ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POJASNIO KONTROVERZU

McCartney o uporabi umjetne inteligencije u posljednjoj pjesmi Beatlesa: Ništa nije umjetno ili sintetski stvoreno

Autor: T.I.

23.06.2023. 16:58
McCartney o uporabi umjetne inteligencije u posljednjoj pjesmi Beatlesa: Ništa nije umjetno ili sintetski stvoreno

Foto: Wikimedia CommonsProšli je tjedan u razgovoru za BBC Paul McCartney otkrio da mu je umjetna inteligencija omogućila da kreira nešto što je nazvao „posljednja pjesma Beatlesa“.


Bio je dovoljno neodređen da su u medijima širom svijeta odjeknule spekulacije kako je umjetna inteligencija poboljšala glas Johna Lennona s jedne davne demo snimke, odnosno da je umjetna inteligencija „otpjevala“ ili „odsvirala“ nešto što nije postojalo.


Kontroverzu je razriješio sam McCartney u objavi na Twitteru, gdje je objasnio da je većina krivo shvatila njegove izjave.
„Ne mogu reći previše u ovoj fazi, ali da budemo jasni, ništa nije umjetno ili sintetski stvoreno. Sve je stvarno i svi sviramo i pjevamo na toj pjesmi“ – napisao je slavni Beatles uz pojašnjenje da je umjetna inteligencija poslužila samo da očisti postojeću snimku i separira zvučne zapise na njoj što je proces koji bi inače mogao potrajati godinama.


Usput, McCartney je napisao kako je super što su se ljudi i mediji toliko uzbudili oko mogućnosti da čuju još jednu ili zadnju izgubljenu pjesmu Beatlesa.Inače, „posljednja“ stvar Beatlesa ipak nije nešto što je zaboravljeno ili bunkerirano u 60-im godinama do danas. Pjesma je razmatrana da se uvrsti na opsežan presjek karijere 1995. godine “Anthology”, ali je vjerojatno zbog slabe tehničke kvalitete i nemogućnosti da se ekstrahira Lennonov glas ta ideja na kraju odbačena.


Sad je korištenje umjetne inteligencije ubrzalo stvar. Kako je Paul McCartney napisao u svojoj objavi pjesma bi trebala biti spremna za objavu „kasnije ove godine“.