Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

175. GODIŠNJICA ŽELJEZNICA

Najduži vlak na svijetu prošao kroz Švicarske Alpe

Autor: Hina

30.10.2022. 10:40
Najduži vlak na svijetu prošao kroz Švicarske Alpe

Foto: Twitter

Najduži putnički vlak na svijetu, sastavljen od 100 vagona koji se protežu na gotovo dva kilometra, u subotu je prošao kroz veličanstven krajolik Švicarskih Alpa.
Tvrtka Raetinska pruga RhB objavila je da je oborila svjetski rekord za najduži putnički vlak na obljetnici 175. godišnjice poznatih švicarskih željeznica.


Vlak dugačak 1910 metara, sastavljen od 100 vagona, putovao je kroz Alpe u istočnom švicarskom kantonu Graubuenden.


“Za mene, to je samo švicarsko savršenstvo”, rekao je izvršni upravitelj RhB-a Renato Fasciati za švicarski portal Blick, koji je uživo prenosio događaj, dok je crveni vlak polako gmizao kroz planinski kraj.
Premda postoje teretni vlakovi koji su duži, a neki i preko tri kilometra, subotnji događaj se odnosio na daleko najduži putnički vlak koji je ikada vozio.


Bio je nekoliko stotina metara duži od vlaka koji je oborio rekord u Belgiji 1990-ih, rekao je glasnogovornik RhB-a za AFP.


Sa zasljepljujućim Suncem koje se odbijalo od njegovog sjajnog, srebrnog krova i s digitalnim znakom za odredište na kojem je pisalo “Alpsko krstarenje”, vlak je prevozio 150 putnika.


Išao je spektakularnom spiralnom rutom Albula/Bernina, koja se nalazi na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine, prešavši gotovo 25 kilometara od Prede do Alvaneua u manje od 45 minuta.


Mali broj zemalja ima toliko gustu željezničku mrežu kao Švicarska, koja je poznata po svojim punktualnim vlakovima.


Prva željeznička linija u povijesti te bogate alpske zemlje otvorena je 9. kolovoza 1874.,  povezivala je Zuerich s Badenom, 23 kilometra prema sjeverozapadu, a putovanje je trajalo 33 minute.