festival s popisa svjetske baštine

Autor: Hina

02.12.2022. 20:22
UNESCO zbog rasizma skida belgijski festival s popisa svjetske baštine

Foto: PixabayUNESCO je u petak odlučio s liste nematerijalne svjetske baštine povući tradicionalni belgijski folk festival “Ducasse d’Ath” na kojem se kao lik pojavljuje “Divljak” namazan crnom bojom i s lancima oko zapešća.


Festival, koji datira iz 16. stoljeća i uprizoruje pobjedu Davida protiv Golijata, od 2008. nalazi se na popisu nematerijalne svjetske baštine. Događaj poznat po procesiji “divova” koji utjelovljuju brojne likove iz lokalne povijesti održava se svake godine u kolovozu u gradu Athu.


Ove godine je više afričkih zemalja postavilo pitanje vezano uz “Ducasse d’Ath” na 17. zasjedanju Odbora nematerijalne baštine UNESCO-a u Rabatu.
Izaslanstva su istaknula da treba ukloniti festival s popisa u kontekstu pokreta “Black Lives Matter” i migrantske krize.


“Ja sam Afrikanac i duboko sam šokiran… UNESCO ne smije prihvatiti da se na festivalu pojavljuje jedna takva figura”, rekao je predstavnik Maroka Samir Addhare.


Belgija je osudila svaki oblik rasizma i diskriminacije, “shvaćajući ozbiljnost situacije” i pozvala grad Ath da razmisli o poruci koju šalje njihov festival.


Festival posljednji vikend u kolovozu privuče desetke tisuća posjetitelja, a glavna atrakcija je nedjeljna povorka u kojoj je lik “Divljaka” glavna zvijezda.


Krajem 2019. UNESCO je povukao s popisa nematerijalne kulturne baštine karneval u Aalstu, također u Belgiji, zbog antisemitizma. Te su godine glavna atrakcija bile karikature ortodoksnih Židova koji stoje na vrećama zlata.


Gradski oci su tvrdili da se radi o satiri i da lokalni stanovnici imaju “najbolji smisao humor na svijetu”.


Belgijska židovska zajednica, koja ima oko 40.000 pripadnika, ocijenila je da se nesumnjivo radi o antisemitizmu, podsjećajući da su nacisti upravo na taj način portretirali Židove.