Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TALIJANSKA PRIJESTOLNICA

U Rimu za posjetitelje otvoren trg na kojemu je ubijen Cezar

Autor: Hina

24.06.2023. 13:24
U Rimu za posjetitelje otvoren trg na kojemu je ubijen Cezar

Foto: PexelsLargo di Torre Argentina, rimski trg i povijesni lokalitet na kojemu je, prema legendi, 44. godine prije Krista izdan i ubijen rimski vojskovođa i državnik Julije Cezar, ponovno je otvoren za turiste nakon višegodišnje obnove. Mjesto iskopavanja, poznato i kao “Area Sacra”, smatra se jednim od najvažnijih povijesnih mjesta u Rimu i nalazi se nedaleko od poznatoga rimskog foruma. Largo di Torre Argentina čine ostaci četiriju hramova koji datiraju iz razdoblja Rimske Republike sve do četvrtog stoljeća prije Krista i svi su obnovljeni, objavila je gradska turistička zajednica.


Gaj Julije Cezar bio je osvajač Galije, a nakon građanskoga rata protiv rimskog vojskovođe Gneja Pompeja Magna postao je doživotni diktator, čime je započela preobrazba Rima iz republike u carstvo. Cezara je navodno ubila skupina senatora u Senatu nedugo nakon što je proglašen doživotnim diktatorom. Sva četiri hrama nalaze se ispod površine i donedavno su se mogli vidjeti samo iza barijera blizu obližnje prometnice. Restaurirani su i trijem srednjovjekovnog Torre del Papitom, kao i sve prostorije ispod razine ulice u susjednoj ulici Via di San Nicola de’ Cesarini. U tim su prostorima pronađeni brojni vrijedni artefakti. Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri mjesto je nazvao “pravim draguljem povijesti, umjetnosti i kulture u srcu Vječnoga grada”.


Odsad će prvi put biti moguće istražiti ostatke hramova izbliza, istaknuo je Gualtieri. Cijelo je područje opremljeno panoima s tekstovima na talijanskome i engleskom jeziku, a dostupno je i osobama u invalidskim kolicima. Radove je financirala talijanska modna kuća ”Bulgari”, a trg i ostaci hramova prvi su put iskopani za vrijeme građevinskih radova dvadesetih godina prošlog stoljeća. Turisti i posjetitelji koji ne žive u Rimu za ulaz će morati izdvojiti pet eura.


Foto: Pexels