Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Hrvatski kandidat za Oscara

Goran Marković na projekciji filma Sigurno mjesto u Kino Zoni

Autor: Zadarski list

08.11.2022. 14:55
Goran Marković na projekciji filma Sigurno mjesto u Kino Zoni

Foto: Promo Kino ZonaMjesec studeni u Kino Zoni otvoren je uz vizualno očaravajući dokumentarni film ”Muzej revolucije”, a u srijedu 09. studenog stiže najbolji domaći film godine, po mnogima i desetljeća, hrvatski kandidat za Oskara, nagradama u Locarnu, Sarajevu i Zagrebu ovjenčana drama Jurja Lerotića, ”Sigurno mjesto”!


Traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega.


Intimna ispovijest


Dugometražni prvijenac nagrađivanog redatelja i scenariste kratkometražnih filmova, Jurja Lerotića, intimna je ispovijest temeljena na događajima iz vlastita mu života i tragedije koja je pogodila njegovu obitelj. Premda mu isprva ideja o snimanju tako traumatičnih i napose osobnih događaja nije bila na pameti, snažna i emotivna poruka koju nosi nagnala ga je na stvaranje filma koji će doprijeti do ljudi i ukazati im na problem s kojim se mnogi nažalost suočavaju ili će se tek suočiti u svijetu i sustavu lišenom empatije.
Uz režiju i scenarij, Lerotić je na svoja pleća smjelo preuzeo i glavnu ulogu koju svladava na impresivan način iako nema prijašnjeg glumačkog iskustva. Jednako briljantno izdanje pruža i Goran Marković u ulozi psihički izmučenog brata te veteranka Snježana Sinovčić Šiškov kao njihova brižna majka.


Juraj Lerotić je sa svojim fantastičnim debijem zavrijedio priznanja na festivalima u Locarnu (najbolji debitantski film, najbolji novi redatelj i najbolji glumac – Goran Marković), Sarajevu (Srce Sarajeva za najbolji film i najboljeg glumca – Juraj Lerotić) te Zagrebu (posebno priznanje), no to je vjerojatno tek početak njegovog, nagradama ispunjenog festivalskog puta.


Glumac o filmu


S velikim zadovoljstvom najavljujemo kako će nam se na projekciji filma pridružiti glavni glumac, Goran Marković, koji će nam otkriti svoja dragocjena, bez ikakve sumnje iznimno emotivna, iskustva sa samog snimanja, odnosno, reći nešto više o procesu nastanka filma.


”Sigurno mjesto” gledamo u srijedu, 09. studenog od 20 h, u Kazalištu lutaka, a ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na blagajni Kazališta lutaka sat vremena prije projekcije.


*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.


*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.